22.5 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina va avea oportunitatea să exporte cereale via porturile croate de la...

Ucraina va avea oportunitatea să exporte cereale via porturile croate de la Marea Adriatică

Ucraina a ajuns la un acord cu Croaţia pentru a putea să îşi exporte cerealele via porturile croate de la Marea Adriatică, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Externe, transmite DPA.

Produsele agricole urmează să fie transportate până în Croaţia via fluviul Dunărea iar ulterior vor fi transportate pe calea ferată până pe coasta croată a Mării Adriatice. Nu au fost dezvăluite informaţii cu privire la cantităţile de cereale care ar putea fi transportate în acest fel.

„Am convenit asupra posibilităţii utilizării porturilor croate de la Dunăre şi Marea Adriatică pentru transportul cerealelor ucrainene. Acum vom lucra la găsirea celor mai eficiente rute până la aceste porturi şi a profita la maxim de această oportunitate”, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, după discuţiile cu omologul său croat, Gordan Grlic Radman.

Prin utilizarea acestui sistem de transport, Ucraina vrea să ocolească blocada instituită de Rusia în Marea Neagră, după ce la mijlocul lunii iulie Moscova a anulat un acord internaţional negociat de ONU şi Turcia care permitea Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

În paralel, autorităţile de la Kiev încearcă că majoreze exporturile de cereale spre Uniunea Europeană via rutele terestre, însă mai multe state vecine, precum Polonia, se opun la această ideea de teamă că fermierii lor vor avea de suferit dacă cerealele ucrainene vor ajunge pe pieţele lor.

Chiar şi înainte ca Rusia să anunţe că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene. Aceasta, în condiţiile în care, de la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei.

Ucraina şi Rusia sunt mari exportatori mondiali de cereale, iar România este unul dintre principalii producători de cereale din UE. Pe de altă parte, România este una dintre cele cinci state membre UE din Europa de Est care se confruntă cu un aflux de cereale ucrainene după invazia rusească, ceea ce a obligat UE să aprobe restricţii temporare conform cărora cerealele ucrainene pot doar să tranziteze cele cinci ţări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...
‹ adv ›

Tone de roșii ajung să fie aruncate la gunoi. Fermierii se plâng de Programul Tomata, care duce la prețuri prea mici

Mii de kilograme de roșii sfârșesc aruncate la gunoi, aproape de București. Fermierii se plâng că Programul Tomata i-a...

Avertizare! Cod galben de viituri pe râuri din şase judeţe, până sâmbătă dimineaţa

Râuri din Transilvania, Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub o avertizare Cod galben de inundaţii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole