28.3 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLavrov avertizează Occidentul că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră este...

Lavrov avertizează Occidentul că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră este în pericol de a se prăbuşi

Un atac rusesc cu drone a avariat în cursul nopţii o parte din infrastructura portului ucrainean Odesa, care este esenţial pentru exporturile sale de cereale pe Marea Neagră, a anunţat luni armata ucraineană. În paralel, Rusia a ameninţat luni că acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră nu va mai fi operaţional, dacă nu vor fi facilitate exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, relatează Reuters, scrie agrobiznes.md.

„Dacă totul rămâne aşa cum este, şi se pare că aşa va fi, atunci va fi necesar să se plece de la faptul că (acordul) nu mai funcţionează”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei vizite la Nairobi.

Un acord încheiat în iulie anul trecut prevede că ONU trebuie să ajute Rusia să depăşească orice obstacol în calea exporturilor sale de cereale şi îngrăşăminte timp de trei ani, în paralel cu acordul care permite ucrainenilor să-şi exporte cerealele folosindu-se de trei porturi pe care le au la Marea Neagră, pe coridoare de transport securizate care trec pe la Istanbul, unde navele sunt supuse unor inspecţii comune ale unor reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi ONU.

Lavrov a declarat că acordul încheiat de comunitatea internaţională cu Moscova referitor la exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinit „deloc”.

Acordul dintre ONU şi Rusia a fost încheiat în acelaşi timp cu acordul care permite exportul în siguranţă pe Marea Neagră de alimente şi îngrăşăminte din Ucraina, acord ce trebuie prelungit periodic. În această lună, Moscova a acceptat cu reticenţă să prelungească acest acord pentru doar două luni, până la 17 iulie, dar a declarat că trebuie făcute mai multe progrese pentru a-şi promova propriile interese.

Lavrov a mai declarat, luni, la Nairobi, că mai puţin de 3% din cerealele exportate în cadrul acordului au ajuns în cele mai sărace ţări din lume.

Pe de altă parte, un atac rusesc cu drone a avariat în cursul nopţii o parte din infrastructura portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, care este esenţial pentru exporturile de cereale ucrainene, a declarat luni armata ucraineană.

„Un incendiu a izbucnit în infrastructura portuară din Odesa ca urmare a loviturii. Acesta a fost stins rapid. Informaţiile privind amploarea pagubelor sunt în curs de actualizare”, a precizat pe Facebook comandamentul militar din sudul ţării.

Armata ucraineană a declarat că forţele ruseşti au folosit drone Shahed de fabricaţie iraniană în atac, dar nu a oferit detalii.

Armata nu a precizat dacă pagubele din port ameninţă exporturile de cereale. Doar prin porturile din regiunea Odesa Ucraina poate exporta cereale şi alte produse alimentare, ca parte a iniţiativei privind cerealele.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru o perioadă iniţială de 120 de zile în iulie anul trecut, pentru a contribui la soluţionarea unei crize alimentare globale care a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

Acordul, care a fost prelungit în această lună, este menit să garanteze exportul în condiţii de siguranţă pe timp de război de cereale şi produse alimentare din trei porturi ucrainene – Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenni.

În cursul nopţii, Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra unor zone diferite din Ucraina, inclusiv asupra capitalei Kiev, cu drone şi rachete de croazieră. Administraţia militară a capitalei a declarat că forţele de apărare au doborât peste 40 de rachete.

Pe de altă parte, Rusia a scos din acţiune cinci avioane, într-un atac asupra unei ţinte militare din vestul Ucrainei, şi a provocat un incendiul din portul Odesa de la Marea Neagră, în cadrul acestui atac din cursul nopţii.

Kievul a fost supus unui atac intens pentru a doua noapte consecutiv, dar a declarat că majoritatea dronelor şi rachetelor trase asupra capitalei în cursul nopţii au fost doborâte. Exploziile au zguduit însă din nou Kievul luni dimineaţă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole