7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePolisulfura de calciu sau zeama sulfocalcică - mod de acțiune, utilizare

Polisulfura de calciu sau zeama sulfocalcică – mod de acțiune, utilizare

Polisulfura de calciu numită și zeama sulfocalcică, zeamă Californiană, Sulka sau Polisol este o soluție universală cu efect fungicid, insecticid și acaricid utilizată la combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile agricole.

Polisulfura de calciu este atestată în UE pentru a fi utilizată în culturile de măr, păr, măslin, piersic, prun, cais, cireș, citrice și grâu. În general, zeama sulfocalcică se utilizează pe larg în controlul bolilor și dăunătorilor la pomi, arbuști fructiferi și viță de vie.

Polisulfura de calciu – mod de acțiune

Polisulfura de calciu acționeaza prin descompunerea sulfului elementar ca fungicid de protecție. Sulful formează un strat protector ce inhibă germinarea sporilor și cauzează reducerea sulfului în hidrogen sulfurat.

‹ adv ›

Polisulfura de calciu acționează și ca insecticid, având efect de ardere și asfixiere. Alcalinitatea hidraților și sulfiţii generează un efect de ardere asupra tegumentului insectei, iar suspensia apoasă penetrează căile respiratorii ducând la moarte prin sufocare. 

Polisulfura de calciu este eficientă în controlul bolilor cunoscute cum ar fi rapănul mărului, rapănul părului, monilioza, făinarea la măr, făinarea gutuiului, făinarea viței de vie, excorioza viței de vie.

Totodată, aceasta are efect bun în controlul dăunătorilor, cum ar fi păduchele din San Jose sau acarianul roșu al pomilor, prin distrugerea larvelor hibernante în repausul vegetativ sau aplicată pre-floral, la începutul vegetației, lunile martie-aprilie.

Se recomandă realizarea tratamentelor cu polisulfură de calciu în repaus vegetativ (de obicei în lunile decembrie-februarie) cu o concentrație de 20% (20 litri la 100 litri soluție).

În perioada de vegetație zeama sulfocalcică se aplică în concentrație de 2% (2 litri la 100 litri soluție).

Pentru a evita prepararea destul de anevoioasă a zemii sulfocalcice, optați pentru produse comerciale gata preparate – polisulfura de calciu de tip MIF.

Nu este recomandată aplicarea de zeamă sulfocalcică împreună cu alte produse.

Citește și Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi.

Polisulfura de calciu – preparare

Pentru prepararea polisulfurii de calciu în condiții de suprafețe mici se utilizează un vas smalțuit (15-20 l), lopățica de lemn, aerometru Beaume, 2,8 kg de sulf măcinat, 1,5 kg var nestins, apă fierbinte.

În vas se pun sulful măcinat, varul nestins și 3 litri de apă fierbinte, după care se amestecă bine cu lopățica până când se obține o pastă de culoare galbenă. La obținerea pastei se adaugă 8 litri de apă fierbinte și se pune la fiert timp de 45 de minute, turnând apă pentru a aduce soluți la nivelul inițial de fiecare dată când acesta scade.

Zeama sulfocalcică este gata atunci când atinge culoarea portocaliu-roșu vișiniu. Datorită hidrogenului sulfurat, aceasta va avea un miros neplăcut de ouă clocite. După fierbere, se lasă pentru răcire, iar resturile pot fi strecurate. Soluția trebuie să aibă 30 de grade Beaume sau 1 litru să cântărească 1,25 kg.

Zeama sulfocalcică poate fi aplicată imediat sau păstrată în sticle de plastic într-un loc întunecos și răcoros.

V-ar putea fi util și articolul despre Zeama bordeleză – cum se prepară corect. Tratamente.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole