Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip cava, sunt atât de uscate încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters.
Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată, primele patru luni ale acestui an fiind cele mai secetoase de la debutul colectării datelor statistice, în 1961.
Sectorul vinurilor cava se aşteaptă să piardă între 35% şi 55% din strugurii din recolta din acest an, comparativ cu o recoltă normală, din cauza lipsei precipitaţiilor, spune Quim Tossas, preşedintele AE CAVA, un organism care reprezintă 75% dintre producătorii de vin spumant cava.
Majoritatea vinurilor cava sunt vândute în afara Spaniei, al doilea cel mai mare producător mondial de vin spumant, după Franţa. Anul trecut, sectorul a produs 249 de milioane de sticle de vin cava, cu 4,6% mai mult decât în 2021.
În condiţiile în care se estimează că seceta şi temperaturile mai mari decât de obicei se vor intensifica, din cauza schimbărilor climatice, unii producători caută soluţii creative în speranţa că vor reduce astfel consumul de apă.
Via Vilarnau a decis să reutilizeze apa reziduală pentru a uda via, să opteze pentru distanţe mai mari între butucii de vie astfel încât să sufere mai puţin de aşa-numitul „stres hidric” şi de asemenea să utilizeze soiuri considerate mai rezistente la secetă.