14.9 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRelațiile bilaterale în domeniul agriculturii - discutate de ministrul Barbu cu ambasadorii...

Relațiile bilaterale în domeniul agriculturii – discutate de ministrul Barbu cu ambasadorii din Statul Israel și Spania

În data de 30 august 2023, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a avut două întâlniri bilaterale cu ambasadorii din Statul Israel și din Spania, ES domnul Reuven Azar și ES domnul Jose Antonio Hernandez Perez- Solorzano.

În cadrul întrevederii avute cu ambasadorul Israelului s-a discutat despre intensificarea colaborării dintre România și Israel pe domenii de interes comun cu beneficii reale pentru fermieri. Schimbările climatice afectează direct sectorul agricol, iar soluțiile se referă la utilizarea responsabilă a apei pentru irigații și a unor soiuri care să nu fie afectate de condițiile actuale.

De asemenea, dialogul celor doi oficiali s-a concentrat și pe simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru accesul pe piața din Israel a cărnii și a produselor agroalimentare provenite din fermele românești, domnul ambasador afirmând că a făcut toate demersurile pentru a obține sprijin în vederea finalizării cât mai rapide a tuturor formalităților necesare.

În ceea ce privește cultivarea legumelor în spații protejate, s-au punctat următoarele teme: utilizarea de noi tehnologii, sisteme moderne de utilizare a apei pentru irigații în legumicultură și pomicultură, promovarea produselor agroalimentare.

Pregătirea vizitei în România a ministrului israelian al agriculturii din luna octombrie a fost un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii, ocazie cu care vor fi abordate subiecte ce vizează schimburile comerciale dintre cele două state.

La finalul întâlnirii, ES domnul Reuven Azar i-a adresat ministrului Barbu invitația de a participa în perioada 17-19 octombrie, la târgul AGRITEQ, eveniment organizat în Israel. 

Temele abordate cu ES domnul Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, ambasadorul Spaniei în România, au vizat situația pieței și comerțul cu produse agricole, în contextul sprijinirii fermierilor europeni afectați de conflictul din Ucraina.

Totodată, au mai fost atinse subiecte ce privesc viitorul zonelor rurale și al PAC, noile tehnici genomice pentru a consolida sectorul de agricultură, ținând cont de schimbările climatice cu care ambele state se confruntă tot mai des în ultima perioadă și de depopularea satelor.

Referitor la această problemă de actualitate și pentru țara noastră, ministrul Florin BARBU a declarat că este necesară o abordare la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să fie creată o strategie unitară.

Ministrul român a abordat și problematica ridicată de România, la care s-au raliat și alte state membre UE privind aplicarea unei derogări pentru GAEC 7 și GAEC 8 în anul 2024. De asemenea, demnitarul român a solicitat sprijinul Spaniei în modificarea legislației europene, în așa fel încât procentul de teren lăsat pârloagă să fie calculat la nivel național, nu la nivel de exploatație.

Ambasadorul a transmis sprijinul Președinției spaniole și a menționat că România este un partener strategic al Spaniei, cele două popoare având foarte multe în comun, iar autoritățile celor două state se află în dialog permanent.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Făinarea la măr – sfaturi pentru control, tratamente

Făinarea la măr este o boală frecvent întâlnită în livezile de măr, produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha, cu o...

Cum hrănim vacile de lapte pentru o producție înaltă

Producția înaltă la vacile de lapte poate fi tractată diferit. Aceasta este influențată de numeroși factori. Se cunoaște că...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole