20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageArticoleCum se pregătește corect vița de vie pentru iarnă

Cum se pregătește corect vița de vie pentru iarnă

Vița de vie necesită o atenție deosebită toamna, în special după recoltarea ciorchinelor de struguri. Odată ce ai strâns recolta, poți începe să te gândești la ce ai de făcut pentru a pregăti vița de vie pentru iarnă.

Spre deosebire de alte plante, vița de vie are o rezistență slabă la ger, de aceea lucrările de toamnă sunt importante pentru ca vița de vie să reziste frigului din timpul iernii.

Prin aplicarea corectă a unor lucrări care influențează maturarea coardelor, ai posibilitatea de a asigura butucilor o rezistență mai mare la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Protejarea butucilor viței de vie

Butucii de viță de vie se protejează prin acoperirea totală cu pământ. Acest procedeu ferește vița de îngheț.

Este esențial ca după recoltarea strugurilor să desprinzi coardele anuale, sistemul de susținere și lemnul multianual. Folosește un foarfece pentru a tăia legăturile făcute în perioada de vegetație.

După desprinderea coardelor, poți executa tăierea de ușurare, prin care îndepărtezi circa 30% din coardele anuale.

Îngropatul viței de vie

Îngropatul viței se execută după arătura de toamnă. Cu sapa, fă un mușuroi în jurul butucului, iar pe direcția rândului, în stânga și în dreapta butucilor, ridică un pat de pământ.

Coardele lăsate la tăierea de ușurare se curbează și se întind cu atenție pe paturile de pământ, apoi se fixează spre vârf cu pământ.

Spre finele lunii octombrie, după căderea frunzelor, butucii care sunt conduși fără tulpină, precum și lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare.

Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor și a brațelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ și acoperirea lor cu un strat de sol de 20-30 de centimetri.

La fel trebuie să procedezi și cu lăstarii care se dezvoltă pe cepul de rezervă de la baza formelor cu tulpina.

Protejarea viței de vie prin mușuroire

Acest procedeu se execută în special în zonele în care temperaturile din mijlocul iernii coboară foarte rar sub -20 de grade Celsius.

Procedeul presupune acoperirea cu pământ doar a zonei de altoire, scaunul butucului și, eventual, primii 2-3 ochi de la baza coardelor cu poziție inferioară pe butuc.

Maturarea lăstarilor și rezistența la îngheț

Gradul de rezistență al viței de vie peste iarnă este influențat într-o măsură foarte mare de maturarea lăstarilor și de rezistența genetică a soiurilor cultivate.

Factorii care influențează maturarea lăstarilor sunt de natură ecologică, de natură biologică și de natură tehnologică.

Cei de natură ecologică sunt accidentele climatice (în special grindina), cei de natură biologică sunt reprezentați de soiul viței, iar cei de natură tehnologică variază între fertilizarea cu îngrășăminte fosfatice și potasice și încărcătura mare de lăstari pe butuc.

Aratul viței de vie

Aratul viței se execută după terminarea recoltării. Procedeul se execută între rânduri la adâncimea de 18-22 centimetri cu aruncarea solului spre butuci.

O dată la 3-6 ani se face reînnoirea desfundatului cu administrarea îngrășămintelor. Această reînnoire constă în executarea a 3 fisure (una la mijlocul rândului, iar cele laterale la distanța de 25-35 de centimetri de la butuci) la adâncimea de 50-55 de centimetri.

Citește Care sunt cele mai importante lucrări în verde la viței de vie.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției