8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExperții la COP 29: Nu putem avea o Românie verde fără a îmbunătăți starea...

Experții la COP 29: Nu putem avea o Românie verde fără a îmbunătăți starea solurilor

Experți, activiști și delegați ai tineretului din cadrul conferinței COP 29 subliniază importanța restabilirii sănătății solului ca soluție la schimbările climatice. 

Solul este cel mai mare rezervor terestru de carbon, iar o analiză recentă realizată de mișcarea Salvează Solul a estimat că restabilirea sănătății solului agricol la nivel global poate capta 27 % din emisiile de carbon necesare pentru a menține încălzirea globală sub 2 grade.

Sănătatea solului este, de asemenea, esențială pentru securitatea alimentară și pentru prevenirea inundațiilor, a secetei și a incendiilor de vegetație.

‹ adv ›

Deși ideea că solul sănătos este o soluție climatică a lipsit din cadrul negocierilor, experții subliniază că sloganul COP 29 „Solidari pentru o Lume Verde” nu poate fi atins fără restabilirea sănătății solului. 

Criza solurilor se agravează rapid: 40 % din terenurile globale sunt degradate, iar previziunile avertizează că 90 % din solul fertil ar putea dispărea până în 2050.

„Tema COP 29, „Solidari pentru o Lume Verde”, încapsulează urgența și unitatea necesare pentru a aborda criza climatică. Cu toate acestea, tranziția globală de la combustibilii fosili va dura mult timp.

Trebuie să acționăm acum pentru a atenua emisiile de carbon prin adoptarea de soluții bazate pe natură. Fiecare frunză verde pe care o plantăm va contribui la captarea carbonului – și nu există frunze verzi fără soluri sănătoase”, – Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul

De asemenea, cu referire directă la România, Praveena Sridhar a adăugat:

„Dacă factorii de decizie sprijină financiar fermierii români să treacă la agricultura regenerativă și să restabilească sănătatea solului, există o oportunitate uriașă pentru captarea carbonului, dar și pentru creștere economică.

În cele din urmă, dacă dorim să avem o climă mai sănătoasă în România, fără temperaturi extreme, dar și cu produse agricole mai nutritive, trebuie să ne ocupăm urgent de sănătatea solului.”

În cadrul COP 29, o coaliție formată din 78 de ONG-uri globale, printre care Salvează Solul, 4per1000 și SEKEM, prezintă Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice recomandări de politici care subliniază necesitatea urgentă de a schimba major abordarea, cu scopul de a permite fermierilor să restabilească sănătatea solului.

Principalele recomandări de politici includ:

  1. Facilitarea accesului la finanțări climatice: Asigurarea că fermierii pot adopta practici durabile, restabilind sănătatea solului și crescând reziliența.

2. Transformarea terenurilor agricole în rezervoare de carbon: Redirecționarea fondurilor pentru a sprijini practicile care captează carbonul în soluri.

3. Mobilizarea investițiilor private: Stimularea agriculturii cu efect pozitiv asupra naturii prin fonduri de impact și instrumente de finanțare inovatoare.

4. Dezvoltarea sistemelor de sprijin pentru agricultori: Furnizarea de servicii de formare tehnică, acces la piață și subvenții pentru tranziție.

5. Integrarea solului în strategiile de finanțare climatică: Recunoașterea refacerii solului ca o soluție-cheie pentru atenuarea schimbărilor climatice și reziliență.   

„Recomandările de politici ale CCONUSC sunt esențiale pentru revoluționarea agriculturii și pentru îmbunătățirea sustenabilității solului, ambele vitale pentru securitatea alimentară și rezistența la schimbările climatice.

Oferind sprijin financiar micilor fermieri, le dăm posibilitatea să adopte practici regenerative care îmbunătățesc serviciile ecosistemice. 

La rândul lor, aceste servicii le vor aduce agricultorilor beneficii financiare, care le vor îmbunătăți standardul de viață, asigurând în același timp consumatorilor opțiuni alimentare mai sănătoase.

Această abordare va contribui, de asemenea, în mod semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice, deschizând calea către o planetă mai sănătoasă pentru generațiile viitoare”, – Helmy Abouleish, Director Executiv al Inițiativei SEKEM în Egipt

Raportul „Starea solurilor în Europa 2024”, publicat luna trecută de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, avertizează că 60-70 % din solurile europene, inclusiv cele din România, se confruntă cu degradarea, amenințând capacitatea UE de a-și atinge obiectivele în materie de acțiune climatică, biodiversitate și securitate alimentară.

Salvează Solul (susținută, printre altele, de UNEP, UNCCD, IUCN, WFP, UNFAO) este o mișcare globală care abordează criza solurilor și sprijină guvernele în elaborarea de politici privind sănătatea solului.

În ultimii 30 de ani, mișcarea a întreprins proiecte pe scară largă în sudul Indiei, sprijinind 250.000 de fermieri în tranziția către o agricultură regenerativă. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Solarizarea solului – dezinfecție naturală după recoltarea legumelor

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui este utilizată pentru a suprima buruienile, bolile și unii dăunători...

Construim un sol fertil și structurat prin culturi de acoperire

Solul este incredibil de complex. Are proprietăți fizice și chimice care îi permit să susțină organisme vii – nu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole