14.2 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleParticiparea ministrului Adrian Chesnoiu la primul Consiliu Agrifish din anul 2022

Participarea ministrului Adrian Chesnoiu la primul Consiliu Agrifish din anul 2022

Ministrul agriculturii, Adrian CHESNOIU, a participat luni, 17 ianuarie 2022, la Consiliul Agricultură și Pescuit, ce s-a desfășurat la Bruxelles.

Cu această ocazie, ministrul francez al agriculturii și alimentației, Julien DENORMANDIE, a prezentat prioritățile președinției franceze în domeniul agriculturii și pescuitului, având în vedere că Franța a preluat președinția rotativă a Consiliului, la 1 ianuarie 2022.

Un punct important pe agenda Consiliului l-a constituit îmbunătățirea legislației privind bunăstarea animală.

În intervenția sa în cadrul ședinței Consiliului AGRIFISH, ministrul Adrian CHESNOIU a afirmat: „Este foarte important pentru noi toți să avem în vedere că această tranziție către îmbunătățirea legislației privind bunăstarea animală să țină cont de specificitatea fiecărui stat membru.  Luarea unor decizii cu impact puternic economic în activitatea de producție, trebuie să urmărească acordarea compensațiilor necesare, astfel încât tranziția să fie una utilă pentru fermierii noștri. Orice prevedere la care vom lucra și asupra căreia vom conveni împreună trebuie să fie facilă pentru fermieri și să identifice cele mai bune soluții, pentru a ne atinge obiectivele”.

Totodată, ministrul a adresat felicitări Președinției franceze și a subliniat necesitatea implementării unor mecanisme viabile, care să asigure predictibilitatea și durabilitatea în sectorul agricol.

Vă felicit pentru inițiativele programate pe durata Președinției dumneavoastră și vă asigur de toată implicarea din partea României pentru îmbunătățirea legislației europene. Trebuie să identificăm mecanisme care să vină în sprijinul agricultorilor pentru a salva afacerile acestora, astfel încât noi, cetățenii europeni, să continuăm să avem acces la hrană de calitate. Dacă cerem fermierilor noștri aplicarea de standarde tot mai înalte, trebuie să luăm măsuri atunci când importurile riscă să cauzeze un prejudiciu grav producătorilor europeni”, a declarat ministrul CHESNOIU.

În ceea ce privește agricultura, președinția franceză se va axa pe trei domenii principale:

 • standarde reciproce pentru produsele din UE și cele din afara UE;
 • agricultura cu emisii scăzute de dioxid de carbon și sechestrarea carbonului în solurile agricole;
 • reducerea utilizării pesticidelor în agricultură.

În ceea ce privește pescuitul, temele avute in vedere sunt:

 • revizuirea Regulamentului privind controlul pescuitului;
 • politica comună în domeniul pescuitului și punerea sa în aplicare;
 • acorduri de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil cu Mauritius, Madagascar și Liberia.

Totodată, pe ordinea de zi a Ședinței s-au regăsit și următoarele subiecte:

 • Situația pieței produselor agricole;
 • Aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii;
 • Concluzii ale conferinței la nivel înalt intitulată „Bunăstarea animalelor în UE acum și în viitor”, care a avut loc online la 9 decembrie 2021;
 • Perspectiva Comisiei privind ciclurile durabile ale carbonului, adoptată la 15 decembrie 2021, care stabilește măsuri menite să accelereze eliminarea carbonului din atmosferă.
 • Citește despre ->
 • MADR
Sursamadr.ro
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole