15.5 C
București
marți, 15 iunie, 2021

-

HomepageArticoleInstalarea suportului în vii pentru sistemul neprotejat

Instalarea suportului în vii pentru sistemul neprotejat

Pentru a instala suportul, tipul căruia este indicat în Proiectul de înființare a plantației, avem nevoie de materiale care prealabil sunt achiziționate.

Principalele materialele necesare în dependență de tipul de suport și caracteristica lor, sunt reflectate în următorul tabel, spalier vertical.

Construirea spalierului vertical pentru sistemul de cultură neprotejat

Pichetarea terenului – conform schemei de instalare a suportului (din Proiectul de înființare), se face ca și la pichetarea terenului înainte de plantare.

În marea majoritate în calitate de picheți, este folosit stuful, pregătit din timp.

Instrumente pentru pichetare sunt: 2 chitonoage și o sârma marcată la distanța între stâlpi pe rând (6 – 7 m) cu lungimea de peste 100 m, și a două marcată la distanța dintre rânduri (2,5 – 3m).

  • Rândul de sârmă cu numărul 2, se amplasează la o distanță de 20 – 25 cm, de la sârma cu numărul 1, destinat pentru arcuirea coardelor de rod, la tăierea lungă, la care se folosește sârma zincată cu Ø 2,2 – 2,4 mm.
  • Rândurile de sârmă dublă cu numărul 3 – 4, se amplasează la o distanță de 35 – 40 cm, de la doi și față de trei, destinate pentru conducerea lăstarilor, la care se folosește sârma zincată cu Ø 1,8 – 2,2 mm.
  • Rândul de sârmă cu numărul 5, se amplasează la o distanță de 30 – 35 cm, față de nivelul solului, destinat pentru fixarea tubului de picurare, la care se folosește sârma zincată cu Ø – 2,2 mm (este amplasată doar la plantațiile irigate prin picurare).
  • Stâlpii fruntași și cei mijlocași sunt presați/bătuți mecanizat (doar cei din lemn și metal) sau se pun în gropi săpate cu ajutorul motoburghiului, la adâncimea de 60 cm.
  • Pentru ancorele cu rozetă, prealabil, la distanța de un metru în fața stâlpului fruntaș, se sapă o groapă cu adâncimea 30 cm, și Ø – 10-15 cm, cu ajutorul motoburghiului, fixând ancora și rotind-o în direcția acelor de ciasornic, cu o bară metalică.
  • Cablu/sufă se leagă pe stâlpul fruntaș la 10 – 15 cm de la partea superioară, după care se trece prin inelul ancorei, apoi se fixează lăcata conducându-se pe stâlpul fruntaș din nou, la distanța primei sârme, apoi vârful cablului se fixează în lacăt și se strânge. Stâlpul fruntaș înainte de ancorare, se înclină în afara rândului la 30°.
  • În cealaltă parte a rândului, la distanța nu mai mică de 40 cm, față de stâlpul fruntaș (pentru spațiu de întindere). Cealaltă parte fiind legată sau înconjurată (la sârmele duble), cu excepția ancorării cu cablu, la care lacăt se instalează în ambele părți a rândului la stâlpii fruntași.

Spalier vertical cu conducerea erectă a lăstarilor (vertical)

  • Se instalează nu mai târziu de primăvara anului doi după plantare, până la pornirea în vegetație.
  • Cel mai răspândit în Moldova, până la moment, este spalierul vertical pe stâlpi din lemn sau din beton armat cu lungimea de 2,4 – 2,8 m și mai rar pe stâlpi din metal. În figura următoare, sunt reflectate cerințele generale față de montarea unui spalier vertical.
  • Rândul de sârmă cu numărul 1, se amplasează la o distanță de 0,80 m, de la suprafața solului, destinat pentru susținerea părților scheletului, la care se folosește sârma zincată cu Ø 3,0 – 3,5 mm.

Procesul de lucru la instalat stâlpi mecanizat

? Se admit persoanele care prealabil au fost instruite în securitatea și sănătatea muncii la instalat stâlpi.

După ce au fost repartizați stâlpii pe rând, în dreptul fiecărui pichet, persoana responsabilă de instalat, ridică câte un stâlp în poziție verticală, partea ascuțită punând-o în dreptul pichetului.

A doua persoană din agregat, apropie mașina agricolă, în dreptul stâlpului, cât mai aproape.

Persoana responsabilă de instalat aranjează stâlpul în dreptul organului de lucru al mașinii, și se distanțează în zona nepericuloasă.

Mecanizatorul pornește mecanismul de presare, și înfige/bate stâlpul până la adâncimea stabilită, repetând procesul analogic cu ceilalți stâlpi.

Procesul de întindere a sârmei cu ajutorul tensionatorului este reprezentat în figura următoare și la fiecare rând se începe de la ancoră, apoi de sus în jos.

Sistemul Gable

În ultima perioadă în Moldova se pune accentul pe inovarea tehnologiilor de creștere a strugurilor pentru masă, sporirea calității, cantității recoltei la hectar.

Acest lucru este posibil aplicând sisteme mai costisitoare, precum este Gable, Pergola (deja practicate și în Moldova), Stea, Tendone etc., care pe larg se întâlnesc în țările cu o viticultură dezvoltată a soiurilor de masă, cum este Italia, Spania, Egipt etc.

Pentru aceste sisteme, în condițiile țării sunt recomandate soiuri rezistente la ger. Materialele, varietăți constructive a sistemului Gable, sunt reprezentate în figurile următoare.

Află Cum se efectuează corect tăierile la vița de vie.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Elveţienii refuză interzicerea pesticidelor de sinteză în agricultură

Elveţienii nu vor să renunţe la pesticidele de sinteză, după ce alegătorii au refuzat duminică, la urne, să angajeze...
- adv -spot_img

Campania de primire a cererilor unice de plată a anului 2021 s-a încheiat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie...

Piața agricolă mondială: În SUA scad prețurile, Ucraina a redus exporturile

Precipitațiile recente din Centura Porumbului, SUA și modelele meteo ușor mai optimiste au pus presiune pe piețe vineri. Acest lucru...

Noi pe Facebook

De citit

Coccidioza la păsări – motivul diareii cu sânge

Este primăvara și, cum am menționat în articolul precedent, este...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției