33.1 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAnaliştii prognozează o "furtună perfectă" pentru uleiurile de gătit din cauza invadării...

Analiştii prognozează o „furtună perfectă” pentru uleiurile de gătit din cauza invadării Ucrainei

Uleiurile de gătit se confruntă cu o „furtună perfectă”, în condiţiile în care până la 60% din exporturile de ulei de floare soarelui ale statelor din regiunea Mării Negre sunt întârziate în sezonul agricol curent din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, susţine James Fry, preşedintele firmei de consultanţă LMC International, transmite Bloomberg.

În plus, însămânţările cu floarea soarelui şi porumb, care ar trebui făcute în curând, ar putea să fie mai mici în Ucraina şi Rusia, adaugă James Fry.

În urmă cu doar o lună, firma de consultanţă LMC Internațional prognoza că în sezonul agricol 2021/2022 exporturile de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre vor creşte cu peste două milioane de tone, până la 13,5 milioane de tone.

Potrivit lui James Fry întrebarea principală care se pune în prezent este cât de mult din această cantitate va fi pierdută din cauza războiului.

„Stocurile şi exporturile de uleiuri de gătit sunt în scădere. Cămara este goală. Nu există altă alternativă decât să lăsăm preţurile mari să raţionalizeze cererea şi să echilibreze piaţa”, a subliniat James Fry.

Un alt factor care va influenţa preţurile la uleiurile de gătit este faptul că livrările combinate de ulei de palmier ale statelor din Asia de Sud-Est nu vor depăşi volumele din 2020 decât în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit lui James Fry.

În plus, livrările mondiale de ulei de soia ar urma să scadă în sezonul agricol 2021/2022 din cauza unei cereri mai mari în ţările exportatoare. Aceasta în contextul în care estimările referitoare la creşterea capacităţilor mondiale de procesare de soia au fost revizuite în jos la 4,5 milioane de tone, de la 16 milioane de tone iniţial.

În paralel, inflaţia se va agrava şi băncile centrale ar putea să majoreze dobânzile pentru a frâna activitatea economică şi a limita cererea pentru livrările şi aşa reduse de alimente şi combustibili, susţine James Fry.

Chiar dacă cea mai bună speranţă pe termen scurt este o majorare a exporturilor din partea Indoneziei, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, James Fry, are îndoieli că acest lucru se va întâmpla.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole