12.3 C
București
duminică, 5 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrognoza agrometeorologică până pe 8 septembrie: Temperaturi, starea culturilor

Prognoza agrometeorologică până pe 8 septembrie: Temperaturi, starea culturilor

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14…28°C în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 22…33°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 6…22°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara. Local, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate a solului

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Banatului, local în nordul și estul Olteniei, vestul și sud-vestul Crișanei, nordul, nord-vestul, vestul, centrul, izolat estul și nord-estul Munteniei, nordul, estul, centrul și sudul Moldovei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local sudul, centrul și estul Olteniei, nordul, vestul și izolat sud-estul Crișanei, centrul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp vor evolua în general normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi în continuare forţate, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui în regim neirigat va parcurge maturitatea deplină (50-100%) şi recoltarea, pe întreg teritoriul agricol.

Porumbul se va afla în fazele de maturitate în ceară (70-100%), maturitate deplină (30-100%) şi recoltare.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La speciile pomicole şi viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.

Rapiţa semănată în estul şi sudul ţării se va afla în primele faze de vegetaţie, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, continuându-se totodată lucrările de semănat în majoritatea regiunilor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole