10.6 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

HomepageAdvField Seeds Academy –  5 ateliere Syngenta dedicate culturii porumbului, prezentate fermierilor...

Field Seeds Academy –  5 ateliere Syngenta dedicate culturii porumbului, prezentate fermierilor la Buzău

Într-o lume în care tehnologia și inovația reinventează industrii întregi, nici sectorul agricol nu poate să rămână în urmă, Syngenta Field Seeds Academy adresează problemele cu care ne confruntăm în ferme și vine în sprijinul fermierilor cu soluții agronomice și digitale care pot sta la baza succesului în sezonul ce urmează.

De această dată, în cadrul Field Seeds Academy, sute de fermieri din România, dar și din Moldova, au putut aprecia această abordare diferită realizată pentru cultura porumbului în câmpurile fermei Agrisan, din județul Buzău.

În cadrul atelierelor, s-au discutat următoarele subiecte:

  • Determinarea adâncimii optime de semănat în funcție de calibrul seminței;
  • Setarea semănătorilor pentru fiecare lot în funcție de calibrul semințelor;
  • Cum influențează densitatea de semănat productivitatea culturii, care este curba de răspuns a hibridului?
  • Relația dintre densitatea de semănat și cantitatea de azot utilizată;
  • Când trebuie introduse îngrășămintele cu azot pentru eficiență maximă?
  • Care sunt momentele ce nu pot fi ratate la irigarea porumbului, astfel încât să avem rezultate pe măsura așteptărilor.

„În ultimii ani, atenția noastră se îndreaptă cu precădere, către găsirea unor soluții tehnologice care să sprijine fermierii din România în depășirea provocărilor pe care le au în câmp, în vederea obținerii unor producții ridicate și de calitate, la nivelul așteptărilor lor. Sunt factori pe care îi putem controla, iar specialiștii Syngenta, prin intermediul Field Seeds Academy, propun soluții optime, adaptate condițiilor din ferme, împărtășind totodată din experiența acumulata în cadrul cercetărilor și experimentelor efectuate în decursul ultimilor ani, în câmpurile experimentale din România și nu numai”, a menționat Iulian Ciobanu, director general Syngenta România și Republica Moldova, la deschiderea evenimentului.

Alături de partenerii Titan Machinery și Michelin, experții Syngenta au oferit fermierilor recomandări practice de implementare a tehnologiilor performante și au prezentat rezultatele testărilor din anii precedenți.

„Sunt niște pași uriași spre performanță pe care avem șansa să-i facem împreună. Ținând cont de rezultate, la sigur vom continua aceste experiențe. Avem 850 de hectare irigate, iar acest lucru ne permite să realizăm mai multe proiecte, alături de Syngenta, acestea fiind de succes”, a menționat Aurel Istrățoiu, unul dintre partenerii asociați ai fermei Agrisan S.R.L.

Despre atelierele Syngenta Field Seeds Academy realizate în ferma Agrisan

În această platformă educațională, planta premergătoare pentru cultura porumbului a fost grâul, iar în perioada de vegetație a acestuia (mai-iulie) au căzut circa 280 de mm precipitații. Adițional, prin irigare, au fost asigurate alți 45 de mm.

Momentul optim de semănat pentru porumb 

În cadrul Field Seeds Academy, a fost analizată starea plantelor în funcție de epoca de semănat, semănatul fiind realizat în trei perioade diferite:

  • 24 martie – semănat extratimpuriu pentru zona dată.
  • 13 aprilie – semănat optim.
  • 9 mai – semănat întârziat.

„La semănatul timpuriu, viteza de creștere a fost redusă, plantele sunt mai scurte, din cauza duratei mai mici de iluminare. Polenizarea la fel a fost mai slabă în această parte, iar pierderile de plante au fost de 15%. Respectiv, trebuie ajustată norma de semănat, luând în calcul această cantitate. Orice stres survenit în perioada frigului, de regulă, se suprapune cu perioada de erbicidare, astfel stresul este amplificat. Avem un stres multiplicat care poate duce la deprecierea producției. Pe de altă parte, o zi de semănat câștigată, înseamnă o zi câștigată la înflorit. Astfel, dacă ne aflăm într-o zonă unde știm că în mod normal arșița intervine pe 15 iunie, aceste zile ne pot salva de perioada critică pentru polenizare. Fiecare decizie trebuie luată la nivel de fermă, ba chiar parcelă”, au menționat specialiștii Syngenta.

Pretabili pentru semănatul timpuriu sunt hibrizii timpurii, cu toleranță bună la frig în primele faze de vegetație și o vigoare bună la răsărire și creștere, astfel de hibrizi puteți găsi în portofoliul Syngenta.

Combinarea hibrizilor de porumb pentru prelungirea perioadei de polenizare

Scopul acestui atelier a fost de a determina dacă combinând doi hibrizi din grupe de maturitate apropiate putem obține o polenizare mai bună.

„Vom determina dacă sunt diferențe între combinațiile făcute. La hibridul cu bob alb avem un procent de polenizare de 17%, pentru SY Andromeda – 1%, iar în cazul porumbului cu bob roșu și hibridului SY Fabio nu a fost nicio diferență. Combinând în același sac semințe de porumb cu SY Andromeda cu semințe cu bob roșu, am obținut un procent de polenizare de 27-37%. Recomandăm, în cazul posibilității, irigarea obligatorie a porumbului în perioada înfloririi, iar în cazul lipsei acesteia, alegerea hibridului potrivit”.

Atelierul se află abia în primul an, iar în perioada recoltării urmează a fi prezentate rezultatele finale.

Șase hibrizi semănați la cinci densități diferite

În cadrul fermei, au fost înființate loturi cu hibrizi semănați începând de la o densitate de 50 de mii până la 110 mii de mii de plante, cu un decalaj de 15 mii de plante pentru fiecare densitate.

„Rezultatele intermediare arată că hibrizii Syngenta pot oferi producții înalte chiar și la densități mai puțin caracteristice pentru țara noastră. Am testat hibrizi atât cu știulete fix, cât și cu știulete flex. Rezultatele finale vor fi oferite fermierilor la recoltarea loturilor”.

Calibrul și adâncimea de semănat a semințelor vs rezultatele obținute

Ce ține de adâncimea de semănat, experții Syngenta au menționat că, este foarte importantă alegerea acesteia în funcție de calibrul seminței. Semințele cu un MMB mic se seamănă la o adâncime mai mică. Semințele cu calibrul mic sunt recomandate pentru primăverile secetoase.

Pe parcursul a trei ani de zile, în cadrul platformei au fost utilizate trei calibre diferite de semănat: MMB – 388 g, 291 g și 227 g, semănate la diferite adâncimi.

„Pentru a răsări, un bob are nevoie de apă în proporție de 25-30% din greutatea lui. Cu semințe mici, am obținut cea mai mare cantitate de producție. Totuși, aici nu ar trebui să uităm și de pregătirea calitativă a patului germinativ, reglajul semănătorii și alte aspecte. Semințele de dimensiuni diferite duc la o răsărire neuniformă a plantelor, iar asta înseamnă concurența plantelor încă din primele faze”.

Testarea performanței hibrizilor Syngenta adaptați la condiții de arșiță

„Având în vedere schimbările climatice, ne dorim cu toții plante tolerante la stres. Spre regret, în cazul toleranței la stres, sunt implicate mai multe gene ce induc toleranță și, din păcate, acestea sunt inflențate mult de condițiile climatice și mediul înconjurător”.

Planta de porumb are nevoie de apă în cantități suficiente pe tot parcursul vegetației, în special în perioada apariției paniculului și apariția mătăsii, urmând perioada de polenizare și de formare a știuletelui.

„Am găsit câteva modalități pentru a îmbunătăți toleranța la secetă, printr-o vigoare bună de răsărire și în perioada de vegetație, o sincronizare optimă între apariția panicului și mătăsii. Prin poziția optimizată a frunzelor, obținem o evapotranspirație mai mică. Aceste caracteristici se găsesc în hibrizii Syngenta testați în cadrul platformei”.

Astfel, specialiștii Syngenta au recomandat pentru hibrizii extratimpurii adaptați – SY Pandoras (FAO 250-290), din hibrizii timpurii SY Pamplona (FAO 250-290) și Spectral (FAO 300-340) – productivi, adaptați pentru toate zonele de cultivare ale porumbului, ce au comportamentul adaptat în condiții de arșiță și SY Helenor (FAO 250-290) – cu știulete fix, ce gestionează bine apa, ceea ce îl face să reziste mai bine la stresul secetei.

Printre alți hibrizi recomandați se numără:

SY Gemini – cu știulete fix, o vigoare foarte bună la răsărire și adaptat semănatului timpuriu, SY 3121 și SY 3211 – momentan sub nume de cod, SY 3121 a demonstrat o toleranță mai bună la stres în platformele de testare, iar SY 3211 a oferit producții mai înalte în mediile intensive de producție.

SY Minerva – răspunde bine atât la irigare, cât și in medii mai anevoioase de cultură, iar SY Fabio – se caracterizează prin performanțe excelente, în special la niveluri ridicate de randament.

Totodată, în cadrul platformei a fost analizată performanța hibrizilor la diferite cantități de îngrășăminte cu azot aplicate și adaptabilitatea acestora în diferite sisteme de întreținere a solului.

Revenim în perioada recoltării cu mai multe detalii despre rezultatele obținute în cadrul Field Seeds Academy, iar pentru informații suplimentare despre hibrizii prezentați, apelați reprezentantul Syngenta din zona Dvs

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou CEO BASF: Martin Brudermüller este înlocuit de Markus Kamieth

La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 din cursul...

Alertă dezvoltare boli la cerealele păioase

Senzorii instalați pe stațiile meteo au detectat un nivel de infecție de 70% până la 100%, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz)...

Tractorul MF 9S, prezentat în premieră de Sigma CVM fermierilor din România

Ce ne puteți spune despre participarea Sigma CVM România la târgul Agraria din acest an?  „Participarea Sigma CVM România la...

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile de investiții, iar județul Timiș este unul dintre orașele cheie...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole