Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează asupra crizei în care se află producătorii români care nu mai fac faţă creşterii „continue şi necontrolate” a tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi motorină, toate esenţiale în activitatea unei ferme, existând riscul dispariţiei de pe piaţă a cărnii produse în România.
Reprezentanţii AFR menţionează că în urma analizelor efectuate se vor înregistra scăderi de producţie în toate sectoarele agricole – vegetal, horticultură, zootehnie şi acvacultură, fiind afectată şi industria românească, care „nu o duce deloc bine”. În aceste condiţii, AFR solicită măsuri de urgenţă din partea Guvernului României.
Totodată, AFR atrage atenţia că la ora actuală prognozele privind noua recoltă nu sunt deloc optimiste, în condiţiile în care culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitaţii. Variaţiile mari de temperatură, între noapte şi zi, reprezintă şi ele un factor de scădere a producţiilor.
Totodată, Asociaţia susţine că fermierii români vor avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor, din cauza creşterii preţurilor sau pentru că acestea nu se mai găsesc în piaţă.
Potrivit sursei citate, România ar trebui să reţină în ţară mai multe materii prime agricole, în special seminţele de floarea-soarelui, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina, doi producători importanţi în bazinul Mării Negre, sunt în război.
În acest context, Asociaţia Fermierilor din România propune câteva soluţii, respectiv utilizarea energiei verzi în sectorul agroalimentar alimentar, compensarea costurilor pentru certificatele verzi, acordarea de subvenţii celor ce procesează materia primă în România, creşterea rezervelor de stat în cazul produselor alimentare, îmbunătăţirea geneticii în toate sectoarele în această perioadă de criză, credite cu dobândă subvenţionată pentru producţie şi investiţii în infrastructură.
De asemenea, fermierii cer măsuri urgente pentru diminuarea efectelor pestei porcine africane şi susţinerea populării fermelor de creştere a porcilor, păsărilor şi avicole.