2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTulcea: Numărul focarelor de leucoză bovină din judeţ a scăzut de peste...

Tulcea: Numărul focarelor de leucoză bovină din judeţ a scăzut de peste 30 de ori

Judeţul Tulcea are 20 de focare de leucoză enzootică bovină (LEB), toate în zona de terasă a judeţului, iar Delta Dunării rămâne o zonă endemică pentru această boală, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Spre comparaţie, în anul 2012, în judeţul Tulcea erau înregistrate 654 de focare LEB, iar medicii veterinari susţin că boala poate fi eradicată în viitorul apropiat.

„Toate studiile au arătat că boala nu se transmite la om, dar produce pierderi economice. Comisia Europeană şi statul român caută să lichideze focarele de LEB şi acordă despăgubiri pentru a încuraja populaţia să dirijeze animalele bolnave către abator.

Delta Dunării este considerată o zonă endemică, contaminată, întrucât sunt foarte multe animale infectate, datorită modului de viaţă şi mai ales a numărului foarte mare de insecte hematofage, ţânţari, tăuni, căpuşe şi aşa mai departe”, a declarat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

În cele 20 de focare de LEB din zona de terasă a judeţului, medicii veterinari recoltează periodic probe de sânge de la animalele bolnave, iar conform hotărârii de Guvern nr. 1214/2009, dacă bovinele sunt bolnave, proprietarii trebuie să dirijeze animalele la abator şi primesc despăgubiri.

„Pentru o vacă de 450-500 de kilograme, se acordă despăgubiri de 35.000-45.000 de lei, dar sunt şi proprietari de animale care refuză să dirijeze animalele la abator şi să respecte programul de restricţii impus conform legislaţiei în vigoare.

Am avut un asemenea caz, la Smârdan, unde s-a aplicat iniţial un avertisment, apoi amendă de circa 1.000 de lei şi, în ultima fază, s-a întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a mai spus directorul DSVSA.

‹ adv ›

În judeţ, în zona de terasă, sunt două abatoare autorizate.

În Delta Dunării, nu există niciun abator autorizat, iar crescătorii de animale înscrişi în programul de calificare a exploataţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare, primesc despăgubiri pentru bovinele afectate de LEB doar dacă dirijează animalele bolnave la un abator.

Potrivit directorului Tuchilă, dispariţia focarelor de LEB din localităţile înconjurate de ape din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este „o utopie”, în condiţiile în care animalele sunt crescute în sistem de semi-libertate, nu se iau măsuri pentru ca acestea să nu intre în contact unele cu altele şi nici să fie victime ale insectelor hematofage.

Înainte de 1989, anul căderii sistemului comunist în România, Delta Dunării era considerată o zonă de izolare pentru animalele cu TBC, LEB şi anemie infecţioasă ecvină (AIE). După 1989, medicii veterinari au stins toate focarele de tuberculoză bovină din judeţ, însă focarele de LEB şi anemie infecţioasă ecvină (AIE) sunt considerate în continuare de unii specialişti o problemă de sănătate publică.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole