12.8 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se plantează lavanda. Sfaturi pentru o cultură de succes

Cum se plantează lavanda. Sfaturi pentru o cultură de succes

Afacerile cu lavanda și alte plante aromatice sau medicinale sunt destul de populare. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că pentru uleiul sau materia primă de calitate poate fi obținut un preț bun la comercializare.

Dacă vă tentează o astfel de afacere și planificați să plantați lavanda, puteți lua în calcul recomandările din acest articol.

Înainte de plantarea lavandei, este foarte importantă analizarea terenului și condițiilor din zonă, astfel încât să nu fie comise erori la cultivare.

În acest sens, este bine să analizați expoziția terenului, gradul de înclinare a pantei, realizați analiza solului, determinați calitatea apei. La ce ne servesc acestea, vorbim în continuare.

Detalii despre Analiza solului: când se realizează, de ce este importantă.

Terenul potrivit pentru cultura de lavandă

În primul rând, trebuie să luăm în calcul că lavanda este un semiarbust, iar o plantație de levănțică poate fi exploatată 10-20 sau chiar 30 de ani. Deci, alegerea terenului pretabil este o etapă ce nu poate fi neglijată.

Pentru a asigura lavanda cu mai multă lumină, este recomandată expoziția sudică a terenului. Lavanda poate fi plantată și pe terenuri în pantă, acest fapt se datorează adâncimii mari la care pătrunde sistemul radicular, fiind recomandată însă o pantă nu mai mare de 10 grade.

Aici, ar fi important să analizați și cât de ușor vor fi realizate lucrările de întreținere pe astfel de terenuri.

Evitați solurile grele, cu apele freatice amplasate la suprafață, terenurile saline sau cele erodate.

Alegeți un teren liber de buruieni, în special de pir, volbură, pălămidă și alte specii perene sau eliberați-l de acestea și pregătiți-l înainte de a planta lavanda.

Vedeți și Cultura de gălbenele. Cerințe, întreținere și îngrijire.

Cum pregătim terenul pentru plantarea lavandei

Pregătirea terenului pentru plantarea lavandei începe cu un an sau doi înainte de plantare, în funcție de problemele acumulate pe parcursul anilor.

Astfel, este importantă înlăturarea resturilor vegetale ale culturii anterioare, combaterea buruienilor, afânarea solului.

După eliberarea terenului de cultura anterioară (vara sau toamna) se realizează o dezmiriștire la 8-10 cm. Peste 10-15 zile se realizează fertilizarea de start cu îngrășăminte organice (gunoi de grajd descompus 30-80 de tone la hectar, în funcție de starea solului).

Important! Lavanda valorifică foarte bine solurile fertile în următorii ani, de aceea îngrășămintele organice sunt foarte utile a fi introduse la plantare.

Îngrășămintele organice se încorporează în sol la 10-12 cm adâncime cu discurile.

Peste circa 20 de zile se realizează o arătură de desfundare, adâncimea setându-se în funcție de grosimea stratului arabil (de obicei, 40-45 cm). Ulterior, până la plantare terenul se lucrează cu discurile sau cultivatorul.

Cu 20-30 de zile înainte de plantare se efectuează o arătură la 22-25 cm, se cultivă, apoi terenul se grapează.

Ținând cont de faptul că lavanda este o cultură multianuală, iar lucrările vor fi realizate anual, este recomandată pichetarea terenului, pentru a asigura o plantare exactă a materialului săditor.

Câmpul se marchează în două direcții, pentru a obține rânduri drepte. Terenul poate fi marcat și mecanizat, distanța dintre gropi setându-se manual.

Rândurile se amplasează de la nord spre sud pe terenuri drepte, iar pe cele în pantă de-a curmezișul acesteia pentru a nu favoriza eroziunea.

Citiți și despre Cum se cultivă salvia. Îngrijire și cerințe față de mediu.

Alegerea materialului săditor de lavanda

Este recomandată doar achiziționarea materialului săditor de lavanda sănătos, certificat, astfel din start sunt omise mai multe probleme la cultivare.

Un puiet standard pentru plantare are 6-7 mm diametru, tulpina cu 3 ramificații. Pentru a pregăti puieții pentru plantare, se scurtează vârfurile plantei, rădăcinile, se înlătură ramificațiile laterale care îngreunează plantarea.

Într-un final, obținem puieți de circa 20 cm lungime (împreună cu rădăcina). Este recomandată înmuierea, mocirlirea puieților într-un amestec de apă, îngrășăminte organice și lut înainte de plantare.

Când se plantează lavanda

Lavanda se plantează toamna (începând cu a doua decadă a lunii octombrie până în a doua jumătate a lunii noiembrie, până la înghețuri sau ploi) sau primăvara, în prima urgență, de îndată ce putem lucra solul.

De obicei, o înrădăcinare mai bună a lavandei se obține la plantarea din toamnă.

La ce distanță se plantează lavanda

Pe suprafețe mici, lavanda se plantează la distanțe între plante pe rând de 50 cm, iar între rânduri de 100-120 cm sau 100×100 cm.

Pe suprafețe mari, majoritatea specialiștilor recomandă plantarea lavandei astfel încât să se asigure un număr total de 11-14 mii de plante la hectar, distanțele de plantare pentru lavanda fiind variate:

  • 0,5 – 0,55 – 0,6 – 0,65 x 1,4 metri
  • 0,5 – 0,55 – 0,6 – 0,65 x 1,5 metri
  • 0,5 – 0,55 x 1,6 metri

În cazul utilizării la recoltare a utilajului CLIER, recomandată e distanța 0,5-0,55 x 1,6 metri.

Pentru plantare se sapă gropi de 20 cm adâncime. În cazul plantării cu plantatorul, este important să se asigure un contact bun a puieților cu solul, iar partea aeriană să fie acoperită cu sol în proporție de 75-85%. La suprafața solului rămân doar 1-2 cm.

Plantarea lavandei se face cu irigare.

În timpul plantării, solul se tasează în jurul puietului de la rădăcină și până la vârf, astfel încât la o smulgere cu o putere de circa 3-4 kg planta să rămână în sol.

În caz contrar, din cauza înghețurilor și dezghețurilor, plantele vor ieși la suprafața solului.

Bibliografie: Ghid practic privind cultivarea lavandei și administrarea afacerii.

V-ar putea plăcea și articolul Cimbrul de grădină – sfaturi la semănat și întreținere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Grădină cu plante medicinale şi aromatice după modelul celor din secolele XVI-XVII, în Cetatea Târgu Mureş

Un inginer horticol pensionar, Rozalia Jani, îngrijeşte în Cetatea...
‹ adv ›

Menta – beneficii, plantare și întreținerea culturii

Menta este numele comun pentru zeci de specii din genul cu același nume, cele mai des cultivate și utilizate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole