13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOlt: Programul Tomata, aproape de finalizare; toate probele analizate au fost conforme

Olt: Programul Tomata, aproape de finalizare; toate probele analizate au fost conforme

Programul Tomata se apropie de finalizare, cei mai muţi dintre cei 7.073 de producători înscrişi în acest program în judeţ reuşind să respecte toate criteriile necesare pentru a putea primi ajutorul de minimis, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

Directorul DAJ Olt a precizat miercuri, că având în vedere numărul mare de fermieri din judeţ înscrişi în acest program, angajaţii instituţiei care au efectuat vizite în teren şi au verificat dosarele au fost ajutaţi de echipe de la Direcţia Agricolă sau APIA din judeţele Alba, Braşov, Argeş, Caraş-Severin, Gorj şi Ilfov.

După verificările din teren, dintre cei 7.073 de fermieri care au solicitat ajutorul de minimis, 35 au fost respinşi şi nu vor putea primi banii solicitaţi deoarece nu au avut suprafaţa necesară cultivată cu tomate.

O parte dintre fermierii ale căror solicitări au fost respinse au ajuns în această situaţie pentru că nu au reuşit să mai planteze după ce solariile le-au fost afectate de fenomene meteo în primăvară, a explicat Gabriela Andronie.

Totodată, peste 1.100 de fermieri din Programul Tomata au depus şi documentele ce atestă comercializarea produselor, termenul pentru depunerea acestor acte fiind 14 iulie.

„Sunt aproape de finalizarea programului, valorificarea tomatelor, pentru a fi eligibili pentru ajutorul de minimis, se face până la finalul lunii iunie, dar cei mai mulţi fermieri au comercializat deja cantităţile necesare. Am făcut verificările în teren, am avut ajutoare de la Alba, Braşov, Argeş, Caraş-Severin, Ilfov şi Gorj, de la APIA, de la colegii de la DAJ-uri. Din totalul de 7.073 de fermieri înscrişi, în urma verificărilor din teren au fost 35 respinşi.

Cauzele pentru care au fost respinşi sunt în principal legate de suprafeţele incomplet cultivate, nu au avut tomate în tot solarul, unora le-a luat vântul folia la vijelii şi nu au mai plantat, alţii au avut ardei. Nu au fost probleme legate de eventuale depăşiri de substanţe. Toate cele 120 de probe prelevate şi analizate au fost conforme”, a spus Gabriela Andronie.

Judeţul Olt este pe primul loc în ţară în privinţa numărului de legumicultori care participă la Programul Tomata.

Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 14 iulie, inclusiv.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Programul Tomata – din probele recoltate de autorități nu au fost rezultate înregistrate cu depăşiri de pesticide, declară Ministrul Agriculturii

Programul Tomata - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că probele recoltate de către autorităţi nu au relevat depăşiri...

Tulcea: Numărul agricultorilor beneficiari de programul „Tomata” – în creştere

Numărul producătorilor agricoli din judeţul Tulcea care beneficiază de programul „Tomata”  în acest an este de 36, în creştere...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole