27.5 C
București
duminică, 16 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la pomi - cel mai des făcute greșeli

Tăierile la pomi – cel mai des făcute greșeli

Rezultatele tăierii pomilor depind mult de corectitudinea cu care au fost realizate tăierile. De obicei, pomicultorii începători fac greșeli la: suprimarea (tăierea totală a ramurilor), scurtarea ramurilor, tăierea de transfer (pentru a reda poziția necesară) și cicatrizarea rănilor.

Dacă tăierile la pomi sunt realizate corect, rănile se cicatrizează repede, iar starea pomilor se îmbunătățește.

Reguli la realizarea tăierilor în livezi

Tăierea ramurilor de un an la mugure (desenul de mai sus) trebuie să înceapă pe partea opusă la vârful mugurelui și să se termine cu 1-2 mm mai sus de vârful lui (varianta 1 din desenul ce urmează).

Tăietura care începe mai jos de baza mugurelui, nu trebuie să fie prea înclinată, deoarece după aceasta mugurele se poate usca sau din acesta se poate dezvolta un lăstar slab (varianta 2).

Dacă deasupra mugurelui rămâne un cep de 5-7 mm sau mai mare, lăstarul terminal se înclină de la direcția creșterii ramurii, iar rana se cicatrizează greu (varianta 3-4).

Scurtarea ramurilor la mugure: 1 – corect; 2,3,4 – incorect.

Dacă aveți drept scop să faceți o scurtare cu transfer la o ramificație laterală ce are poziția de care aveți nevoie, tăietura se face deasupra inelului cambial al ramurii lăsate, paralel cu direcția evoluării de la baza ei (varianta 1 în următorul desen).

Tăierea ramurii la bază lor (suprimarea) se face deasupra inelului cu țesuturi de regenerare și substanțe de rezervă, care contribuie la cicatrizarea rănii.

Tăierea se face astfel încât suprafața plană, netedă a tăieturii să treacă nemijlocit deasupra marginii inelului. Fibrele mici rămase împiedică cicatrizarea rănii.

Tăietura executată mai adânc de inel mărește suprafața rănii și reține cicatrizarea ei. Dacă unghiul de ramificare este mai mic de 45 de grade în partea superioară de la baza ramurii lipsește inelul cambial.

Citește și despre Când se fac tăierile la fiecare specie pomicolă.

În acest caz, pentru a stabili corect locul tăieturii din punctul superior a ramurii, ce urmează să fie tăiată, se trag imaginar două linii: una paralel cu ramura de bază, iar alta perpendiculară direcției ramurii, care trebuie tăiată.

Tăierea se face pe linia (bisectoarea) ce împarte acest unghi drept în două:

Nu se poate de tăiat concomitent două ramuri mari radial opuse. Rănile mari, care se formează, slăbesc considerabil creșterea ramurilor situate mai sus.

În cazul executării cu foarfecele, lama tăietoare se îndreaptă spre partea ramurii lăsate, fiindcă partea groasă a plăcii antităietoare strânge și strivește țesuturile ramurii și, ca urmare, rănile se cicatrizează anevoios.

În procesul de tăiere nu se admite schimbarea direcției tăieturii și întoarcerea foarfecelor. Pentru a ușura executarea tăieturii, ramura se apleacă puțin în direcția părții ramurii care se taie.

În cazul tăierii directe a ramurilor groase cu ferestrăul, sub greutatea lor, o parte din scoarță și lemn se dezbină și apar răni mari, care se cicatrizează greu.

Fenomenul poate fi evitat, când pe latura inferioară a ramurii 20-30 cm de la bază se face o tăietură adâncă până la 1/3 din diametru, după care urmează suprimarea definitivă a ramurii deasupra inelului.

Ramurile foarte groase se taie în 3 reprize:

La început la distanța de circa 30-40 cm de la bază ramura se taie dedesubt până când se blochează ferestrăul. Apoi, deasupra cu 3-5 cm mai jos de prima tăietură se taie până când ramura cade. Cepul rămas se taie deasupra inelului.

Pentru o vindecare bună, la ramurile cu diametrul mai mare de 2 cm se curăță cu lama ascuțită a foarfecelor de pomi sau a briceagului de altoit și se acoperă cu mastic special de livadă sau cu vopsea pe bază de clei.

Este recomandată vopsea pe bază de ulei de culoare galbenă sau cafenie. Rănile trebuie acoperite imediat după tăiere. Dacă așteptăm fie și 2-3 ore, eficiența scade.

Vezi aici și Cum deosebim ramurile de rod la sâmburoase.

Bibliografie și surse foto:

  • Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.
  • Producerea prunelor. Autori: Sergiu Popa, Andrei Cumpanici, Alexandra Braghiș, Andrei Zbancă, Ion Ribintev.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri...
‹ adv ›

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă....

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole