29.2 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă Lege Europeană pentru Sănătatea Solului 

O nouă Lege Europeană pentru Sănătatea Solului 

Miercuri, 10 aprilie, Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru o Lege de Monitorizare a Solului, primul act normativ dedicat solurilor în cadrul UE, cu 336 de voturi pentru, 242 împotrivă și 33 abțineri.

Membrii Parlamentului European susțin obiectivul general de a avea soluri sănătoase până în anul 2050, în acord cu Obiectivul Zero Poluare al Comisiei Europene (EU Zero Pollution Ambition) și necesitatea unei definiții uniformizate a sănătății solului, precum și a unui cadru de monitorizare cuprinzător și coerent pentru a sprijini gestionarea sustenabilă a solului și pentru a remedia siturile contaminate.

Mișcarea globală Salvează Solul (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și Programul Alimentar Mondial printre alții) a fost implicată în consultările cu Comisia Europeană cu privire la noua lege și a numit adoptarea acesteia „un pas vital înainte”.

„Suntem extrem de încântați să vedem că această nouă lege a fost adoptată, ceea ce reprezintă un pas semnificativ în direcția stopării ritmurilor rapide de degradare a solului în Europa. 

Solul sănătos este fundamentul securității alimentare, securității apei, a unei biodiversități bogate și are un potențial enorm de sechestrare a carbonului. Această lege are largi implicații la nivelul întregii societăți”, – Praveena Sridhar, Director Tehnic Șef al mișcării Salvează Solul.

Salvează Solul îndeamnă guvernele lumii să impună prin lege un conținut minim de 3-6% materie organică în solul agricol, pentru a se asigura că acesta este viu, sănătos și prosperă în mod sustenabil.

„O solicitare pe care o avem cu privire la noua lege este ca materia organică din sol și nivelul de viață microbiană din acesta să devină parametri prin care să fie măsurată sănătatea solului,pentru că numai atunci când solurile sunt vii acestea pot să-și redobândească sănătatea”, – Praveena Sridhar.

Noua lege va impune țărilor UE ca mai întâi să monitorizeze și apoi să evalueze starea de sănătate a tuturor solurilor de pe teritoriul lor. Autoritățile naționale pot utiliza indicatori ai solului care descriu cel mai precis caracteristicile fiecărui tip de sol la nivel național.

Se estimează că aproximativ 60-70% din solurile europene sunt nesănătoase, ceea ce costă UE cel puțin 50 de miliarde de euro pe an.

Degradarea solului afectează negativ 3,2 miliarde de oameni din întreaga lume. (UNCCD, 2019)

90% din solul arabil al Pământului este în pericol până în anul 2050, avertizează FAO.

Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și Programul Alimentar Mondial printre alții), menită să sprijine guvernele în adoptarea și implementarea de politici în favoarea sănătății solului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea excesivă sau insuficiența de elemente – cum influențează plantele

Creșterea și dezvoltarea culturilor depind, în mare măsură, de...
‹ adv ›

Experți: Solul trebuie văzut ca o soluție la schimbările climatice, nu ca o victimă

Ca răspuns la concluziile recente ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE (care arată că lumea a depășit...

Temperatura solului – cum e influențată de lucrări, control

Temperatura solului este importantă pe tot parcursul anului, dar este deosebit de importantă atunci când se stabilesc datele de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole