-0.3 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageAgroEcoCum să eviți oboseala solului în livezi. La cât timp după defrișare...

Cum să eviți oboseala solului în livezi. La cât timp după defrișare plantăm altă specie

Oboseala solului apare în cazul replantării anumitor specii pomicole pe același teren unde a fost defrișată anterior o plantație pomicolă. Fenomenul este cu atât mai des întâlnit în livezile din țară, deoarece puțini producători țin cont de necesitatea respectării perioadei de repaus.

Consecințele replantării acestor specii se manifestă prin:

  • creșteri slabe ale pomilor;
  • intrare târzie pe rod;
  • producții mici;
  • perioadă de viață mai scurtă a pomilor.

Cauzele apariției fenomenului:

  • Fiecare specie consumă anumite elemente nutritive din sol (în mod selectiv) astfel, apare insuficiența acestora. Replantând pomi din aceeași specie, aceștia nu se mai dezvoltă normal.
  • Monocultura duce la dispersarea microagregatelor în sol, astfel provocând tasarea solului, micșorarea rezervei de apă accesibilă și alte efecte negative.
  • Pomii, pe parcursul vieții, elimină toxine care sunt dăunătoare pentru pomii din aceeași specie. Spre exemplu, rădăcinile de măr elimină florizină, de piersic – amigdalină și benzaldehidă.
  • În sol se acumulează substanțele cu care au fost tratați pomii ce devin toxice în cantități mari, în special, în cazul pomiculturii convenționale (se acumulează pesticide în sol). Totodată, se dezvoltă activ dăunătorii, nematozii, bolile bacteriene, fungice și altele.

Cum fenomenul poate fi evitat

‹ adv ›

Dacă totuși sunteți nevoiți să replantați aceeași specie, fenomenul de oboseală a solului ar putea fi redus prin fertilizarea abundentă cu îngrășăminte organice (gunoi de grajd, compost), alegerea altor soiuri.

Semănarea culturilor precum muștarul combat nematozii din sol, totodată, acesta poate fi semănat pentru producerea îngrășămintelor verzi.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis duminică dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h...
- adv -spot_img

Bloomberg: Criza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le...

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...

De citit

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției