16.1 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică până pe 8 septembrie: Temperaturi, starea culturilor

Prognoza agrometeorologică până pe 8 septembrie: Temperaturi, starea culturilor

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14…28°C în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 22…33°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 6…22°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara. Local, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate a solului

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Banatului, local în nordul și estul Olteniei, vestul și sud-vestul Crișanei, nordul, nord-vestul, vestul, centrul, izolat estul și nord-estul Munteniei, nordul, estul, centrul și sudul Moldovei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local sudul, centrul și estul Olteniei, nordul, vestul și izolat sud-estul Crișanei, centrul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp vor evolua în general normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi în continuare forţate, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui în regim neirigat va parcurge maturitatea deplină (50-100%) şi recoltarea, pe întreg teritoriul agricol.

Porumbul se va afla în fazele de maturitate în ceară (70-100%), maturitate deplină (30-100%) şi recoltare.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La speciile pomicole şi viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.

Rapiţa semănată în estul şi sudul ţării se va afla în primele faze de vegetaţie, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, continuându-se totodată lucrările de semănat în majoritatea regiunilor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Harghita: Minimă de minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, cea mai scăzută temperatură din ţară

Staţia meteo Miercurea-Ciuc a înregistrat, marţi dimineaţa, o minimă...
‹ adv ›

AgroMeteo: Rezerva de umiditate din sol, starea culturilor

Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, în...

AgroMeteo: Rafale de vânt de 55-60 km/h în Bucureşti, marţi şi miercuri; temperaturi maxime de 30 de grade Celsius

Cerul va fi variabil în Bucureşti pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri, iar vântul va sufla moderat, cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole