11.8 C
București
luni, 18 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos

Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos

Cetoza alimentară este o tulburare metabolică clasică care apare la vaci. În condițiile de producție ale fermelor de lapte, aceasta este adesea rezultatul colectiv a mai multor tulburări metabolice la o vacă de lapte la începutul lactației.

Boala apare la începutul lactației, mai ales în acele ferme de lapte în care, din cauza unui management necorespunzător, animalele cad într-o stare de așa-zis balanță energetică negativă.

Aceasta începe atunci, când corpul vacii din cauza creșterii rapide a productivității la muls, nu are timp să își revină, deoarece rația este săracă și în acest fel apare deficiența de glucoză, care creează o deficiență de energie.

Atunci, organismul vacii începe să mobilizeze o cantitate excesivă din propria grăsime corporală, deoarece nu este capabil să transforme în energie mâncarea în mod obișnuit. Astfel, se complică cursul patologiei.

Dar, din moment ce scopul acestui articol este în primul rând de a vorbi despre principalele motive și factori, care contribuie la apariția cetozei și care sunt principiile principale în prevenirea acestei probleme, mă voi opri la cauze și prevenire și nu voi extinde articolul cu informații care se află în activitățile practice ale unui specialist într-o fermă de lapte, căci consider, că va fi mai puțin util.

Motivele apariției cetozei la vaci

Deci, permiteți-mi să încep cu faptul, că nu ar trebui să căutați multe motive, deoarece în apariția cetozei există doar unul, se poate spune, principal, care se manifestă prin aceea, că vaca are un apetit redus, deoarece este subnutrită.

Dar, de multe ori, vacile nici măcar nu simt acest lucru, ci doar continuă să mănânce puțin și în același timp să dea lapte, uneori destul de bine.

Cu toate acestea, rezultatele negative nu se vor lăsa așteptate, prin urmare, pe scurt, motivul principal va fi că „vaca nu primește nutriția necesară, dar este mulsă”.

Cetoza nu a fost considerată o mare problemă până nu demult, dar asta nu ne scutește de responsabilitatea care trebuie luată, pentru a preîntâmpina boala.

Însuși termenul „cetoză” este adesea foarte profitabil pentru managementul inept, pentru a-și justifica greșelile pentru munca organizată necorespunzător a fermei de lapte, precum și pentru comercianții care vând diverse, în opinia mea, produse inutile care se presupune că ajută la soluționarea problemei cetozei, dar, de fapt, au doar efect pe termen scurt, iar proprietarul fermei devine dependent permanent, cumpărând ceea, de ce nu are nevoie cu adevărat.

Acum, în ordine, ca indiciu, ofer o listă simplă a factorilor principali care pot fi cauze ale cetozei:

1. Aproape toți factorii alimentari, fără excepție, care duc la tulburări metabolice (vitaminoze, obezitate, procese distrofice).

Tulburările metabolice de bază, care sunt provocate de deficitul, sau excesul de oligoelemente (în special deficiența de Co și Mn), excesul de greutate sau, dimpotrivă, pierderea excesivă în greutate, adică orice abatere de la BCS optim).

Cu alte cuvinte – acestea sunt toate acele stări patologice, care apar din cauza hrănirii necorespunzătoare a vacilor. Eu folosesc în mod deliberat cuvântul „incorect” în acest context, deoarece vacile trebuie hrănite corespunzător.

Voi enumera doar câțiva factori principali, direct legați de rație:

  • exces de proteine ​​(dietă supraîncărcată cu proteine), deficit energetic general, lipsa de amidon bypass;
  • exces de proteine ​​totale, dar deficit de proteine ​​complete, care duc la neutilizarea așa-numiților aminoacizi cetogeni, care sunt transformați în corpi cetonici;
  • excesul de fân de leguminoase;
  • excesul de turtă și/sau șrot de floarea soarelui (adesea prezența produselor procesate din floarea soarelui în alimentație sunt deja factori negativi și riscuri pentru dezvoltarea cetozei, mai ales dacă dieta nu este optimizată corespunzător);
  • un exces de acid butiric.

2. Separat, evidențiez întotdeauna faptul că, cu hipocalcemievacile au șanse să facă cetoză de câteva zeci de ori mai repede, dar motivele care duc la dezvoltarea hipocalcemiei nu sunt mai puțin importante pentru apariția cetozei, iar unii factori sunt aproape la fel.

În general, orice tulburare a metabolismului calciului în organismul vacii sau dozarea incorectă a acestuia în dietă de foarte multe ori duce la cetoză.

3. Orice stres, iar stresul se poate manifesta direct prin schimbarea stării corpului vacii, e un semn, că vaca va consuma hrană mai puțină.

 Iată care sunt motivele care provoacă stresul la vaci:

  • stresul termic, acesta poate include și stresul de la ventilația necorespunzătoare și stresul legat de tehnologia de hrănire, de exemplu, un număr mare de rații, în ciuda faptului că din ziua fătării ar trebui să domine o rație;
  • regruparea frecventă a animalelor duce, iarăși, la apariția stresului;
  • schema incorectă a vaccinării si a altor tratamente veterinare.

4. Continuarea stresului. Acţiunea constantă a unui astfel de factor, cum ar fi așternutul neadecvat, poate fi cauza stresului cronic.

S-a observat, că la ferme, dacă se folosesc culcușuri din cauciuc (cauciuc, saltele, rogojini) vacile mai frecvent suferă de tulburări metabolice și invers, unde așternutul este nisipul, care, apropo, este cel mai bun material pentru așternut și cel mai confortabil pentru vaci în orice climă, sau paiele, acestea sunt mai sănătoase.

Un așternut corespunzător nu duce la apariția schimbărilor metabolice, astfel, fiind folosite, aproape că nu apar tulburări.

Ca să dea vaca mult lapte sănătos, ar trebui să mănânce liber și să se întindă confortabil pe așternutul unde se simte bine, adică pe așternutul, unde este nisip sau sunt paie.

5. Un alt factor de stres care duce la creșterea numărului de vaci care suferă de cetoză în efectiv este absența unei bare pentru gât reglabile, care ar bloca capul animalului.

Când acestea nu sunt, aproape toate lucrările tehnologice legate de sănătate și reproducere se desfășoară în unități speciale care sunt situate în spatele sălii, ceea ce face ca animalele să simtă un stres suplimentar, căci nu se îmbulzesc, au locul lor, mai ales când vacile așteaptă o anume manipulare.

6. Mai face rău sănătății vacilor și utilizarea profilactică imediat în perioada postfătare a așa-ziselor energizante.

Orice băutură sau alte moduri de hrănire cu zaharuri și alți carbohidrați în afara regimului alimentar TMR doar agravează situația cu apetitul vacilor, mai ales dacă știm deja, că principala cauză a cetozei este, de obicei, un apetit insuficient.

7. O mică, dar importantă adăugare la punctul anterior este din nou utilizarea în perioada postpartum timpurie a soluției injectabile glucoză (dextroză).

Infuzia de soluții de glucoză este foarte dăunătoare pentru organismul vacii în acest moment și are consecințe negative pentru sănătatea ei ulterioară și, în consecință, pentru productivitatea laptelui.

Deși uneori are loc temporar o îmbunătățire, consecințele unei astfel de „îmbunătățiri” sunt de obicei dezamăgitoare, deoarece va crea un deficit de oligoelemente, în special de Mn.

8. Apariția bolii depinde și de vârstă, predispoziția genetică, individuală și de rasă. De exemplu, există rase care sunt mai rezistente, dar sunt cele care sunt mai predispuse la cetoză.

De exemplu, la rasele Roșii, cauza cetozei este managementul necorespunzător al fermei, adică încălcarea sistematică a tehnologiei de întreținere, deoarece au o susceptibilitate puțin mai mare la cetoză decât vacile Holstein.

Prin urmare, dacă vreți să aveți profit în producția de lapte, ar fi bine să aruncați o privire mai atentă asupra acestei rase.

9. Bolile ongloanelor.

10. Boli parazitare.

11. Absolut toate complicațiile în timpul fătării sunt, de asemenea, factori care provoacă cetoza, în special în timpul unui proces prelungit de fătare și probleme cu sănătatea în perioada postpartum timpurie.

Pe primul loc aici va fi hipocalcemia, retenția placentară, metrita, umflarea ugerului, dar această patologie va avea mai multă valoare în diagnostică și va indica deja existența tulburărilor în hrănirea vacilor cu furaje uscate.

12. Separat, se scot în evidență vacile care au fătat gemeni: susceptibilitatea lor la cetoză crește de câteva ori.

13. Patologiile endocrine și majoritatea bolilor interne neinfecțioase, precum hipoparatiroidismul.

Adică sinteza excesivă de glucocorticoizi, boli de ficat (hepatită acută și cronică, hepatoză, ciroză), calculi biliari, boli de pancreas, insuficiență renală cronică (un fenomen foarte frecvent la vacile de lapte cu randament ridicat), nefrită, procese inflamatorii în intestinul subțire și alte boli ale sistemului digestiv, nervos, cardiovascular, pneumonia etc.

14. Un alt motiv care poate fi adăugat este mișcarea absentă sau limitată a vacilor înțărcate. Și aici puteți observa adesea erori în proiectarea spațiilor și în tehnologia de întreținere.

Pot da un exemplu că în unele ferme foarte productive există chiar și un angajat care scoate periodic vacile într-un loc uscat, pentru a se mișca mai mult.

15. Cetometrul.

Folosind un cetometru, nu veți rezolva problema cetozei. În loc să se angajeze într-un manager adecvat care ar organiza un meniu corect, o hrănire eficientă, este folosit pur și simplu pentru a constata acțiunile greșite ale cuiva, adică pentru a constata greșelile și pentru a continua să se facă cheltuieli pentru măsurile medicale.

16. Încălcarea metabolismului proteinelor și mineralelor.

Și cetoza în sine, chiar dacă vaca s-a îmbolnăvit de ea într-o formă subclinică, devine cauza unui număr mare de boli în viitor.

Aceasta este o încălcare a metabolismului proteinelor și majorității mineralelor, în special de calciu, fosfor, cobalt, mangan, boli ale ficatului, rinichilor, pancreasului, glandelor.

Daune aduce cetoza glandelor paratiroide, a cărei disfuncție duce la dezvoltarea osteodistrofiei și aproape întotdeauna la hipocalcemie severă deja după următoarea fătare.

17. Competiția pentru hrană.

O observație interesantă care explică și cauzele cetozei: incidența cetozei este statistic mai mică la animalele în ferme cu bare reglabile decât la animalele nelegate, dar acest lucru este cu condiția ca rația de hrănire să fie aceeași.

Acesta, la prima vedere fenomen ciudat, e explicat foarte simplu – nicio competiție în timpil hrănirii nu trebuie să existe, vaca trebuie să consume hrana, să mestece liniștit.

Concluzia cauzelor fundamentale va fi că, după cum arată practica, principala cauză a cetozei este

  • un management inept în fermă, adică cu sistemice încălcări tehnologice.
  • însămânțarea târzie a vacilor (în zilele de lactație mare), fertilizarea târzie sau timpurie a junincilor, trecerea de la mulsul de trei ori pe zi la mulsul de două ori;
  • mai multe (mai mult de una) rații de hrănire în timpul lactației anterioare,
  • mulsul de trei ori în perioada apariției noului vițel;
  • încălcări ale nutriției în toate etapele ciclului tehnologic: în primul rând, hrănirea incorectă a vacilor în perioada furajării uscate pentru juninci – în ultimele două luni de sarcină și, de fapt, efectul stresului, sunt deja consecințele care devin factori suplimentari ale cauzelor apariției cetozei.

Semne clinice ale cetozei

Ele sunt, desigur, dar în munca practică a unui specialist la fermă, aproape că nu au valoare de diagnostic. Pot doar să notez mai multe semne: vaca bolnavă arată tristă și supărată, este deprimată, poftă slabă, totuși, în condiții de ferme, este foarte greu de observat.

Frecvența și puterea contracțiilor cardiace este mult mai redusă, iar dacă ascultați inima, puteți auzi cum bate fără instrumente medicale, consistența maselor fecale este mult mai uscată decât de obicei, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutății corporale și a productivității laptelui.

Terapie

Pentru a lua cetoza sub control și, de fapt, ca procentul cazurilor de cetoză să scadă cu până la 80%, trebuie să:

I – nu mai folosiți cetometrul, este un astfel de dispozitiv care este impus în mod activ de firmele comerciale care doresc să vă vândă vreun „produs miracol” sau „supliment minune” care se presupune că ajută în lupta împotriva cetozei.

Dar, dacă ești un specialist cu experiență și ești „la locul tău” și cunoști bine fiziologia unei vaci de lapte, atunci citirile cetometrului vor fi neinformative pentru tine și, în unele locuri, vor interfera cu munca reală de control al cetozei.

II – să nu mai folosești injecții cu soluție de glucoză (dextroză), mai ales pentru prevenire, ca să spunem așa, și să nu mai dai vacilor câteva „băuturi energizante” după fătare.

ІІІ – să pună în practică, ca metodă unică de diagnostic, diagnosticul rectal precoce al cetozei. Acest lucru trebuie făcut zilnic în primele zece zile după fătare în așa-numita perioada postpartum timpurie.

Și acum, ce NU ar trebui folosit pentru tratarea cetozei: acesta include un număr mare de produse comerciale care, potrivit celor care le vând, ar trebui să ajute în tratamentul cetozei, dar eficacitatea lor este foarte discutabilă, și, în unele cazuri, chiar dăunătoare.

Desigur, nu pot enumera totul pe piață aici, dar singurul lucru pe care îl pot spune este să analizați foarte bine diversele așa-zisele amplificatoare de energie, hepatoprotectoare și alte produse speciale pentru prevenirea cetozei, deoarece toate acestea nu vă vor ajuta vacile, dimpotrivă, veți pierde nu numai timp, ci cel mai important – controlul asupra sănătății vacii și ca „bonus”, pur și simplu veți cheltui bani.

Câteva sfaturi despre cum să tratați cetoza

Determinați cauza probabilă care a provocat boala (lista factorilor este scrisă mai sus); corectați erorile pe care le găsiți; faceți primii trei pași pe care i-am menționat la început; alegeți rația potrivită, cu accent pe energie (aceasta este pentru vacile care deja sunt în lactație);

Deoarece principala cauză a bolii este apetitul scăzut, angajați-vă în asigurarea furajării echilibrate și faceți ca vaca să mănânce și să mănânce mult, așa e, mult, pentru că dacă o vacă mănâncă multă hrană dintr-o dietă generală mixtă formulată corespunzător, atunci ea nu va intra niciodată în cetoză (acest lucru este cu condiția să eliminați toți ceilalți factori).

Ca exemplu, voi da două trucuri extrem de eficiente: primul – niciodată, sub nicio formă, nu reține o vacă după sala de muls, ci dă-i posibilitatea imediat, după muls, să meargă fără oprire la secția ei și să stea în picioare, până la o masă de hrană plină, ce include hrană proaspătă echilibrată;

Al doilea – este necesară creșterea frecvenței de distribuție a furajelor și, cu o organizare adecvată, va fi chiar mai ieftin decât distribuirea lor o dată pe zi!

Și în ceea ce privește terapia cetozei deja clinice, menționez încă o dată că cetoza la vaci ar trebui prevenită, nu tratată, deoarece ulterior oricum vor fi pierderi.

Prevenirea cetozei la vaci

Pentru a ține cetoza sub control, cu siguranță NU veți avea nevoie de tot felul de alimente și suplimente miraculoase comerciale, ci doar de un management adecvat al proceselor precum creșterea, perioada înainte de înțărcat, perioada de înțărcare (dry period), perioada înainte de fătare și fătarea.

Voi adăuga încă un punct interesant, care poate fi atribuit și prevenirii cetozei: geneticienii au de multă vreme rezultate destul de reușite în obținerea vitelor care sunt foarte rezistente la cetoză, țineți cont de acest lucru.

Și faceți diete cu un conținut foarte scăzut de proteine, dar complete în ceea ce privește aminoacizii (adică, fără făină de floarea soarelui) și echilibrați corect alimentația pentru energie. De asemenea, nu mai hrăniți lucernă sau alt fân de leguminoase vacilor cu randament ridicat.

Ei bine, la final, voi adăuga că informațiile prezentate în acest articol sunt doar viziunea mea asupra problemei cetozei la vaci. Dacă cetoza este înregistrată în fermă, înseamnă că conducerea nu face față sau ferma are și medici veterinari cărora le „place” să trateze vacile.

Nu trebuie să te lupți cu cetoza, pur și simplu nu ar trebui să fie la fermă. O vaca este un animal foarte rezistent, așa că stai mai puțin în cale, tratează-l mai puțin și va fi mai sănătos. După cum spun Fermierii Eficienți din America, dacă vacile tale au cetoză, dar încă se mulg bine și mănâncă bine, nu le deranja.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

Rasa de vaci Holstein, cunoscută și sub denumirea de...
‹ adv ›

Mamita la vaci de lapte – simptome și tratament

Mamita sau mastita la vacile de lapte reprezintă inflamația țesuturilor glandei mamare (ugerului). Boala afectează unul sau câteva sferturi...

Fascioloza sau viermele de gălbează la vaci, oi și capre – pericol, simptome, tratament și prevenire

Fascioloza, numită în popor gălbează, este o boală parazitară, care afectează ficatul și căile biliare la mai multe specii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole