22.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducătorii spanioli de vin cava caută soluţii creative la seceta ce le...

Producătorii spanioli de vin cava caută soluţii creative la seceta ce le ameninţă recolta de struguri

Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip cava, sunt atât de uscate încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters.

Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată, primele patru luni ale acestui an fiind cele mai secetoase de la debutul colectării datelor statistice, în 1961.

Sectorul vinurilor cava se aşteaptă să piardă între 35% şi 55% din strugurii din recolta din acest an, comparativ cu o recoltă normală, din cauza lipsei precipitaţiilor, spune Quim Tossas, preşedintele AE CAVA, un organism care reprezintă 75% dintre producătorii de vin spumant cava.

„Situaţia este dramatică”, adaugă Quim Tossas.

Majoritatea vinurilor cava sunt vândute în afara Spaniei, al doilea cel mai mare producător mondial de vin spumant, după Franţa. Anul trecut, sectorul a produs 249 de milioane de sticle de vin cava, cu 4,6% mai mult decât în 2021.

În condiţiile în care se estimează că seceta şi temperaturile mai mari decât de obicei se vor intensifica, din cauza schimbărilor climatice, unii producători caută soluţii creative în speranţa că vor reduce astfel consumul de apă.

Via Vilarnau a decis să reutilizeze apa reziduală pentru a uda via, să opteze pentru distanţe mai mari între butucii de vie astfel încât să sufere mai puţin de aşa-numitul „stres hidric” şi de asemenea să utilizeze soiuri considerate mai rezistente la secetă.

„Schimbările climatice ne afectează nu doar pe partea de producţie, ci şi prin schimbarea mentalităţii în viticultură. Cred că în viitor vom proceda în felul următor: soiuri rezistente, o distanţă mai mare între butuci şi vom încerca să reutilizăm apa pe care o avem, astfel încât la final să avem struguri de calitate în zonă”, afirmă Eva Plazas, oenolog la Vilarnau.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 mln de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară, în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de averse şi grindină în zone din trei judeţe, în următoarele ore

Localităţi din trei judeţe se vor afla sub o nouă avertizare nowcasting Cod galben de averse, grindină şi descărcări...

Producătorii ucraineni de zahăr solicită oprirea exporturilor spre UE în acest an, după epuizarea cotelor

Ucraina a exportat deja spre Uniunea Europeană întreaga cantitate de zahăr care i-a fost atribuită pentru întregul an 2024,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole