Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute pentru producția de carne. În acest articol discutăm mai multe despre specificul întreținerii și cauzele de ce mor puii broiler.
Avantajul lor principal este că într-o perioadă relativ scurtă, cu condiția întreținerii și alimentației corecte, pot fi obținute găini gata de sacrificat, cu o greutate de 2,5 – 3 kg.
De regulă, broilerii se vând la incubatoare specializate, ca pui de o zi. Aceștia vin vaccinați contra bolilor specifice, în funcție de situația epidemiologică din regiune. Astfel, infecțiile principale nu ar trebui să prezinte pericol.
În același timp, pasărea de o zi se livrează cumpărătorului nehrănită, riscurile de afecțiuni digestive fiind minime.
Totuși, odată adus acasă, puiul de o zi poate prezenta anumite probleme de stare sau de sănătate, iar în lipsa îngrijirii corecte această stare poate apărea și mai târziu, pe perioade mai îndelungate și cu sfârșit letal.
Care pot fi cauzele morții puilor broiler și ce măsuri putem întreprinde pentru a le evita? Citiți în acest articol:
- Broilerii mor pentru că le e frig;
- Temperatura înaltă ca factor de risc pentru puii broileri;
- Alimentația neechilibrată sau necalitativă;
- Puii broiler mor din cauza suprapopulării;
- Moartea la puii broiler din cauza infecțiilor.
1. Broilerii mor pentru că le e frig
Hipotermia sau temperatura scăzută este una din cele mai frecvente cauze ale pierderilor în rândul tineretului aviar. Deosebit de sensibili la temperaturile reci sunt puii broiler cu vârsta de până la 7 zile.
La expunerea stabilă la temperaturi joase, puiul încetează să mănânce și să bea, se dereglează metabolismul și procesul de termoreglare, pasărea slăbește și, curând, puii încep a muri.
Hipotermia duce frecvent la scăderea imunității puiului, ceea ce crește riscul apariției bolilor infecțioase, afecțiunilor respiratorii, problemelor de sănătate a membrelor.
Primele simptome specifice ale hipotermiei sunt:
- Puii se adună grămadă și se înghesuie unul în altul;
- Apar tremurături ale membrelor;
- Pasărea pare slăbită și apatică;
- Mănâncă mai puțin sau refuză hrana în totalitate.
Cum combatem problema?
Imediat se întreprind măsuri de asigurare a confortului termic. Cel mai recomandat mod de încălzire a puilor este lampa cu raze infraroșii.
Pe lângă căldură, aceasta are și proprietatea de a usca așternutul, contribuind la încălzire mai rapidă, precum și la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor.
Ca măsură de urgență pentru încălzirea puilor se pot introduce în imediata apropiere a lor sticle cu apă caldă (nu fierbinte, pentru a nu le provoca șoc termic).
În funcție de vârsta puiului se asigură următoarele temperaturi:
- 1-7 zile: 30-33 oC;
- 7-14 zile: 27-30 oC;
- 14-21 zile: 24-27 oC;
- După 21 zile: 20-24 oC.
2. De ce mor puii broileri – temperatura înaltă, ca factor de risc
Uneori, crescătorii exagerează cu încălzirea puilor, provocând opusul punctului precedent – hipertermia sau temperatura prea înaltă.
Dacă se depășește limita confortului termic în funcție de vârstă, puii broiler mănâncă mai puțin, apar disfuncții digestive, scade imunitatea și pasărea moare.
Simptome specifice hipertermiei:
- Apatie, puii pierd interesul față de mediul înconjurător;
- Devin pasivi, se mișcă puțin;
- Apare setea exagerată;
- Respirația este îngreunată, cu ciocul deschis.
Măsuri imediate de combatere:
- Se ventilează încăperea, cu atenție, să nu se provoace scăderea bruscă a temperaturii;
- Lampa de încălzire se trece la intensitate redusă sau se deconectează până la reglarea temperaturii;
- Dacă densitatea populării încăperii este prea înaltă puii se adăpostesc pe o suprafață mai mare.
Regimul termic este în strânsă legătură cu umiditatea aerului în adăpost. Dacă aceasta este înaltă, temperatura se menține mai joasă.
Scăderea temperaturii aerului pe măsura creșterii puilor broiler se face treptat, cu câte un grad la aproximativ două zile.
3. Alimentația neechilibrată sau necalitativă
Hrana puilor în primele zile de viață este cauza foarte frecventă a slăbirii și letalității puilor broiler. Alimentația trebuie adaptată conform vârstei păsării.
Rația poate fi alcătuită de sine stătător, în condiții de casă și cu furajele disponibile, dar este foarte dificil de a o echilibra conform cerințelor nutriționale în funcție de vârstă. Așa metodă poate fi mai costisitoare decât achiziționarea hranei gata combinate.
Combifurajele comerciale sunt o alternativă bună, acestea fiind alcătuite cu respectarea tuturor normelor.
În primele zile se administrează pachetele de hrană starter, după care se trece la grower, pentru o creștere intensivă, apoi se încheie cu finish, înainte de sacrificare.
Dacă se încalcă regula alimentației echilibrate și puii din primele zile se hrănesc cu furaje pentru adulți sau invers, raportul de substanțe nutritive este dereglat, provocând carențe alimentare sau exces de elemente.
În ambele cazuri, pot avea loc disfuncții digestive, scăderea imunității, boala și sfârșitul letal.
Puii broiler sunt foarte sensibili la calitatea și conținutul rației. Se recomandă să se opteze pentru hrană comercială, de calitate înaltă, conform vârstei. Astfel se va asigura și viteza necesară de creștere.
Încercările de a economisi pe alimentația broilerilor, aproape inevitabil duc la pierderi economice din cauza reținerii în creștere sau a mortalității.
Trecerea de la un tip de hrană la altul se face treptat, pentru a permite organismului să se adapteze.
Vezi și alte cauze de ce mor puii de găină. Îngrijirea în primele zile de viață.
4. De ce mor puii broiler – suprapoluarea și efectele ei
Prea mulți pui broiler pe o suprafață redusă a încăperii este cauzată de stres, canibalism și, deseori, moarte.
Dacă sunt prea înghesuiți puilor le este prea cald, încep a concura pentru spațiu și hrană, devin agresivi. Din nou, imunitatea scade, crește riscul infecțiilor.
Normele de suprafață pentru broileri în funcție de vârstă:
- 1-14 zile: până la 25 pui pe m2;
- 15-30 zile: până la 20 pui pe m2;
- după 30 zile: până la 15 pui pe m2.
În condiții de ferme industriale, densitatea populării este mai mare, dar și standardele de microclimă, igienă și alimentație se monitorizează cu stricteze, favorizând rezistența organismului.
5. Moartea la puii broiler din cauza infecțiilor
Bolile infecțioase cauzează circa 30% din pierderi în avicultură. Acestea sunt periculoase din cauza vitezei de răspândire, dificultății în eradicarea lor, mortalității ridicate și scăderii potențialului de creștere și procuție la păsările trecute prin boală.
Vezi și Pui broiler – 10 cauze frecvente ce le afectează creșterea.
Cea mai eficientă cale este prevenirea lor cu ajutorul vaccinurilor. În caz de apariție a primelor semne dubioase, se contactează obligatoriu medicul veterinar.
Spre deosebire de factorii legați de întreținere, bolile infecțioase nu pot fi gestionate de proprietar, fără implicarea specialistului veterinar.
Cele mai frecvente boli infecțioase la pui broiler:
Puloroza. Boală infecțioasă provocată de Salmonella pullorum, care afectează tineretul aviar în primele zile de viață.
Se manifestă prin diaree cu fecale albe, urât mirositoare, apatie, aripi lăsate, anorexie, piuit plângător. Mortalitatea poate fi de până la 100%. Puii vindecați rămân purtători de infecție.
Coccidioza. Boală infecțioasă care se manifestă prioritar prin diaree cu sânge. Agentul patogen este ingerat din mediu cu hrana sau apa. Evoluția bolii este foarte rapidă.
Poate fi tratată cu preparate anticoccidiene sau prevenită prin vaccinare.
Micoplasmoza. Boală infecțioasă ce apare frecvent la nerespectarea normelor de întreținere și slăbirea imunității ca consecință.
Afectează tineretul de 1-2 săptămâni. Se manifestă prin infecție respiratorie, tuse, secreții nazale și oculare, inapetență. Mortalitatea este de 15-30%.
Colibaciloza sau infecția cu Escherichia coli (E. coli) este cauzată de bacteria E.coli, prezentă în mod normal în intestin, dar care cauzează infecția doar în condiții de stres, asociată cu alte boli.
Se manifestă prin diaree apoasă, pene zburlite, apatie, inapetență, slăbire și moarte.