9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate...

Arad: Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate de autorităţi şi sunt conforme

Primele roşii produse în judeţul Arad, cu ajutor financiar acordat de stat prin Programul Tomata, au ajuns pe piaţă de câteva zile şi au fost testate de autorităţi, care susţin că „sunt comestibile şi conforme”, fără a se constata depăşiri ale limitelor unor substanţe chimice.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat joi, pentru AGERPRES, că prelevările de probe au fost făcute prin sondaj la producătorii care au fost înscrişi în Programul Tomata.

„În sesiunea din martie s-au înscris la ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor în solarii 370 de producători, iar pe piaţă au ieşit deja o parte dintre ei. La poartă, au afişat preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei pe kilogram.
În ceea ce priveşte calitatea roşiilor, până acum am constatat că sunt comestibile şi conforme. Am prelevat probe prin sondaj, au fost analizate şi nu s-a constatat folosirea pesticidelor peste limitele admise. Aceste testări vor continua pe măsură ce tomatele vor fi scoase pe piaţă”, a declarat Ioan Martin.

El a precizat că atunci când toţi producătorii înscrişi în program vor scoate tomatele pe piaţă, se va putea stabili şi care este producţia din acest sezon. Totuşi, condiţia acordării sprijinului financiar a fost ca producţia să fie de cel puţin trei tone la 1.000 de metri pătraţi de teren cultivat.

Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie, inclusiv.

Producţia de roşii a crescut constant în România de când se aplică Programul Tomata, aceasta ajungând în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone, conform unor date prezentate în Parlament, în urmă cu o lună, de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că numărul solicitanţilor sprijinului de minimis în cadrul programului s-a majorat de la 8.000 în 2017 la peste 22.500 în acest an.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Programul Tomata – din probele recoltate de autorități nu au fost rezultate înregistrate cu depăşiri de pesticide, declară Ministrul Agriculturii

Programul Tomata - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că probele recoltate de către autorităţi nu au relevat depăşiri...

Tulcea: Numărul agricultorilor beneficiari de programul „Tomata” – în creştere

Numărul producătorilor agricoli din judeţul Tulcea care beneficiază de programul „Tomata”  în acest an este de 36, în creştere...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole