18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleImportant! Condiții favorabile pentru dezvoltarea manei viței de vie

Important! Condiții favorabile pentru dezvoltarea manei viței de vie

Urmărind diverse forumuri ale viticultorilor din Europa Centrală și de Est, am sesizat problemele întâmpinate de fermieri în prevenirea și combaterea patogenului Plasmopara viticola, ciupercă ce provoacă mana viței de vie.

Urmare a acestor discuții, consultând câteva site-uri de meteorologie am constatat că și pentru anumite regiuni viticole din România se impune o atenție deosebită.

Precipitațiile căzute în ultima perioadă alternează volumetric de la o podgorie la alta și chiar de la un trup viticol la altul. Mai jos vă voi prezenta valorile de temperatura și umiditate înregistrate în ultimele 7 zile ale lunii mai, constante ce sunt reprezentative stabilirii apariției primelor infecții de mană la vița de vie. 

Odobești, valoarea maximă de 14 mm în 12 h înregistrată în data de 20.05.2023 dintr-un maxim de 19 mm (sumarizat pentru 17.05-23.05) și o valoare medie a temperaturii în ultimele 7 zile de 19.3°C, fenofaza de creștere și dezoltare ce depășește 20 cm lungimea lăstarului în toate arealele viticole din România și Republica Moldova.   

7-17 mm Panciu valoarea maximă de 12 mm în 12 h înregistrată în data de 20.05.2023 cu 19.3°C,  2,4 mm Huși cu +18.0 °C, 2.9  mm/+18.5°C, Iași, 1.2 mm/+18.1°C, Cotnari 16 mm/18.1 °C, Blaj 28 mm cu 15 mm (17.05.2023), Medias 16 mm/+16.7°C, Recaș 24 mm cu 17 mm(18.05.2023) cu +17.1 valoarea medie, Dragășani 61 mm cu 12.0 în 12 h (17.05.2023), Oprișor 30 mm/+16.8 °C,  1.7- 4.1 mm/+19.0 °C Dobrogea.

În podgoriile din Rep. Moldova avem valori înregistrate de 7.5 mm/+18.1°C Ștefan Vodă, 9.5 mm/+18.5 °C Cimișlia, Bugeag .1 mm/19.6°C Cricova.

Deja putem spune că am trecut în etapa „validării regulii de 30” pentru infecțiile primare ale manei la vița de vie având îndepliniți cei trei factori: 10 mm de precipitații, minimum 10 cm dimensiunea lăstarului și peste 10°C temperatura aerului dimineața. 

Detalii despre Mana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente.

Studiind prognozele meteo pentru următoarele zile în care avem temperaturi între 10 și 25°C, am calculat perioada de incubație și rezultă variații între 7-14 zile (în funcție de temperatura înregistrată în podgorii).

Din acest motiv, trag un semnal de alarmă pentru focusarea noastră în monitorizarea temeinică a plantațiilor în depistarea simptomelor de pe aparatul vegetativ. Totodată, amintesc despre importanța realizării tratamentelor preventive și recomand aplicarea preventivă a produselor pentru combaterea manei.

Dacă e să vorbim de simptomele manei, pe frunză se recunosc prin evidențierea pe partea superioară a unor pete de decolorare, nedelimitate distinct având aspect uleios și o mai mare transparență decât restul frunzei, „pete undelemnii” sau uneori deformări în interiorul frunze „urme de degete”. 

După perioada de incubație mai sus relatată în dreptul petelor pe partea inferioară a frunzei apare un puf albicios, catifelat, format din conidioforii cu conidiile ciupercii.

Când condițiile sunt deosebit de prielnice fructificațiile ciupercii pot apărea fără să mai fie precedate de pata undelemnie astfel încât putem regăsi sporulații direct pe ciorchine.

Mai jos regăsiți schema de tratamente corespunzătoare fiecărei perioade de vegetație (BBCH) în care vă propunem și produse pentru combaterea făinării, Uncinula necator, dar și a moliei strugurilor Lobesia botrana.

T1 – Recomand la BBCH 51 – inflorescențe vizibile aplicarea unui tratament cu produse de contact: cupric (pe baza de hidroxid sau oxiclorură de cupru) 1,5- 2 kg(l)/h sau folpet 1-1,25 kg/ha, cu rolul de igienizare a lăstarului.

T2 – În anii cu primăveri răcoroase fenofazele de creștere și dezvoltare se prelungesc și se impune un tratament intermediar pâna la tratamentul de înaintea înfloritului, BBCH 55 Butonii florali sunt izolați (separați). 

Recomand aplicarea unui mix de contact cu sistemic pentru a combate și preveni instalarea infecției primare. Curzate F (4,8% cimoxanil + 48% folpet) 2,5 kg/ha. 

T3+T4 – Urmează aplicarea a două tratamente esențiale pentru combaterea și prevenirea manei, BBCH 60 – înainte de înflorit,  când prima inflorescență de pe racem înflorește, iar capișoanele primei flori se desprind de pe receptacul și BBCH 69 – sfârșitul înfloritului.

Aplicarea simultană a două componente contact/sistemică menține starea fitosanitară ideală pentru fructificarea normală a rahisului. Zorvec Zelavin 0,200 ml oxathiapiprolin + 1,25 kg folpet/ha sau Zorvec Vinabel (40 g/l Zorvec® și 300 g/l Zoxamid).

T5 – La BBCH 77 Compactarea ciorchinelui – boabele și-au mărit dimensiunea la 70% din dimensiunea finală și încep să se atingă între ele și vom aplica produsul Zorvec Vinabel (40 g/l Zorvec® și 300 g/l Zoxamid) în doză de 0,5 l/ha. 

T6 – În funcție de soi, aplicăm la BBCH 81 Începutul coacerii boabelor – la soiurile cu pielița colorată, acestea încep să-și schimbe culoarea iar compactarea boabelor crește sau la BBCH 85 Struguri în pârgă, la soiurile albe boabele devin translucide, iar la cele cu pielița colorată – boabele s-au colorat în totalitate. Boabele sunt moi la atingere.

Aplicăm pentru soiurile roșii tratamente cu produse  cuprice (pe bază de hidroxid sau oxiclorură de cupru) 1,5- 2,5 kg (l)/h, funcție de produs. 

Nu recomand în aceste fenofaze aplicare tratamentelor cu cupru pentru soiurile albe și roze cu un complex aromatic ridicat sau cu pielița bobului subțire. 

Atenție la utilizarea timpului de pauză indicat de producător!

Este important să respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului fitosanitar și să nu recoltați sau să nu consumați culturile înainte de expirarea timpului de pauză specificat pe etichetă. Timpul de pauză la produsele fitosanitare depinde de produsul folosit și de cultura la care se aplică.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. in zona odobesti ploaia a fost scurta, a batut vantul dupa ploaie, in maxim doua ore via era zvantata. De ce recomantati Curzate ca prima stropire cand nici producatorul nu recomanda ?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plivitul lăstarilor la vița de vie. Când și cum se face

Există o serie de operaţiuni necesare în perioada de...
‹ adv ›

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă, la temperatura de...

Tăierea în uscat la strugurii de masă – I etapă în planificarea recoltei

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. După mai mulţi autori, sarcina de bază...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole