‹ adv ›
vineri, 31 martie, 2023
7.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi planificarea recoltei viţei de...

Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi planificarea recoltei viţei de vie

Cunoaşterea mecanismului depunerii embrionare, de diferenţiere a inflorescenţelor şi a influenţei diferitor factori asupra acestor procese, permite prognozarea şi controlul fructificării – una din cele mai importante verigi de asigurare a cantităţii şi calităţii înalte a producţiei de struguri de masă şi a celor pentru vin.

Mugurii viţei de vie reprezintă lăstarii embrionari pe care se formează organele vegetative şi generative în stare începătoare de dezvoltare. Fiind puncte de creştere ale viţei de vie, ei asigură creşterea lăstarilor, ramificarea lor şi mărirea suprafeţei de contact a plantei cu mediul aerian.

V-ar putea plăcea și articolul Tăierea în uscat la vița de vie – scopul şi problemele soluţionate. Forme de conducere ale butucului în imagini.

Mai jos este prezentată diferenţierea mugurilor pentru sezonul 2023*, în funcție de: 

  • soiul cultivat; 
  • condiţiile de cultivare, unde s-au cercetat 3 factori:
  1. structura de cultivare: spalier vertical şi Gable (în formă de Y);
  2. regimul de apă: cu irigare şi fără irigare;
  3. cu incizia inelară şi fără incizia inelară;
  • condiţiile climaterice, în funcție de sezon (2021, 2022, 2023);

Fertilitatea embrionară în funcție de soi, condiţii climaterice şi de cultivare, SRL „Terra-Vitis”, 2023:

Fertilitatea embrionară pe lungimea coardei. SRL „Terra-Vitis”, 2023:

Procesul de formare a fiecărui mugure trece prin câteva perioade, suferind schimbări esenţiale, în rezultatul cărora mugurele devine fertil sau rămâne infertil.

V-ar putea plăcea și articolul despre Influenţa lemnului multianual asupra dezvoltării butucului viţei de vie.

În procesul diferenţierii, în muguri se formează una sau câteva inflorescenţe cu diferite grade de dezvoltare, durata şi intensitatea procesului de diferenţiere sunt determinate de un şir de factori, principalii fiind pregătirea biologică, condiţiile externe, soiul cu însuşirile sale şi nutriţia.

Gradul de diferenţiere şi de fertilitate a mugurilor pe lungimea coardei este neuniform. În zona medie a coardei (al 5 – 10-lea internod) mugurii sunt mai fertili şi inflorescenţele mai bine diferenţiate, comparativ cu zona inferioară a coardei.

Cercetările efectuate în condiţiile Bulgariei de către Stoev C. şi Nicov M. au demonstrat că depunerea inflorescenţelor mai bine dezvoltate în zona medie a coardei este condiţionată genetic, calitate dobândită pe parcursul evoluţiei viţei de vie.

Putem concluziona că toţi factorii menţionaţi mai sus au influenţat asupra diferenţierii embrionare a  mugurilor pentru sezonul 2023, iar în funcție de rezultatele obţinute ajustăm sarcina butucului (exprimată în ochi/butuc) pentru sezonul concret.

Tendinţa generală de depunerea a recoltei este specifică soiului, unele sunt mai fertile (Feteasca Regală, Aligote, Rkaţiteli, etc), altele mai puţin fertile (Dunav), în funcție de condiţiile climaterice şi de tehnologia de cultivare. Legitatea generală de majorare a fertilităţii ochilor de la baza coardei spre vârful ei se păstrează (ex. Rkaţiteli, Moldova).

În general, diferenţierea mugurilor în combinaţie cu condiţiile climaterice prielnice pentru iernare (deocamdată) ne permit să afirmăm că avem o premisă pentru o recoltă bună.

*Rezultatele diferenţierii nu sunt date generale, ci individuale, specifice fiecărei plantaţii viticole.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Temperatura – unul dintre factorii importanţi pentru dezvoltarea viţei de vie

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o...
‹ adv ›

Forme de butuci la viţa de vie – particularităţile lor

Distribuirea în spaţiu a organelor butucului are loc prin crearea unei forme specifice prin intermediul tăierilor, legatului şi operaţiunilor...

Greutatea strugurilor în funcție de originea lor pe coardă

Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el poate varia în funcţie de...

Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei

Tăierea în uscat reprezintă un compromis între scopul viticultorului şi necesităţile plantei, o modalitate de a regla creşterea lăstarilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole