29.7 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePSD Botoşani: Noua lege a laptelui, iniţiată de senatorul Lucian Trufin, a...

PSD Botoşani: Noua lege a laptelui, iniţiată de senatorul Lucian Trufin, a intrat în vigoare

Comercializarea laptelui şi a produselor lactate va respecta noi condiţii de desfacere şi etichetare, urmărind acţiuni unitare într-un cadru monitorizat de autorităţi, ca urmare a promulgării unui proiect legislativ iniţiat de senatorul social-democrat Lucian Trufin, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de organizaţia judeţeană Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD).

Potrivit sursei citate, Legea 307/2022 se aplică din 20 noiembrie 2022 şi transpune o serie de prevederi cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate având obiectiv principal sănătatea populaţiei şi protejarea consumatorilor.

Iniţiată în 2018, legea aprobată aduce reglementări esenţiale pentru informarea corectă a consumatorilor, după dezbateri intense la nivelul Ministerului Agriculturii, Parlamentului României şi Comisiei Europene.

Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţi să devină oneşti în denumirea produselor şi să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie.

Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora.

„Sunt recunoscător faţă de colegii parlamentari din comisiile de agricultură, cât şi reprezentaţilor din industria laptelui din România care au susţinut legea în toate etapele sale, demers prin care ajutăm cumpărătorii să identifice produsele de care au nevoie fără să fie manipulaţi de denumiri şi etichete. Astfel nu mai rugăm producătorii să fie sinceri faţă de consumatori, ci îi constrângem să respecte decenţa comerţului. Acţiunile de verificare iniţiate de domnul ministru Petre Daea încă din anul 2017 au scos la iveală discordanţe majore între proprietăţile declarate pe etichete şi valorile reale, ceea ce reprezintă o sfidare la adresa tuturor românilor. Având expertiză în acest domeniu, am cercetat piaţa îndelung şi am constat multe practici nedrepte în comerţ. Unele produse se vindeau în vrac sub mai multe denumiri, alte produse pe bază de grăsimi vegetale erau aşezate în mijlocul lactatelor şi imitau aspectul acestora, amplificând intenţionat confuzia. Această lege îi va susţine pe cei care produc lactate autentice, iar utilizarea denumirii de produs românesc este posibilă doar pe eticheta produsului obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România”, a declarat senatorul Lucian Trufin, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Senat.

De asemenea, prin această lege se dispune înfiinţarea primului observator din domeniul agroalimentar şi monitorizarea tuturor cantităţilor de lapte şi produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul graniţelor sau exportate, observator ce va deveni, totodată, şi un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.

Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în pieţe, hypermarket-uri cât şi în domeniul HORECA şi fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Producătorul brandului ”Lăptăria cu caimac” se listează vineri pe piaţa AeRO

Acţiunile producătorului de lactate Agroserv Măriuţa intră vineri la...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole