14.6 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea de primăvară a usturoiului – sfaturi utile

Plantarea de primăvară a usturoiului – sfaturi utile

Cultivarea usturoiului primăvara este mai puțin populară în rândul cultivatorilor. Totuși, dacă planificați să plantați primăvara usturoiul, găsiți în acest articol câteva sfaturi utile.

Primăvara, cățeii de usturoi se plantează pe parcursul lunii martie. Indiferent de perioadă, este important de realizat câteva lucrări importante.

Nu trebuie să plantați usturoi în parcelele în care au crescut roșiile sau cartofii sezonul trecut – toate aceste plante au boli și dăunători comune pe care îi pot transmite. Usturoiul nu este recomandat să fie plantat pe același loc timp de 3-4 ani. Leguminoasele, varza, castraveții, pepenii, muștar, facelia vor fi buni premergători.

Pentru plantarea în gospodării, dacă nu ați introdus gunoi de grajd din toamnă, puteți împrăștia înainte de plantare a câte o găleată de mraniță per metru pătrat. Pe aceste parcele, cu o zi înainte de plantare, puteți afâna din nou terenul, cultura vă va oferi recolte mai bune.

Per hectar, toamna, este recomandat de introdus circa 40 de tone de gunoi de grajd bine descompus, ce poate fi încorporat și cu grapa cu discuri la 8-10 cm adâncime.

În plus, se administrează și îngrășăminte minerale în baza analizei solului. Orientativ, ar fi suficiente 100 kg P2O5 și 50 kg K2O per hectar. Acestea se încorporează concomitent cu arătura realizată la 25-28 cm.

Distanţele de plantare la usturoi sunt de 20 – 25 cm între rânduri, iar între plante pe rând de 4-5 cm, iar adâncimea de plantare a usturoiului primăvara este de 3-4 cm

De obicei, la plantarea de primăvară a usturoiului se utilizează căței mai mici.

Alte scheme de plantare a usturoiului sunt:

  • straturi în grădini familiale: 50+30+30+30 cm sau 50+25+25+25+25 cm;
  • straturi de 140 cm, teren modelat: 65+25+25+25;
  • straturi de 150 cm, teren modelat: 66+20+44+20 cm sau 66+28+28+28 cm.
  • între plante pe rând se menține distanța de 3-4 cm.

Pentru usturoiul plantat primăvara densitatea optimă este de 70-80 de plante per metru pătrat.

Pentru un hectar se folosesc aproximativ 600-800 kg de bulbi.

Pe suprafețe mici, cățeii de usturoi pot fi pregătiți într-un mod mai special înainte de plantare. Sortați materialul săditor – separați cu grijă cățeii și selectați-i pe cei mai mari și mai sănătoși, fără coajă deteriorată. Asigurați-vă că locul unde încep să se formeze rădăcinile nu se usucă înainte de plantare.

Înainte de plantare, cățeii pot fi înmuiați în apă caldă timp de cel mult 12 ore. Unii se asigură și îi tratează suplimentar cu un stimulent de creștere sau cu soluție de permanganat de potasiu – lăsăm această procedură la discreția dumneavoastră.

O metodă simplă ar fi și tratarea cu soluția de piatră vânătă (100 g la 10 l de apă) în care sunt plasați cățeii timp de 10-15 minute.

După toate aceste proceduri, usturoiul de primăvară este gata de plantat.

Îngrijirea usturoiului după plantare

Pe parcursul sezonului usturoiul se afânează de 2-3 ori și se face plivirea. Solul nu se afânează prea adânc, pentru că trebuie evitată traumarea rădăcinilor. Pot fi aplicate erbicide postemergente pentru combaterea buruienilor.

În cazul soiurilor cu tulpini florifere, acestea trebuie eliminate pe măsura apariției. În acest mod, recolta poate fi mărită cu 20-30%.

Pe suprafețe mici, usturoiul poate fi cultivat cu un strat de mulci, de exemplu de paie, însă acesta nu este recomandat în condiții de umiditate sporită, deoarece poate favoriza dezvoltarea bolilor.

Fertilizarea usturoiului

Fertilizarea suplimentară a usturoiului trebuie efectuată în a doua decadă a lunii mai cu îngrăşăminte complexe, de exemplu nitrofosca sau nitroamofosca. La fertilizarea suplimentară se aplică N30P20K20 sau poate fi administrată silitră amoniacală în doza de 100 kg/ha.

O alternativă în grădini ar fi aplicarea îngrășămintelor organice.

După aplicare este necesară o irigare a culturii sau îngrăşămintele se introduc dizolvate în apă: 10-15 g de îngrăşăminte la 10 l de apă pe un metru pătrat.

Recomandări de fertilizare a usturoiului pentru suprafețele mici găsiți în acest articol.

Irigarea usturoiului

Sunt deosebit de importante udările în primele săptămâni după plantare, mai ales dacă primăvara e secetoasă. Faze importante în care usturoiul necesită apă sunt: la 2-3 săptămâni după răsărire, la apariției tulpinii florifere și la formarea bulbilor.

Norma de udare este de 200–300 m3 de apă la hectar. În medie, se realizează 4 udări, în funcție de condițiile din teren. Cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare, usturoiul nu se mai udă.

În general, trebuie menținută umiditate constantă în sol de 70-75% din intervalul activității active la adâncimea de 30-35 cm.

Ți-ar putea plăcea și articolul Tulpinile florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Caut sămânță de usturoi de primăvară, vreu să plantez 3 h și 30 ari, cu ce complexe să dau înainte de plantare,câte kg întra la h,care este perioada bună pt însămânțare, cu ce ierbicid să dau după ce l-am plantat să nu iasă iarba și sa nu-l afecteze

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se usucă fructele abia formate la castraveți. Vezi cauze și sfaturi

Fructele de castravete se pot îngălbeni și pot cădea...
‹ adv ›

Irigarea pepenelui verde – recomandări

Culturile din familia Cucurbitaceae (pepene verde, pepene galben, castravete) au, de obicei, un sistem radicular amplasat în straturile superioare...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole