10.7 C
București
vineri, 14 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea în uscat la vița de vie - lungimea de tăiere a...

Tăierea în uscat la vița de vie – lungimea de tăiere a coardei

Tăierea în uscat la vița de vie reprezintă un compromis între scopul viticultorului şi necesităţile plantei, o modalitate de a regla creşterea lăstarilor (partea vegetativă) cu dezvoltarea părţii generative a butucului.

Este o operaţie prin intermediul căreia anual se reduce numărul de coarde şi sunt scurtate cele rămase.

‹ adv ›

Fără tăiere, viţa de vie, fiind liană, formează lăstari lungi cu mulţi struguri, de dimensiuni mici, cu puţin zahăr, îndepărtându-şi treptat organele vegetative şi generative de sistemul radicular.

Scopul efectuării tăierii în uscat la vița de vie:

  • formarea butucilor la vița de vie;
  • accelerarea fructificării;
  • stabilirea sau asigurarea unei recolte optime;
  • crearea condiţiilor favorabile de prevenire a bolilor şi dăunătorilor sau de protecţie a butucilor de îngheţuri şi ger, etc.

Tăierea viței de vie presupune soluţionarea următoarelor probleme:

  • reglarea polarităţii longitudinale – tendinţa (fiind liană) creşterii mai viguroase a lăstarilor, frunzelor şi strugurilor amplasate în zone mai îndepărtate a butucului;
  • reglarea proceselor de creştere şi fructificare – prin stabilirea încărcăturii cu rod (există o multitudine de studii, unde se demonstrează influenţa directă a sarcinii asupra cantităţii şi calităţii recoltei);
  • distribuirea în spaţiu a organelor butucului;

V-ar putea plăcea și Influenţa lemnului multianual asupra dezvoltării butucului viţei de vie.

Actualmente, se utilizează 4 sisteme de limitare a polarităţii:

  • tăierea scurtă;
  • arcuirea corzilor tăiate lung;
  • deşteptarea ochilor unghiulari;
  • tăierea mixtă cu formarea verigii de rod.

După Winkler (1962), tăierea trebuie să fie un procedeu de bază de reglare a încărcăturii de rod şi trebuie efectuată în aşa mod încât necesitatea răritului strugurilor să fie redusă la minimum.

În acelaşi timp, Winkler cu echipa sa a efectuat un set de experienţe la soiul Muscat de Aleksandri, la bază luând ca variante – extremităţile:

  • tăiere agresivă;
  • tăierea obişnuită;
  • fără tăiere.
vița de vie
FOTO: Terra-Vitis; Dmitri Mihov

În primul rând, la începutul vegetaţiei s-a determinat greutatea plantei şi conţinutul în carbohidraţi care avea valori cu mult mai mari la varianta – „fără tăiere”, şi, ca la sfârşitul vegetaţiei, la toate variantele conţinutul de carbohidraţi să fie asemănător.

Drept rezultat, la varianta – „fără tăiere” s-a obţinut:

  • recoltă cea mai mare;
  • calitatea joasă a producţiei – bobiţe neuniforme dezvoltate (% mare de boabe mărgeluite), % substanţe uscate (zahăr) mic;
  • creşterea lăstarilor foarte mică, iar la varianta – „tăiere agresivă”:
  • recoltă mică;
  • % substanţe uscate (zahăr) mai mare;
  • creştere excesivă a lăstarilor;
  • calitatea strugurilor joasă (bobiţe neuniforme), din cauza concurenţei (dominanţa) între creşterea lăstarilor şi dezvoltarea părţii generative.

În anul 2022, la soiul Moldova s-a făcut o experienţă privind cercetarea influenţei lungimii de tăiere a coardei asupra recoltei şi calităţii ei, lăsând în acelaşi timp aceeaşi sarcină în ochi.

Influenţa lungimii de tăiere asupra indicatorilor de calitate a strugurilor şi a bobiţelor la soiul Moldova:

Putem afirma că lungimea coardei a influenţat greutatea medie a strugurilor, respectiv a recoltei şi greutatea medie a bobiţei.

Cu cât mai lungă a fost lăsată coarda, cu atât a sporit greutatea strugurilor (până la 70%), deoarece o parte din struguri au avut originea din ochiurile de la vârful coardei, care genetic au un potenţial mai mare.

Sarcina în ochi (şi în struguri) s-a respectat aceeaşi, însă sarcina de rod a fost diferită, datorită sporirii greutăţii strugurilor, de aceea la variantele cu tăierea mai lungă s-a diminuat greutatea medie a bobiţei.

Drept concluzie, putem spune că prin intermediul tăierii în uscat se pot regla procesele de creştere şi fructificare – prin stabilirea încărcăturii cu rod atât la soiurile de masă, cât şi la soiurile tehnice.

V-ar putea plăcea și articolul despre Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi planificarea recoltei viţei de vie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiul de struguri de masă Livia – descriere, aspecte

Origine: Livia este un soi de struguri de masă creat...
‹ adv ›

Soiul de struguri de masă Autumn Crisp © – aspecte

Origine: Soiul de struguri de masă Autumn Crisp © este un soi de struguri apiren (fără semințe) patentat, de...

Soiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje

Originea soiului de struguri Victoria: soi de struguri pentru masă cu seminţe de origine românească, creat la Staţiunea de Cercetare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole