21.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCăderea florilor la tomate - cauze, control

Căderea florilor la tomate – cauze, control

Căderea florilor la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit, în mare parte legumicultorii din câmp deschis menționând problema, și este de obicei precedată de îngălbenirea pedicelului.

Pentru a ne explica cauzele acestui fenomen, haideți să analizăm puțin particularitățile acestei specii.

Ce ar putea împiedica polenizarea tomatelor?

O floare de tomate este hermafrodită, adică are atât părți masculine (stamine), cât și părți feminine (pistil) în cadrul aceleiași flori.

‹ adv ›

Staminele galbene înconjoară pistilul în centrul florii. În condiții corespunzătoare, polenul de pe stamine se transferă pe stigmatul lipicios sau vârful pistilului.

căderea florilor la tomate

Acest transfer necesită un vânt puternic sau o atingere a degetului sau insecte, precum bondarii, albinele.

Florile de tomate sunt autofertile, și un anumit grad de autopolenizare a florilor se produce. Totuși, polenul nu se mișcă bine de oe anteră la stigmat de unul singur, după cum se observă în polenizarea foarte slabă întâlnită în sere atunci când nu se utilizează niciun ajutor pentru polenizare.

Dar scuturarea de către vânt sau prin mijloace mecanice poate provoca eliberarea polenului, care cade (florile fiind în mod normal orientate în jos) prin tubul staminal către stigmat.

Cea mai bună mișcare posibilă pentru a elibera acest polen este cea făcută de albine, prin sonicație, vibrația aripilor determinând întreaga floare să vibreze și un nor de polen să fie eliberat pe corpul albinei și, în același timp, pe stigmat.

Fără polenizare, care stimulează formarea fructului, floarea se ofilește și moare.

Căderea florilor este o afecțiune suferită de roșii, ardei, fasolea verde și alte legume producătoare de fructe în care planta înflorește, dar nu reușește să formeze fructe.

Plantele de tomate își pierd florile din mai multe motive diferite, de obicei legate de un fel de stres. Stresul poate fi fie nutrițional, fie de mediu sau o combinație a celor două.

Orice factor care interferează cu procesul de polenizare-fertilizare poate duce la avortarea florilor.

Cauze ce pot duce la căderea florilor de tomate

Căderea florilor poate fi atribuită mai multor cauze, cel mai adesea legate de temperatură și/sau stres:

Temperatura

Temperaturile extreme, cum ar fi temperaturile ridicate în timpul zilei (peste 30°C) sau temperaturile ridicate în timpul nopții (peste 21°C), sau temperaturile scăzute în timpul nopții (sub 13°C) vor determina plantele de roșii să piardă florile.

Roșiile cresc cel mai bine dacă temperaturile diurne variază între 21°C și 29°C. Deși plantele de pot tolera temperaturi mai extreme pentru perioade scurte, câteva zile sau nopți cu temperaturi în afara intervalului ideal vor cauza avortarea fructelor și concentrarea pe supraviețuire.

Temperaturile de peste 40°C pentru doar patru ore pot cauza avortarea florilor. Dacă temperaturile nocturne scad sub 13°C sau cresc peste 24°C sau dacă temperaturile diurne depășesc 29°C, polenul devine lipicios și neviabil. Polenizarea nu poate avea loc.

Dacă floarea nu este polenizată, aceasta moare și cade. Uneori, regulatorii chimici de creștere pot ajuta la depășirea efectelor temperaturilor scăzute, dar fructele rezultate sunt de obicei fără semințe și de calitate slabă.

Utilizați plase de umbrire și folii de calitate pentru a proteja plantele.

Umiditatea

Tomatele cresc şi rodesc în condiţii de umiditateînaltă a solului (70–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) şi de umiditate redusă a aerului de 45–55%.

Dacă umiditatea este fie prea mare, fie prea scăzută, interferează cu eliberarea polenului și cu capacitatea polenului de a se lipi de stigmat. Astfel, polenizarea nu va avea loc.

Dacă umiditatea este prea scăzută, udați plantele. Acest lucru va răcori planta și va crește umiditatea. Nu este recomandată menținerea umidității sporite sau udările pe frunze în zonele cu umiditate ridicată sau când sunt prezente boli fungice.

Citiți mai multe despre Irigarea prin picurare a tomatelor – recomandări.

Deficiențele de nutriție

Azot: Ratele ridicate sau scăzute de aplicare a îngrășământului cu azot pot cauza căderea florilor. Ratele ridicate de fertilizare cu azot încurajează creșterea vegetativă luxuriantă și inhibă producția și/sau polenizarea florilor, rezultând o fixare slabă a fructelor.

Nivelurile scăzute de azot produc plante firave cu rezerve scăzute de hrană care nu pot susține o recoltă.

Bor: chiar cu o ușoară deficiență de bor, pețiolurile sunt fragile și se rup brusc, ceea ce duce la o scădere a randamentului. Fructele nu sunt comercializabile din cauza suprafeței crăpate.

Rădăcinile sunt scurte și au vârfuri necrotice îngroșate. Cu o deficiență severă de bor, punctele de creștere ale tulpinii principale și ale lăstarilor laterali mor și cultura este pierdută.

Deficiența de bor poate fi cauzată de crearea anumitor blocaje, de exemplu de aplicarea excesivă a varului în sol. Aceasta duce la imobilizarea borului din sol, care nu mai poate fi absorbit de plantă.

De asemenea, cu o deficiență severă de calciu, punctul de creștere moare și frunzele tinere sunt deformate, dar în acest caz vârfurile și marginile frunzelor se ofilesc, iar fructele prezintă putregaiul apical tipic.

În plus, insuficiența de magneziu poate la fel afecta legarea florilor.

Alte cauze potențiale pentru căderea florilor de roșii:

  1. Daune provocate de insecte sau boli: Folosiți practici culturale bune și realizați tratamente de prevenire sau tratați bolile imediat ce apar simptomele. Bolile fungice, cum ar fi Putregaiul cenușiu sau presiunea intensă a infecțiilor bacteriene, pot cauza adesea avortarea florilor.
  2. Prea multe fructe: Când o plantă de roșii are prea multe flori, fructele rezultate concurează toate pentru resursele limitate de hrană. Planta va avorta automat unele flori. Odată ce recolta inițială este culeasă, problema ar trebui să se diminueze.

Cum controlăm căderea florilor la tomate

  1. Cultivați soiuri/hibrizi potrivite pentru clima dumneavoastră, tolerante la căldură.
  2. Asigurați polenizarea.
  3. Folosiți doze recomandate de azot și verificați starea solului.
  4. Udați bine în perioadele de secetă.
  5. Controlați insectele și bolile.

Dacă condițiile meteorologice sunt optime și alți cultivatori nu au probleme cu formarea fructelor, ar trebui să luați în considerare cauzele culturale ale căderii florilor la roșii. Alegerea unui soi potrivit, asigurarea fertilizării și a apei adecvate și controlul insectelor și bolilor vor asigura potențial randamente bune.

Referințe:

  • Mills, L. Common tomato disorders under desert conditions. University of Nevada. Cooperative Extension. FS­88­60.
  • Picken, A.J.F. A Review of Pollination and Fruit Set in the Tomato (Lycopersicon esculentum Mill), Journal of Horticultural Science. 59(1) 1­1.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

După recoltarea cartofilor, un rol important în menținerea calității...
‹ adv ›

Păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa...

5 specii de plante semănate pentru a dezinfecta solul

Diferite specii de plante sunt cultivate în calitate de îngrășăminte verzi pentru a îmbunătăți structura solului, a-l îmbogăți cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole