10.6 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleProfilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile

Profilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile

Prevenirea bolilor respiratorii la viței joacă un rol important în menținerea sănătății acestora. În continuare, prezint câteva sfaturi practice utile în prevenirea acestora:

  1. Asigurarea imunității colostrale de înaltă calitate.
  2. Asigurarea de așternut uscat și suficient într-o „boxă” individuală și neapărat să fie măcar un perete despărțitor (dar este de dorit să existe trei astfel de pereți).

3. Creșterea vițeilor în primele 60 de zile de viață este recomandat a fi făcută individual, fără țarcuri de grup (dacă creșteți în grup, rata îmbolnăvirii este mult mai mare).

4. Asigurarea cu lapte pasteurizat în cantitate suficientă și hrănirea cu lapte să fie realizată la intervale egale de timp.

5. Vaccinarea împotriva bolilor respiratorii trebuie efectuată NU mai devreme de a 28-a zi de viață (adică după vârsta de 4 săptămâni).

6. Monitorizarea constantă a simptomelor și nu numai legate de patologia respiratorie.

7. Stimularea consumului unei cantități suficiente de granule, de preferință de producerea proprie, o atenție deosebită trebuie acordată conținutului de proteine, energie, minerale și vitamine. Dacă vițeii mănâncă suficiente granule potrivite, ei nu se vor îmbolnăvi.

8. Orice stare de febră la viței trebuie tratată urgent. De aceea, este recomandată monitorizarea temperaturii.

9. Dacă apar simptome de boli respiratorie, atunci tratamentul poate fi realizat cu un antibiotic, dar nu cu cele care se folosesc la vacile adulte, și nici acele antibiotice care afectează negativ productivitatea ulterioară. În niciun caz NU folosiți antibiotice în scop profilactic.

10. Și, încă o dată despre importanța colostrului, pentru că de la imunitatea colostrală adecvată va depinde nu numai sănătatea vițelei, junincii, ci și productivitatea ei când ea o să devină o vacă în lactație.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce mor puii broiler – 5 cauze frecvente și cum le evităm

Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute...
‹ adv ›

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și...

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole