Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Participarea organizaţiilor reprezentative ale fermierilor din România la consultările publice de la Bruxelles şi schimbul de informaţii între actorii implicaţi sunt esenţiale, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
El s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), condusă de preşedintele Nicolae Sitaru.
Potrivit unui comunicat al ministerului remis, miercuri, AGERPRES, temele supuse discuţiilor au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Naţional Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creşterea suprafeţelor amenajate pentru irigaţii.
În urma desfăşurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele şi provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanţii APPR au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creşterea suprafeţei minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor.
Totodată, în cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenţii orientate spre stimularea pieţei, bazate pe obiectivele strategice din PAC.
Participanţii la întâlnirea cu ministrul Agriculturii au adus în discuţie problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit. În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcţia cheltuirii acestor fonduri.
Consolidarea mediului asociativ pe plan intern precum şi sprijinirea participării acestuia la organizaţiile europene, care au reprezentare în toate grupele de dialog civil, organizate de către DG Agri din cadrul Comisiei Europene, a fost un alt subiect atins în cadrul întâlnirii.
Delegaţia APPR a reiterat solicitarea fermierilor români de acordare în cel mai scurt timp a autorizării de urgenţă a tratamentului seminţelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022.
Oficialul MADR a confirmat că aceasta constituie o prioritate pentru autorităţi, în vederea conservării potenţialului de producţie al României.
Totodată, gestionarea riscurilor agricole este o preocupare a membrilor APPR, care rezonează cu unul dintre punctele strategice evocate de noul ministru al Agriculturii pentru perioada care urmează.