18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleImportanța proteinelor în nutriția păsărilor

Importanța proteinelor în nutriția păsărilor

Nutriția păsărilor joacă un rol crucial în bunăstarea și productivitatea acestora. Pentru a oferi mai multe detalii despre asigurarea unei rații echilibrate, în acest articol vom vorbi despre proteina și importanța acesteia pentru păsări.

Proteinele reprezintă unul dintre elementele esențiale în nutriția păsărilor, jucând un rol important în dezvoltarea, sănătatea, performanța și productivitatea acestora.

Proteinele sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi și sunt implicate într-o varietate de funcții fiziologice, de la construcția țesuturilor la producerea enzimelor și a anticorpilor. 

Importanța proteinelor pentru păsări

Dezvoltare și creșterepentru puii de pasăre, proteinele sunt fundamentale în asigurarea unei dezvoltări sănătoase și a unei creșteri adecvate. În primele săptămâni de viață, proteinele contribuie la formarea organelor, țesuturilor musculare și a sistemului osos.

O dietă bogată în proteine de calitate asigură creșterea armonioasă și previne afecțiunile legate de deficitul de proteine. Pentru dezvoltarea tineretului aviar asigurarea rațiilor alimentare echilibrate în conținutul de proteine este esențială.  

Funcția musculară – proteinele joacă un rol central în contractarea musculară și în menținerea sănătății musculare a păsărilor adulte. Musculatura este formată în mare parte din proteine, iar aminoacizii din proteine sunt necesari pentru regenerarea și întreținerea fibrelor musculare. Respectiv, pentru formarea cărnii este necesar un aport adecvat de proteine în furajul păsărilor, mai ales a puilor broiler. 

Producția de ouă și reproducere – la păsările ouătoare, aportul adecvat de proteine este esențial pentru producția constantă de ouă de calitate. Proteinele furnizează aminoacizii necesari pentru formarea cojii oului, dar și pentru menținerea funcției sistemului reproducător.

Deficitul de proteine poate duce la scăderea producției de ouă sau la ouă cu coajă subțire și fragilă, uneori provoacă consumul de ouă de către păsări. 

Găsiți mai multe despre Subțierea cojii ouălor de găină: cum să combați problema pe acest link.

Sistemul imunitar – proteinele sunt componente esențiale în construcția anticorpilor și a altor molecule implicate în sistemul imunitar. Pentru îmbunătățirea rezistenței față de bolile infecțioase, este necesar de a asigura păsărilor un furaj bogat în proteine. La fel, acest lucru va diminua și efectele stresului.  

Energie – deși principala sursă de energie pentru păsări este reprezentată de carbohidrați și grăsimi, proteinele pot fi utilizate ca sursă de energie în condiții extreme, precum în perioadele de înfometare sau stres.

Reieșind din informațiile de mai sus, este clar că pentru a avea o pasăre sănătoasă și o productivitate constantă, este necesară o rație echilibrată cu includerea obligatorie a surselor proteice despre care vom vorbi în continuare.  

Un lucru important de știut este că dacă în cazul carbohidraților și grăsimilor, acestea pot fi parțial substituite cu proteine, în același timp, proteinele nu pot fi înlocuite cu alte componente ale furajului. În același timp, proteinele sunt cea mai scumpă componentă a furajului pentru animale. 

Citește și despre Nutriția păsărilor – factor cheie în menținerea sănătății și performanței lor.

Problemele care pot fi cauzate de insuficiența de proteine

Creștere slabă – lipsa proteinelor sau calitatea proastă a acestora poate duce la dezvoltare slabă a puilor și la întârzierea creșterii în cazul tineretului.

Slăbire musculară – păsările pot suferi de slăbire musculară și degradare a masei musculare, ceea ce poate afecta performanța lor generală. Mai ales aceasta poate fi o problemă serioasă în creșterea puilor broiler. 

Scăderea performanțelor reproductive – insuficiența de proteine poate afecta producția de ouă și calitatea acestora, ducând la ouă cu coajă subțire sau chiar la scăderea producției de ouă.

Sistem imunitar slăbit – o dietă săracă în proteine poate compromite sistemul imunitar, făcând păsările mai susceptibile la infecții și boli.

Penaj slab și mat – lipsa proteinelor poate influența calitatea penajului, făcându-l să devină mat și lipsit de strălucire.

În același timp, insuficiența de proteină poate provoca un comportament agresiv, cum ar fi atacarea altor păsări și ciupitul penelor sau a pielii. În cazurile severe, lipsa proteinelor esențiale poate duce la canibalism, unde păsările încep să atace și să mănânce alte păsări din aceeași grupă sau se ciupesc pe ele însuși smulgând penele din regiunea cloacei. 

Citiți mai multe despre De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Problemele ce pot fi cauzate de excesul de proteine

Atât insuficiența, cât și excesul de proteine pot provoca probleme de sănătatea a păsărilor. 

Afecțiuni renale – consumul excesiv de proteine poate suprasolicita rinichii, deoarece aceștia trebuie să elimine produsele de degradare a proteinelor (acidul uric). O problemă legată de acesta este boala numită – Guta la păsări (în articolele următoare vom vorbi detaliat despre această patologie). 

Probleme digestive – excesul de proteine poate duce la probleme digestive, precum diaree sau alte tulburări gastrointestinale.

Dezechilibre nutriționale – concentrându-se prea mult pe aportul de proteine, dieta poate deveni dezechilibrată, lipsind alte nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele.

Exces în greutate – în anumite cazuri, un exces de proteine poate contribui la acumularea de grăsime și la creșterea în greutate excesivă, în special aceasta poate fi problema efectivelor de reproducere. Atât masculii cât și femele din efectivele matcă cu un exces de masă corporală au rezultate mai slabe în reproducere. 

Costuri ridicate – hrana bogată în proteine poate fi costisitoare. Cum a fost menționat, proteina este cea mai costisitoare parte a furajului. Dacă hrana conține mai multe proteine decât este necesar, se pot irosi resurse financiare.

Selectarea surselor de proteină în hrana păsărilor

Calitatea surselor de proteine este esențială. Proteinele complete, care conțin toți aminoacizii esențiali în proporții adecvate, sunt preferate în dieta păsărilor.

Sursele comune de proteine în hrana păsărilor includ soia (în special șrotul de soia), făina de peștele, făina de carne, șroturile de oleaginoase (floarea soarelui, rapița) și alte leguminoase (mazărea).

Alegerea adecvată a surselor de proteină este esențială pentru asigurarea unei diete echilibrate și nutritive pentru păsări. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare în procesul de selectare a surselor de proteină:

Aminoacizi esențiali – sursa de proteină trebuie să furnizeze o gamă completă de aminoacizi esențiali de care păsările au nevoie pentru dezvoltare, creștere și funcționare optimă. Aminoacizii esențiali sunt cei pe care păsările nu îi pot sintetiza (produce în organismul său) în mod independent și trebuie să-i obțină din alimentație. Componente bogate în aminoacizi esențiali sunt furajele de origine animală, în special făina de pește. 

Profilul de aminoacizidiferite surse de proteină au profiluri diferite de aminoacizi. De exemplu, proteinele de origine animală, cum ar fi cele din pește, carne și ouă, au de obicei un profil de aminoacizi mai complet și echilibrat comparativ cu proteinele vegetale, cum ar fi cele din soia.

Pentru a asigura o dietă adecvată, se poate considera combinarea mai multor surse de proteină pentru a obține un profil mai diversificat de aminoacizi.

Digestibilitatea – digestibilitatea proteinelor variază în funcție de sursă. Anumite surse de proteină pot fi mai ușor digerate și absorbite de organismul păsărilor decât altele. De exemplu, proteinele din făina de pene au o digestibilitate mult mai joasă decât făina de pește.  Proteinele de înaltă calitate, cu o digestibilitate ridicată, pot contribui la maximizarea absorbției nutrienților.

Pentru a mări digestibilitatea pot fi utilizate enzimele furajere. De exemplu, pe piața din Romania și Republica Moldova este disponibil un produs enzimatic  – Avizyme 1500, producător Danisco Animal Nutrition, care contribuie la mărirea digestibilității proteinelor din furaje. 

Disponibilitate și cost – disponibilitatea și costul surselor de proteină sunt factori importanți. Sursele de proteină pot varia în accesibilitate geografică și în cost. Este important să alegi surse de proteină care sunt disponibile în mod constant și la un preț rezonabil. De exemplu, o sursă ieftină și disponibilă este șrotul de floarea soarelui, pe când în țările din America de Sud precum Brazilia și Argentina șrotul de soia este ieftin și disponibil. În unele țări, șrotul de rapiță este mai accesibil. 

Procesarea și tratarea – este foarte necesar de știut că unele surse de proteină necesită procesare sau tratare specială pentru a le face potrivite pentru hrana păsărilor. Aceasta poate include măcinare, extrudare sau alte metode de prelucrare pentru a crește digestibilitatea și pentru a elimina factorii antinutriționali. Mai ales în cazul soiei, este strict interzis utilizarea soiei neprelucrată termic în furajarea păsărilor. 

Factorii antinutriționali – unele surse de proteină vegetală pot conține factori antinutriționali, cum ar fi lecitinele sau fitații, care pot afecta digestibilitatea nutrienților sau pot avea alte efecte negative asupra sănătății păsărilor.

Procesarea corespunzătoare poate ajuta la reducerea acestor factori. Aceasta se referă mai ales la soia. Cum am menționat anterior, soia neprelucrată termic prezintă pericol pentru sănătatea păsărilor. 

Nivelurile de includere a proteinei în rația păsărilor sunt de obicei indicate în ghidurile și recomandările specifice speciei. Cu toate acestea, în general, pot fi recomandate următoarele: 

  • Pui broiler – start (1-10 zile) 21-22 %, creștere (11-35 zile) 19-20 %,  finalizare (35 de zile -abator)  – 17-18 %.
  • Tineret pui zburat și rase ușoare (ouătoare) – 19-20 %.
  • Găini ouătoare – 15-16 %.
  • Palmipede (gâște, rațe) – tineret 17-18 %, adulți 14-15 %.
  • Curci – tineret 24-26 %, adulți 16-18 %.

Ca concluzie se poate de menționat că pentru a echilibra o rație furajeră pentru păsări trebuie să cunoaștem mai multe aspecte privind necesitățile nutritive a animalelor și particularităților componentelor furajere. În următoarele articole echipa noastră va depune toate eforturile pentru a furniza informațiile utile pentru a facilita acest lucru. 

Pentru a echilibra o rație furajeră pentru păsări, trebuie să cunoaștem mai multe aspecte privind necesitățile nutritive a animalelor și particularităților componentelor furajere. În următoarele articole, echipa noastră va depune toate eforturile pentru a furniza informațiile utile pentru a facilita acest lucru. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prevenirea, tratarea bolilor în fermele ecologice de păsări

Sănătatea păsărilor este un factor ce influențează direct producția...
‹ adv ›

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole