18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTulcea: Numărul agricultorilor beneficiari de programul „Tomata” - în creştere

Tulcea: Numărul agricultorilor beneficiari de programul „Tomata” – în creştere

Numărul producătorilor agricoli din judeţul Tulcea care beneficiază de programul „Tomata”  în acest an este de 36, în creştere uşoară faţă de anul trecut, directoarea executivă a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), Mirela Miiler.

Astfel, dacă anul trecut, în primul ciclu de finanţare, 30 de producători agricoli au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de subvenţia acordată de stat, anul acesta numărul lor a fost de 36, fiind considerat „rezonabil” de către conducerea DAJ.

„Nu este un număr mic pentru judeţul Tulcea. Solariile sunt structuri care necesită o anumită investiţie. Nu multă lume le face pentru a avea 1.000 de metri pătraţi, iar judeţul nostru nu este axat pe legumicultură, pe cultura mare. Eu zic că este un număr rezonabil pentru piaţa noastră”, a menţionat Mirela Miiler.

Ea a amintit că, spre deosebire de anul trecut, în 2023 programul este doar pentru un singur ciclu de finanţare şi prevede sprijinirea exclusivă a producătorilor de tomate, în timp ce anul trecut au existat două cicluri de finanţare şi au fost sprijiniţi şi producătorii altor legume.

„Anul trecut, pe alte tipuri de culturi, au fost foarte puţini producători care au accesat programul, pentru că aceste culturi suplimentare erau cultivate în mod curent, în solarii. Tomata este o cultură mai pretenţioasă şi de aceea şi acest ajutor”, a mai spus directoarea DAJ.

Potrivit acesteia, în 2023 patru producători de usturoi cu o suprafaţă totală de 3,7 hectare şi doi producători de cartofi de consum cu o suprafaţă totală de 3,9 hectare au solicitat sprijin din partea Guvernului.

Subvenţia pentru tomate este de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi, cea pentru usturoi este de 3.000 de euro pentru un hectar, iar cea pentru cartofii de consum este de 200 de euro pentru un hectar. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Programul Tomata – din probele recoltate de autorități nu au fost rezultate înregistrate cu depăşiri de pesticide, declară Ministrul Agriculturii

Programul Tomata - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că probele recoltate de către autorităţi nu au relevat depăşiri...

Olt: Programul Tomata, aproape de finalizare; toate probele analizate au fost conforme

Programul Tomata se apropie de finalizare, cei mai muţi dintre cei 7.073 de producători înscrişi în acest program în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole