27.8 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum)

Pătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum)

Pătarea roșie a frunzelor de sâmburoase este o boală frecventă în toate livezile, apărând agresiv în special în primăverile umede.

În timpul vegetației, agentul patogen poate produce un număr mare de generații de picnidii, cu picnospori, ce dezvoltă infecțiile secundare și se pot menține, ori transmite de la un an la altul prin resturile vegetale rămase pe sol.

Boala este favorizată de umiditatea înaltă a aerului și temperaturi ridicate.

Atacul se manifestă pe frunze, începând din luna mai, prin apariţia unor pete aproape circulare, de 5-20 mm diametru, la început de culoare verde-gălbui, apoi roșii-cărămizii.

Ţesuturile din dreptul petelor sunt mai îngroșate, casante și puţin bombate spre faţa inferioară a frunzei. Petele sunt izolate sau confluente, uneori în număr atât de mare, încât ocupă aproape toată suprafaţa limbului.

Pe faţa inferioară a frunzelor, în dreptul petelor se observă niște punctișoare mici, brune, care reprezintă deschiderile picnidiilor.

Spre sfârșitul verii, ţesuturile din dreptul petelor se colorează în brun-negricios, începând de la centru. Frunzele puternic atacate cad timpuriu.

Când condiţiile de umiditate sunt favorabile, ascosporii ies din asce, ajungând pe frunze, unde germinează și pătrund în ţesuturi, producând infecţiile primare.

Iernarea parazitului are loc numai în frunzele atacate, sub formă de peritecii.

Pătarea roșie a frunzelor este o boală mult răspândită, fiind favorizată de precipitaţiile care cad în aprilie-mai.

Pomii sunt susceptibili de a fi atacaţi timp de 30-45 zile din momentul dezmuguririi pomilor.

Soiurile sensibile de prun sunt soiurile din grupa Vinetelor, Ciacianskaia ranniaia, Ciacianskaia naiboliaia.

Prevenirea pătării roșii a prunelor

O mare importanţă în combaterea acestei boli o are strângerea și arderea sau îngroparea prin arătură a frunzelor căzute toamna. Prin această măsură agrotehnică se distruge unica sursă de infecţie.

În timpul perioadei de vegetaţie se vor aplica mai multe tratamente, ţinându-se seama, în primul rând de maturitatea și eliberarea ascosporilor din asce, apoi de stadiul de vegetaţie al plantelor și de condiţiile climatice, în special de cele de umiditate.

Citește aici și despre Hurlupii la prun.

Tratamente pentru combaterea pătării roșii

Este obligatoriu și tratamentul din toamnă la căderea frunzelor cu produse de uz fitosanitar ce conţin cupru.

În combaterea pătării roșii a frunzelor sunt eficiente produsele fitosanitare ce conțin cupru și cele cu următoarele substanțe active: hidroxid de cupru (ex. Cuper, SE,
Funguran – OH 50 WP, Kocide 2000), sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu (ex. Bordelesa 20 SC), sulfat de cupru tribazic (ex. Cuproxat, SC, Kumir, SC).

Produse de uz fitosanitar cu acțiune sistemică cu substanțele active: ciprodinil (ex. Chorus 50 – 0,75 kg/ha), difenoconazol+flutriafol (ex. Medea, ME – 1,2 l/ha), fluopiram+trifloxistrobin (ex. Luna sensation SC 500 – 0,3-0,35 l/ha), pirimetanil (ex. Scala SC 400 – 0,75-1,0 l/ha, Scalos 400 SC – 1,0 l/ha), tiofanat-metil (ex. Scat 500 SC – 1,5 l/ha), și de contact cu următoarea substanță activă: mancozeb (ex. Penncozeb 75 WG – 2,5 kg/ha).

Important! Verificați dacă substanța activă inclusă în produs este admisă spre utilizare înainte de a achiziționa sau aplica produsul.

Citește aici și despre Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere.

Schema de protecție prun:

Bibliografie: Producerea prunelor, Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere

Viermele prunelor (Cydia funebrana) este considerat printre cei mai...
‹ adv ›

Hurlupii la prun (Taphrina pruni) – cauze, tratament

Hurlupii prunului (Taphrina pruni) este o boală cunoscută de mai mult timp, aproape în toate ţările, atât la speciile...

Fertilizarea livezilor de prun – perioade, norme

La realizarea fertilizărilor în plantațiile de prun trebuie să luăm în calcul particularitățile soiului, vârsta plantației, portaltoiul, producția așteptată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole