Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el poate varia în funcţie de factorii climaterici şi de tehnologia de cultivare aplicată.
Sporirea greutăţii medii a strugurilor se realizează prin intermediul diferitor operaţii: folosirea polenizării artificiale, inciziei inelare, irigare, fertilizarea suplimentară, utilizarea substanţelor fiziologic active etc.
Detalii despre Inelarea la vița de vie: importanță, cum se realizează corect.
De ce mai depinde greutatea medie a strugurilor?
Mulţi autori (Perstniov, N, Stoev K., Winkler A. J.) au afirmat că greutatea medie a strugurilor este un indicator specific soiului, însă nu este unul stabil, ci se modifică pe lungimea coardei de rod.
Aşadar, la majoritatea soiurilor de viţă de vie se evidenţiază o legitate accentuată: cu cât ne îndepărtăm de la baza coardei de rod, cu atât creşte coeficientul de fertilitate şi greutatea medie a strugurilor.
Mai jos este redată confirmarea practică a acestei legităţi, în condiţiile climaterice ale anului 2021, confirmată şi în anul 2022. Experienţele au fost efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Moldovei, în plantaţia irigată, cultivată după sistemul Gable. La baza studiului a fost soiul de masă Moldova.
Greutatea medie a strugurelui la soiul Moldova în funcție de originea lui de pe coarda de rod. SRL „Terra-Vitis”, 2021-2022:
Află aici și despre Creşterea în dinamică a bobiţelor strugurilor – ce răspunsuri ne poate da.
Din Tabel şi imagini observăm că greutatea medie a strugurilor se majorează pe lungimea coardei de la bază spre vârf. În anul 2021, comparativ cu greutatea strugurelui provenit din ochiul 1, greutatea medie a strugurelui se dublează la nivelul ochiului 4 (+248,2 g), se triplează la nivelul ochiului 7 (+506,5 g) şi atinge greutatea maximală la nivelul ochiului 10.
Aceeaşi legitate se menţine şi anul climateric 2022, doar că greutatea strugurilor proveniţi din ochiul 1 este mai mare ca cel din 2021 (+56,4 %), de aceea diferenţa pe lungimea coardei este mai mică comparativ cu anul 2021.
V-ar putea plăcea și Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei.
Capacitatea (Stoev K.) indicatorilor viţei de vie – a coeficientului de fertilitate şi a greutăţii medii a strugurilor de a se majora de la bază spre vârful coardei – este una biologică, condiţionată genetic şi este o consecinţă a procesului de evoluţie a viţei de vie ca specie.
Ulterior, este important cum vom utiliza practic aceste legităţi biologice importante ale viţei de vie.
Citește și despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.