24.9 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHurlupii la prun (Taphrina pruni) - cauze, tratament

Hurlupii la prun (Taphrina pruni) – cauze, tratament

Hurlupii prunului (Taphrina pruni) este o boală cunoscută de mai mult timp, aproape în toate ţările, atât la speciile sălbatice de prun, cât și la cele cultivate.

Când apare atacul de hurlupi

Atacul apare pe la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, la puţin timp
după fecundare. Imediat după fecundare la fructele tinere infectate se observă o creștere mai rapidă a mezocarpului, depășire în lungime a fructelor sănătoase.

Ovarele contaminate nu se mai dezvoltă normal, ci se lungesc, se lăţesc și se încovoaie la vârf în formă de seceră. Aceste fructe au, de regulă, mezocarpul mărit, sămânţa atrofiată, iar endocarpul lemnos nu se mai dezvoltă deloc.

Simptome de atac la Taphrina pruni

Hurlupii au la început o culoare verde-gălbuie sau gălbuie și un gust acrișor-dulceag, din care cauză sunt consumaţi cu plăcere de către copii. La suprafaţa lor se formează un strat fin, la început albicios-cenușiu, iar mai târziu brun-violaceu, constituit din ascele ciupercii.

Fructele atacate rămân pe ramuri până la începutul lunii iunie, când se brunifică, se usucă și cad. Boala este produsă de ciuperca Taphrina pruni. Miceliul ciupercii este septat și ramificat și se dezvoltă în spaţiile intercelulare ale ţesuturilor atacate.

Ascele se formează subcuticular, de unde erup la suprafaţă prin luna mai-iunie. Ele sunt cilindrice, rotunjite la vârf, incolore.

În interiorul lor se formează 8 ascospori unicelulari, incolori, aproape sferici, care
apoi înmuguresc și umplu toată asca. Primăverile reci și ploioase contribuie la dezvoltarea infecției, apariţia hurlupilor.

Citește și despre Fertilizarea livezilor de prun – perioade și norme.

Soiuri sensibile – Vinete românești.

Prevenirea și combaterea hurlupilor la prun

Se recomandă tăierea și arderea ramurilor, pe care se formează hurlupi și adunarea fructelor bolnave și executarea tratamentelor chimice cu produse de protecţie a plantelor omologate, ţinându-se cont de stadiul de vegetaţie al pomilor și de condiţiile climatice.

Aplicarea de tratamente cu produse cuprice după efectuarea tăierilor, toamna și primăvara timpuriu.

Tratamentele cuprice se efectuează în fazele Umflarea mugurilor – dezmugurit (de la BBCH 51 până la BBCH 55). Sunt recomandate produsele ce conțin hidroxid de cupru și oxiclorură de cupru.

Eficiente sunt și tratamentele de după înflorire a pomilor cu produse de uz fitosanitar ce conțin substanța activă dithianon.

Vezi aici și câteva recomandări ce țin de tăierile la prun.

Bibliografie: Producerea prunelor, manual tehnologic; Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Pătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum)

Pătarea roșie a frunzelor de sâmburoase este o boală...
‹ adv ›

Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere

Viermele prunelor (Cydia funebrana) este considerat printre cei mai periculoşi dăunători ai prunului, frecvenţa fructelor atacate ajungând până la...

Fertilizarea livezilor de prun – perioade, norme

La realizarea fertilizărilor în plantațiile de prun trebuie să luăm în calcul particularitățile soiului, vârsta plantației, portaltoiul, producția așteptată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole