18.6 C
București
miercuri, 30 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNo-till eficient – concentrare pe biologia solului pentru rezultate

No-till eficient – concentrare pe biologia solului pentru rezultate

Solul sănătos nu vrea să fie deranjat și dorește să fie acoperit în mod constant pentru a ne oferi sprijinul necesar în perioade de secetă”, acesta este unul dintre motivele evocate de fermierii care au optat pentru agricultura conservativă.

Pe lângă utilizarea judicioasă a culturilor de acoperire și folosirea atentă a îngrășămintelor și produselor chimice agricole, o „verificare” a solului poate dezvălui multe despre cea mai importantă resursă a unui fermier care practică agricultura conservativă.

Solul și planta sunt un tot întreg – ele nu trebuie separate

„Ceea ce ne dorim să vedem este un agregat care nu se separă în cadrul testelor. Acesta este obiectivul spre care tindem și confirmarea că avem un sol capabil să facă față provocărilor”.

‹ adv ›

Agregatele de sol care nu trec testul sunt degradate, iar acest lucru se întâmplă de obicei când solurile arate convențional sunt testate.

Materia organică menține particulele de sol

Motivul principal al acestei degradări este un deficit de humus. Materia organică este esențială pentru menținerea particulelor de sol împreună și pentru a reține nutrienții în sol.

Acești agenți sunt rezultatul proceselor metabolice ale râmelor, artropodelor, bacteriilor și ciupercilor și includ glomalina, care este produsă pe sporii ciupercilor micorizale, polizaharidele și alte substanțe pe bază de carbon.

Deoarece pierderea materiei organice reduce stabilitatea agregatelor, degradarea solului crește pe măsură ce scade materia organică.

Citiți mai multe despre Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol.

„În momentul în care folosești plugul vertical, forțezi aerul să intre în sistemul solului și trezești bacterii copiotrofe. Acestea au o rată metabolică incredibilă și iubesc carbonul.
Astfel, încep să mănânce liantul biotic organic. Pe măsură ce consumă carbonul, ele mor, se mineralizează și eliberează nitrați. Dacă adaugi un îngrășământ azotat excesiv, le încurajezi și mai mult.”

Microbii care descompun

Bacteriile copiotrofe sunt necesare pentru a descompune reziduurile, dar sunt gestionari slabi ai carbonului și, într-un ecosistem dezechilibrat, pot descompune structura materiei organice într-o măsură prea mare.

Aratul aduce semințele de buruieni la suprafață, iar această succesiune secundară este stimulată de eliberarea de nitrați de către bacteriile copiotrofe.

Cea mai puternică metodă de control al buruienilor este o plantă vie

„Buruienile sunt ca niște covoare naturale. Ele sunt specii indicatoare. Ele îți spun că deranjezi solul prea mult și dacă nu umpli golul de sol, natura o face pentru tine cu buruieni”.

Un sistem de agricultură continuă fără arat, pe de altă parte, conduce la un sol dominat de ciuperci, care este mai bun pentru descompunerea materiei organice.

Microbii și infiltrarea apei în sol

Perturbarea minimă a solului și diversitatea ridicată imită natura și promovează cicluri sănătoase în interiorul unui ecosistem al solului. O comunitate microbiană sănătoasă este esențială pentru un ciclu al apei funcțional.

„Microbii sunt conectați la ciclul apei. Dacă apa nu pătrunde în sol, ciclul apei nu este complet.”

O structură bună a solului menține, de asemenea, fluxul de oxigen și apă către plante și microorganisme, astfel încât aceștia să își poată menține capacitatea de a mineraliza nutrienții.

Liantul biotic creat de materia organică menține porii intacți. Mai mulți pori înseamnă mai multă porozitate, iar mai multă porozitate înseamnă mai multă infiltrare.

Ciclul apei, ciclul comunității biologice, ciclul nutrienților – acestea sunt diminuate în majoritatea fermelor noastre și de aceea trebuie să aducem îngrășăminte naturale.

„Eroziunea este un simptom al funcționării slabe a solului. Apa nu pătrunde în sol”.

Câmpurile adiacente cu tipuri de sol identice pot avea rate de infiltrare a apei radical diferite, lăsând un câmp arat convențional într-o situație de secetă, în timp ce un câmp nedisturbat are suficientă umiditate.

Cercetările realizate de Michael Lehman, microbiolog de sol din cadrul Serviciului de Cercetare Agricolă al Departamentului de Agricultură al SUA, arată că o rotație diversă a culturilor aduce schimbări pozitive în comunitățile microbiene.

Cum culturile de acoperire pot îmbunătăți sănătatea solului

Deși există multe culturi de acoperire disponibile pentru fermieri, printre cele mai populare le-am putea evidenția:

Hrișca – plantă cu frunza lată, non-leguminoasă, care germinează rapid și este una dintre primele specii care răsar după semănat. Ea asigură disponibilitatea fosforului din sol și atrage insectele benefice.

Secara este o graminee anuală de sezon rece, foarte rezistentă la iarnă. Poate fi semănată mai târziu în toamnă decât alte culturi de acoperire și va produce în continuare o cantitate semnificativă de biomasă primăvara. Are un sistem radicular extins care menține solul stabil.

Trifoiul roșu este o leguminoasă anuală care crește rapid și poate fixa cantități generoase de azot. Are o bună toleranță la umbră, căldură și secetă și îmbunătățește solul.

Măzărichea este o leguminoasă de sezon rece care intră în repaus pe timpul iernii, dar regenerează primăvara și furnizează azot necesar prin fixarea azotului. Este utilă pentru controlul eroziunii și suprimarea buruienilor.

Ovăzul germinează rapid, răsare repede, îmbunătățește biologia solului și poate reduce semnificativ costul unui amestec de culturi de acoperire multi-specii.

Această graminee anuală de sezon rece moare pe timpul iernii, poate tolera perioade scurte de inundații și este bună pentru suprimarea buruienilor și reducerea eroziunii solului.

Ridichile extrag nutrienți și stabilesc rapid o acoperire bună. Ridichile mor pe timpul iernii, astfel încât nu trebuie distruse primăvara.

Rapița/Canola este o brasicacee de sezon rece care crește rapid și poate furniza cantități mari de biomasă. Are o bună toleranță la secetă, iar sistemul său radicular adânc și fibros ajută la afânarea solului.

Sorgul sudanez este o altă iarbă cu creștere rapidă de sezon cald, care poate echilibra alte specii într-un amestec și produce cantități mari de biomasă.

Lintea – o leguminoasă de sezon rece, rezistentă la iernat, care prosperă în zone cu umiditate redusă. Similară cu Vicia villosa (măzăriche), poate fixa azotul atmosferic și oferă o acoperire bună a solului pentru a reduce eroziunea și presiunea buruienilor.

Surse:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Agricultura regenerativă – ce face diferența

Bazată pe principiile dezvoltării unui sol sănătos, agricultura regenerativă...
‹ adv ›

Fertilizarea solului în agricultura conservativă – ce se schimbă în perioada de tranziție

Tranziția către agricultura conservativă poate prezenta mai multe provocări pentru fermieri, deoarece multe aspecte se schimbă. Nu vă așteptați...

No-till – cum alegem și pregătim câmpul pentru tranziție

De mii de ani, sistemele tradiționale de agricultură au implicat modificarea solului pentru pregătirea patului germinativ. Echipamente precum plugurile...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole