3.4 C
București
miercuri, 13 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleȚânțarul silicvelor de rapiță – motivul îngălbenirii, crăpării silicvelor

Țânțarul silicvelor de rapiță – motivul îngălbenirii, crăpării silicvelor

Țânțarul silicvelor de rapiță (Dasineura brassicae) este un dăunător important al culturii de rapiță, ce provoacă pagube importante din cauza atacului silicvelor. Adulții trăiesc 3-4 zile și depun ouăle, de obicei, pe silicvele cu răni, lângă orificiile deschise de alte insecte sau pe silicvele mici.

Spre exemplu, în silicvele atacate de gărgăriţa semințelor de crucifere țânțarul silicvelor preferă să depună ouăle. Ulterior, larvele ţânţarului determină crăparea silicvelor, fapt ce antrenează pierderea boabelor. Acești doi dăunători apar în aceeași perioadă, astfel că se recomandă menținerea sub control a ambilor.

Țânțarul silicvelor de rapiță are dimensiuni mici, de aproximativ 1,2-1,5 mm, trunchi închis la culoare, abdomen brun-roșcat, pilozitate alburie.

‹ adv ›

Larvele, cele care produc daune în culturi, au 2 mm lungime, mai întâi sticloase, apoi alb-gălbui, fără cap și picioare. Acestea, dezvoltându-se în interiorul silicvelor, pot duce la pierderea totală a semințelor în silicvele atacate.

Silicvele atacate se colorează timpuriu în galben şi plesnesc înainte de termen, prezintă umflături (gale). Având în vedere că sunt atacate și silicvele la începutul dezvoltării, acestea nu mai formează semințe.

Citiți mai multe despre Rapița – de ce crapă silicvele, se scutură semințele.

Dasineura brassicae dezvoltă mai multe generații pe an, în funcție de condiții. Dăunătorul iernează sub formă de pupă în sol, pe câmpurile unde a fost cultivată rapița sau alte crucifere, astfel, specialiștii recomandă realizarea lucrării solului în scopul reducerii rezervei.

Primăvara, apare, de obicei, la jumătatea lunii aprilie, la înregistrarea temperaturilor de 12-15 grade Celsius.

Larvele apărute se hrănesc din peretele interior al silicvelor sau cu semințe. Completa dezvoltare a larvelor este atinsă în lunile mai-iunie, moment în care acestea părăsesc silicvele și cad pe sol. În stratul superficial de sol, de câțiva centimetri, acestea se împupează, iar după aproximativ 35 de zile apar noii adulți.

În condiții nefavorabile, dăunătorul poate intra în diapauză pe o durată de 1-4 ani.

Tratamentele realizate înaintea perioadei de înflorire cu scopul combaterii altor dăunători sunt eficiente și pentru menținerea sub control a țânțarului silicvelor de rapiță.

În România pentru realizarea tratamentelor sunt omologate produse pe bază de deltametrin (DECIS EXPERT 100 EC 75 ml/ha), lambda-cihalotrin (FASTER GOLD 50 EC 0,1 l/ha, KARATE ZEON 0,15 l/ha se aplică la avertizare, LAMDEX EXTRA 0,3 kg/ha), etofenprox (TREBON 30 EC 0,2 l/ha).

În Moldova pentru combatere sunt omologate insecticide pe bază de deltametrin (DELMETROS 100 SC 0,05 l/ha, BBCH 71-72), acetamiprid (Orfeu Power, CS 0,1-0,15 l/ha, APIS 200 SE 0,12-0,25 l/ha), acetamiprid+lambda-cihalotrin (Codex, SC 0,2 l/ha, Vamp Duo 220 SC 0,2 l/ha), benzoat de emamectin (Turil, WG, 0,2-0,25 l/ha).

Citește și despre Gărgărița tulpinilor de rapiță: biologie, metode de combatere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum poate afecta frigul înregistrat rapița de toamnă

Astăzi aduc în atenția dumneavoastră câteva aspecte legate de...
‹ adv ›

Fertilizarea cu bor la rapiță – de ce e necesară, când se aplică

La cultivarea rapiței de toamnă, analizând tehnologia, la sigur ați observat menționarea necesității administrării îngrășămintelor cu bor la această...

Regulatori de creștere la rapiță – în ce condiții se aplică

Regulatorii de creștere sunt substanțe ce acționează asupra sistemului hormonal al plantei. Aplicarea unui regulator de creștere la rapiță...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole