7.6 C
București
miercuri, 21 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDăunători la rapiță – recomandări la combatere

Dăunători la rapiță – recomandări la combatere

Rapița obține tot mai multă atenție din partea cultivatorilor în ultimii ani, iar recolta de calitate și în cantitățile dorite poate fi obținută în condițiile respectării tehnologiei.

În acest articol discutăm despre principalii dăunători la rapiță:

Gândacul lucios Meligethes aeneus

Principalele daune la cultura de rapiță produc adulții hibernanți ce distrug anterele și pistilul florii generând sterilitatea și căderea prematură a florilor.

Adulţii hibernează în stratul superficial al solului, la 3-4 cm adâncime sau sub frunze, în mare parte în liziera pădurilor şi a pajiştilor.

Apar în luna aprilie (la temperatura zilei de 10-11°C) şi se hrănesc cu elementele florale ale speciilor de plante ierboase sau lemnoase.

La temperatura de 15°C, gândacul lucios migrează la rapiţă.

Pagube mai mari sunt produse în primăverile răcoroase sau culturile semănate tardiv. Larvele produc daune mai mici comparativ cu adulții.

Pragul economic de dăunare (PED) pentru gândacul lucios este de 1 adult per plantă aflată în stadiul D de dezvoltare al mugurelui floral şi 2-3 adulţi/plantă în stadiul E (separarea mugurilor florali).

Prădători naturali: carabidul Clivina fossor Fall (distruge până la 65% din pupele şi larvele gândacului lucios).

Măsuri preventive: respectarea asolamentului, strângerea şi distrugerea resturilor vegetale, arătura, respectarea epocii recomandate de semănat.

Combaterea adulților este orientată în perioada formării butonilor florali. După începutul înfloritului, se reduce eficiența tratamentelor aplicate.

Important! Tratamentele se realizează cu produse omologate respectând instrucțiunile.

Viespea rapiței Athalia rosae

Adultul are 6-8 mm lungime, capul negru, toracele roșcat și abdomenul roșu-gălbui. Antenele au 10 articule de culoare neagră.

Larva este o omidă falsă ce la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, glabru, cenușiu pe partea dorsală și cenușiu verzui pe laterale. Capul mic, rotund, negru.

Antenele au 3 articule scurte. Picioarele toracice au 5 articule de culoare neagră.

Are 2 generații pe an. Iernează larva complet dezvoltată în sol, într-un cocon mătăsos. Primăvara, prin aprilie, larvele se împupează, iar în cursul lunii mai apar adulții.

După câteva zile de hrănire, are loc copulația și ponta. Femela depune oul în epiderma marginii frunzei.

Larvele apar peste 1-2 săptămâni, iar dezvoltarea lor durează 20-50 de zile, stadiul de pupă 15-20 zile. Insectele adulte din prima generație apar la sfârșit de iulie – început de august.

Larvele generația a II-a se dezvoltă în cursul lunilor august -septembrie. La începutul lunii octombrie, larvele migrează în sol pentru iernare.

Gărgărița tulpinilor de rapiță Ceutorhynchus napi

Adultul gărgăriței are corpul de culoare neagră-plumburie și o lungime de 3,6-4,0 mm. Larva este apodă și eucefală, corpul de 3-4 mm lungime, capul gălbui-brun, corpul gălbui, cu protuberanțe inserate cu perișori.

Iernează adultul în stratul superficial al solului la baza plantelor. Primăvara, când temperatura depășește 9°C, după 25-30 zile, femelele depun ouăle în măduva tulpinii plantelor gazda. O femelă depune 15-60 de ouă.

După 6-20 zile, apar primele larve, în aprilie, iar dezvoltarea completă are loc în 30-40 zile, după care părăsesc tulpinile și migrează în sol la 4-6 cm adâncime.

Larvele se transformă în pupe și după aproximativ o lună în insecte adulte, rămân în diapauză până la sfârșitul toamnei, apoi urcă la suprafața solului, la baza plantelor și hibernează.

Printre prădătorii gărgăriței se numără cei din familia BraconidaeChalcoidea, Pteromalidae. În plus, speciile din genul Tersilochus sunt cei mai importanți paraziți ai ouălor și larvelor.

Aceștia sunt destul de slab răspândiți din cauza tratamentelor cu insecticide.

Pragul economic de dăunare (PED) pentru gărgărița tulpinilor este de 2 adulţi/plantă. Tratamentul se face doar la avertizare.

Se utilizează capcane de culoare galbenă ce vor atrage adulții. Stropirile contra la gărgăriţa tulpinilor de rapiţă se fac la 10-14 zile după apariţia primilor adulţi, deoarece mai întâi apar masculii, apoi femelele.

Se recomandă realizarea tratamentelor după ora 10, când adulții sunt ieșiți la zbor (temperatura de peste 9-10°C, utilizându-se insecticide de contact).

La temperaturi mai mici, adulții s-ar putea să fie ascunși, astfel, tratamentele nu ar avea efectul scontat.

Detalii despre Gărgărița tulpinilor de rapiță: biologie, metode de combatere.

Gărgărița silicvelor de rapiță Ceutorchynchus assimilis

Adultul are corpul de culoare neagră, acoperit cu perișori și solzi cenușii, lungimea de 2-2,8 mm. Larva are corpul curbat, de 3-5 mm lungime, de culoare albă. Capul este brun.

Iernează adultul în sol. Primăvara migrează pe specii crucifere spontane, apoi pe cele de cultură. Maturitatea sexuală are loc după 40-70 de zile. Ouăle se depun în silicve.

Incubația durează 8-11 zile, stadiul de larvă 20-35 de zile. După dezvoltare larvele rod orificii și părăsesc silicvele migrând în sol, unde se împupează.

Stadiul de pupă durează 10-15 zile. Adulții se hrănesc până în toamnă apoi se retrag pentru hibernare.

Larvele consumă semințele, adulții rod cavități în tulpini, peduncului și butoni florali.

Tratamentele se fac la înflorire, pentru combaterea adulților, înainte de depunerea pontei.

Detalii despre Gărgărița semințelor crucifere.

Puricii cruciferelor Phyllotreta spp.

Puricii cruciferelor au forma corpului alungit – ovală, cu spatele puternic arcuit. Cu dimensiunea de 3 până la 4,5 mm, aparține grupului celor mai mari dăunători ai rapiței. 

Larvele sunt de culoare alb murdar, au un cap brun închis, trei perechi de picioare în zona pieptului și au până la 7 mm lungime.

Puricii infestează rapiţa de toamnă ȋn primele faze de dezvoltare, începând cu faza cotiledonală, imediat după răsărire.

Larvele rod galerii în plantele tinere (toamna) și distrug meristemele de creștere. Adulții pot distruge tinerele plante de rapiță.

Pentru controlul puricilor se recomandă tratamentul semințelor înainte de semănat.

Citiți și despre De ce crapă silicvele la rapiță, se scutură semințele.

Gândacul roşu al rapiței Entomoscelis adonidis

Adultul are corpul globulos, 7-10 mm lungime, culoare roşu-cărămiziu. Pe cap are o pată neagră, pe spate şi pe elitre 3 dungi negre longitudinale.

Larva are 11-14 mm lungime, este neagră-cenuşie pe partea dorsală şi gălbuie pe partea ventrală.

Iernează oul sub bulgări de pământ. Eclozarea în primăvară are loc la un minimum de temperatură de 3-4°C. Stadiul de larvă durează 40-60 de zile, după care aceasta se retrage în sol, trece în stadiul de nimfă.

După 2 săptămâni apar noii adulți care se hrănesc până în luna iunie, apoi se retrag în pământ până în septembrie.

Gândacul roșu atacă în vetre toamna și primăvara. Toamna rod limbul frunzelor plantelor tinere, fiind capabil să distrugă culturile. Primăvara adulții rod frunzele verzi de la baza tulpinii, apoi florile şi silicvele, iar larvele marginile frunzelor sau epiderma şi parenchimul, în ultimele vârste lăsând numai nervurile.

Măsuri preventive: respectarea asolamentului, strângerea şi distrugerea resturilor vegetale, fertilizarea echilibrată, respectarea tuturor verigilor tehnologice.

Gândacul păros al rapiței Epicometis hirta

Detalii despre Gândacul păros pe acest link.

Substanțele active omologate la combaterea dăunătorilor la rapița:

  • gama-cihalotrin: Gândacul lucios (Vantex 60 CS 0,1 l/ha)
  • tau-fluvalinat: Brevicorine brasicae (Păduchele cenușiu al verzei), Melighethes aenneus (Gândacul lucios), Athalia rosae (Viespea rapiței), Ceutorrhynchus napi (Gargarița tulpinilor de rapiță) (MAVRIK 2 F 0,2 l/ha)
  • ciantraniliprol: Puricii de pământ, musca rădăcinilor de vărzoase, viespea rapiței (Lumiposa 625 FS 40 ml/500 000 semințe (1,14l/100 kg semințe pentru o normă de semănat)
  • lambda-cihalotrin: Gândacul lucios, gărgărița tulpinilor de rapiță, țânțarul silicvelor, puricii cruciferelor, viespea rapiței, fluturele alb al verzei, buha verzei (Lamdex Extra 0,3 kg/ha); Buha semănăturilor, cărăbușul de mai, viermii sârmă, viermele vestic al rădăcinilor (Ercole 10-15 kg/ha).
  • acetamiprid+lambda-cihalotrin: Afide, viespea rapiței, puricii de pământ (Inazuma 0,125-0,2 kg/ha), Gândacul lucios al rapiței, gărgărița tulpinilor (Inazuma 0,15-0,2 kg/ha).
  • flupiradifuronPhyllotreta sp., Psylliodes chrysocephala (Puricii cruciferelor), Delia radicum (Musca rădăcinilor) Buteo Start 480 FS 10,42 l/tonă.

Citiți și despre Viespea rapiței, molia verzei, omida fructificațiilor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Țânțarul silicvelor de rapiță – motivul îngălbenirii, crăpării silicvelor

Țânțarul silicvelor de rapiță (Dasineura brassicae) este un dăunător important al...
‹ adv ›

Cum poate afecta frigul înregistrat rapița de toamnă

Astăzi aduc în atenția dumneavoastră câteva aspecte legate de efectele frigului și înghețului asupra rapiței de toamnă. Fac asta...

Fertilizarea cu bor la rapiță – de ce e necesară, când se aplică

La cultivarea rapiței de toamnă, analizând tehnologia, la sigur ați observat menționarea necesității administrării îngrășămintelor cu bor la această...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole