17 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii francezi - obligați de autorități să reducă masiv utilizarea erbicidului prosulfocarb

Fermierii francezi – obligați de autorități să reducă masiv utilizarea erbicidului prosulfocarb

Agenția franceză pentru ocrotirea sănătății și a mediului, ANSES, a restricționat recent folosirea prosulfocarbului, în principal din cauza riscului de reacție cutanată la copii, și a avertizat că va interzice complet utilizarea acestei substanțe active, în iunie anul viitor, dacă producătorii nu pot dovedi că noile reguli sunt eficiente, informează Reuters, notează lantulalimentar.ro.

Folosit, în principal, în culturile de cereale precum grâu, orz și secară, precum și în culturile de legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii și morcovii, prosulfocarb a devenit, în Franța, al doilea cel mai aplicat erbicid după glifosat.

„ANSES nu poate exclude depășirea pragurilor de siguranță, în principal prin expunerea pielii, pentru copiii situați la mai puțin de 10 metri distanță de cultură, în timpul tratamentelor”, a declarat reporterilor un reprezentant al agenției. 

Așadar, ANSES a dispus ca fermierii să reducă, în medie, cu 40% utilizarea prosulfocarb, la hectar, și să folosească duze la pulverizatoarele care reduc dispersia substanței în aer cu 90% față de cel puțin 66% procentul anterior.

În Germania, Belgia și Țările de Jos se folosesc deja duze cu o reducere a dispersiei de 90%.

În plus, ANSES impune o distanță minimă de 10 metri față de zonele rezidențiale.

Producătorii acestui erbicid foarte volatil vor trebui să demonstreze că noile măsuri sunt efective până la 30 iunie 2024.

„În lipsa unei demonstrații convingătoare, autorizațiile vor fi retrase fără întârziere”, a spus ANSES.

Dispersia prosulfocarbului poate provoca și pierderi economice, a subliniat ANSES. În 2021, reziduuri cu mult peste limitele maxime aprobate pentru prosulfocarb au fost depistate pe hrișca organică, în apropierea câmpurilor în care fusese folosită această substanță chimică, situație care i-a obligat pe fermieri să-și distrugă recolta.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a reautorizat luna trecută utilizarea în culturile agricole a prosulfocarbului, până în 2027, cu respectarea unor limite maxime admise. Forul european și-a motivat decizia prin faptul că statele membre raportoare nu au finalizat procesul de evaluare a riscurilor pentru prosulfocarb, dar și pentru o serie de alte erbicide. 

Prin urmare, prosulfocarbul poate fi folosit și în România, până în 2027.

Vânzările de prosulfocarb în Franța au crescut de șapte ori în ultimii 10 ani, ajungând la 7.400 de tone metrice în 2022, în special datorită utilizării mai scăzute a altor erbicide, a spus ANSES.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cricova – soiuri noi pentru vinuri și spumante selecte și oportunități excelente în turism

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova marchează un...
‹ adv ›

Îngrășăminte specializate Dr Green – soluții avansate în fertilizarea culturilor

Dr Green este o companie poloneză modernă, în creștere rapidă, care produce îngrășăminte foliare inovatoare pentru toate culturile agricole.  Dr Green...

SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile

Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole