23.9 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii: Este esenţială participarea fermierilor români la consultările publice de la...

Ministrul Agriculturii: Este esenţială participarea fermierilor români la consultările publice de la Bruxelles

Participarea organizaţiilor reprezentative ale fermierilor din România la consultările publice de la Bruxelles şi schimbul de informaţii între actorii implicaţi sunt esenţiale, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

El s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), condusă de preşedintele Nicolae Sitaru.

Potrivit unui comunicat al ministerului remis, miercuri, AGERPRES, temele supuse discuţiilor au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Naţional Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creşterea suprafeţelor amenajate pentru irigaţii.

În urma desfăşurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele şi provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanţii APPR au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creşterea suprafeţei minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor.

Totodată, în cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenţii orientate spre stimularea pieţei, bazate pe obiectivele strategice din PAC.

Participanţii la întâlnirea cu ministrul Agriculturii au adus în discuţie problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit. În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcţia cheltuirii acestor fonduri.

„Consider că una dintre priorităţile acestui mandat este reprezentată de capitolul eco-scheme, ţinând cont de faptul că ele reprezintă 25% din bugetul anual alocat plăţilor directe, respectiv circa 475 de milioane euro pe an. Deşi voluntare pentru fermieri, aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre şi ar fi păcat ca aceşti bani să nu fie cheltuiţi în sectorul agricol din România. Ne propunem elaborarea unor eco-scheme facile care să fie aplicabile fermierilor români, dar care să şi corespundă ambiţiilor crescute de mediu stabilite de Comisia Europeană”, a afirmat Chesnoiu.

Consolidarea mediului asociativ pe plan intern precum şi sprijinirea participării acestuia la organizaţiile europene, care au reprezentare în toate grupele de dialog civil, organizate de către DG Agri din cadrul Comisiei Europene, a fost un alt subiect atins în cadrul întâlnirii.

„În opinia mea, sunt esenţiale participarea organizaţiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles şi schimbul de informaţii între actorii implicaţi. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificul fiecărui stat membru, iar ambiţiile asumate trebuie să vină în sprijinul fermierilor pentru a nu îi împovăra suplimentar”, a mai precizat oficialul.

Delegaţia APPR a reiterat solicitarea fermierilor români de acordare în cel mai scurt timp a autorizării de urgenţă a tratamentului seminţelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022.

Oficialul MADR a confirmat că aceasta constituie o prioritate pentru autorităţi, în vederea conservării potenţialului de producţie al României.

Totodată, gestionarea riscurilor agricole este o preocupare a membrilor APPR, care rezonează cu unul dintre punctele strategice evocate de noul ministru al Agriculturii pentru perioada care urmează. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...
‹ adv ›

Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri – publicate în Monitorul Oficial

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile şi se stabileşte cuantumul unitar al plăţii către beneficiarii intervenţiilor...

MADR: Circa 2,3 miliarde euro fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, absorbite de la începutul anului

Circa 2,3 miliarde euro au fost absorbite din fonduri europene de la începutul anului pentru agricultură şi dezvoltare rurală,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole