31.9 C
București
luni, 22 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum formăm butucii la vița de vie în sistemul neprotejat

Cum formăm butucii la vița de vie în sistemul neprotejat

Succesiunea formării butucilor poate fi realizată în patru, cinci sau șase ani. Metoda obișnuită este atunci când fiecare element constructiv al butucului este format din ochii de iarnă, aplicând câteva procedee redate în figurile de mai jos.

Anul l

În primul an, la plantare vițele sunt scurtate la 2-3 ochi.

‹ adv ›

Vița de vie după scurtare primăvara și dezvoltarea acesteia până în toamnă

Anul II

Vița de vie în primăvara anului II

În primăvara anului doi, două coarde bine dezvoltate și amplasate mai jos, se scurtează 2-3 ochi fiecare (figura 6.1.3), iar celelalte se înlătură, lăsând cioturi cu lungimea diametrului coardei înlăturate, care ulteior se vor plivi în verde și tăia după uscare în următorul an.

Când lăstarii ajung la lungimea de  10-15 cm, selectăm 3 mai dezvoltați, amplasați pe direcția rândului, după care se leagă strict în poziție verticală, iar ceilalți se plivesc.

Ultimul legat se execută cu 5-6 cm mai jos de primul nivel de sârmă, pentru arcuirea lentă a coardelor lăsate în calitate de brațe.

Vița de vie anul II, vara

Când lăstarii vor atinge lungimea cu 50-60 cm mai mare ca înălțimea tulpinii, doi din cei trei mai bine poziționați și dezvoltați, lent se vor arcui în ambele părți și lega în câteva locuri, la primul nivel de sârmă.

Vița de vie anul II, toamna

În perioada verii lăstarii sunt mai ușor de arcuit și legat în poziție orizontală, ca în primăvara anului trei, tulpinile fiind mai drepte.

Anul III

Primăvara lăstarul de rezervă, se scurtează la cep de rezervă, ceilalți doi care au fost arcuiți, pentru a forma brațe, se taie la lungimea de până ½ din distanța dintre butuci pe rând.

Anul III, primăvara

Din ochii de iarnă, se pornesc în creștere lăstari pe toată lunginea tulținii, brațelor. Atunci când lăstarii au lungimea de 10-15 cm, executăm plivitul lăstarilor de prisos, înlăturând toți lăstarii pe tulpină și pe locul arcuirii brațelor (curbură). Pe fiecare braț se lasă câte 4 lăstari care cresc sus, vertical, primul începând la 10-15 cm de la arcuirea tulpinii (curbură) spre braț, iar ceilalți peste 20-25 cm unul de altul.

Primăvara plivitul lăstarilor de prisos

Plivitul trebuie efectuat la timp pentru a evita formarea rănilor mari. În timpul vegetației, lăstarii care depășesc în creștere pe cei principali, se ciupesc pentru a stopa și omogeniza creșterea.

Vița de vie, toamna

Anul IV

Primăvara la tăiat pe fiecare braț se lasă câte 3 cepi a câte 3-4 ochi, cu scopul de a forma vitoarele punți de rod, iar lăstarii de la extremele brațelor, se taie la 6-8 ochi, considerate coarde de rod. Dacă butucii în anul patru sunt dezvoltați slab, coardele de rod nu se lasă.

La plivitul lăstarilor primăvara, se înlătură cei crescuți în partea de jos a butucului, pe tulpini, spațiile dintre punțile de rod și unul dintre lăstarii gemeni, dacă sunt.

Anul V, VI

În acest an formarea punților de rod se finalizează, formându-se pe ele verigile de rod, care includ cepii de înlocuire din 3-4 ochi în partea inferioară și coarda de rod din 6-7 ochi.

Primăvara, coardele de rod arcuite

Atunci când butucii sunt tineri, coardele de rod se taie mai scurt la 4-5 ochi, după care în timp, treptat se lungesc până la 6-7 ochi.

Vara, creșterea lăstarilor pe verigile de rod nearcuite

În ceilalți ani, tăiatul în uscat se efectuează după principiul ”veriga de rod” după care primăvara și vara se aplică operațiile în verde.

Vara, creșterea lăstarilor pe verigi de rod arcuite

Citește Care sunt cele mai importante lucrări în verde la vița de vie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenție la tripsul californian în plantațiile de viță de vie

Pe fondul temperaturilor ridicate, dar și lipsei iernilor geroase...
‹ adv ›

Defolierea, cârnitul lăstarilor și cizelarea strugurilor la vița de vie – lucrări importante pentru calitatea recoltei

Perioada data este mai puțin încărcată cu lucrări în plantațiile de struguri de masă, dar foarte responsabilă. Este o...

Creşterea în dinamică a bobiţelor la struguri

În timpul studiului organelor viţei de vie, o atenţie deosebită li se acordă strugurilor şi bobiţelor, lucru evident, deoarece...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole