Comercializarea laptelui şi a produselor lactate va respecta noi condiţii de desfacere şi etichetare, urmărind acţiuni unitare într-un cadru monitorizat de autorităţi, ca urmare a promulgării unui proiect legislativ iniţiat de senatorul social-democrat Lucian Trufin, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de organizaţia judeţeană Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD).
Potrivit sursei citate, Legea 307/2022 se aplică din 20 noiembrie 2022 şi transpune o serie de prevederi cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate având obiectiv principal sănătatea populaţiei şi protejarea consumatorilor.
Iniţiată în 2018, legea aprobată aduce reglementări esenţiale pentru informarea corectă a consumatorilor, după dezbateri intense la nivelul Ministerului Agriculturii, Parlamentului României şi Comisiei Europene.
Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţi să devină oneşti în denumirea produselor şi să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie.
Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora.
De asemenea, prin această lege se dispune înfiinţarea primului observator din domeniul agroalimentar şi monitorizarea tuturor cantităţilor de lapte şi produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul graniţelor sau exportate, observator ce va deveni, totodată, şi un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.
Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în pieţe, hypermarket-uri cât şi în domeniul HORECA şi fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.