11.1 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRatele de însămânțare a culturii de floarea-soarelui

Ratele de însămânțare a culturii de floarea-soarelui

Semănați semințe și recoltați o cultură, semănați mai multe semințe și obțineți un randament mai mare, semănați prea multe semințe și randamentul va începe să scadă.

Acest articol Nuseed analizează unele dintre interacțiunile și mecanica ratelor de însămânțare și sugerează modalități de îmbunătățire și menținere a randamentelor optime.

Ratele de însămânțare la floarea soarelui

Semințele sunt un element de intrare scump, iar semințele de floarea-soarelui reprezintă aproximativ 30% din costurile variabile, deci utilizarea ratelor adecvate de însămânțare contează.

Obțineți rata corectă de însămânțare și veți câștiga prin:

 • optimizarea randamentului;
 • îndeplinirea obiectivului dvs. privind calitatea produsului;
 • eficiența costurilor elementelor de intrare;
 • evitarea complicațiilor recoltei.

Vezi și Floarea soarelui în asolament: premergători buni.

Dar există „factori de teren” care ar putea face o ajustare valoroasă, cum ar fi:

 • condițiile specifice de sol ale parcelei dvs.;
 • previziunile despre viitoarele condiții atmosferice sezoniere;
 • semănătura timpurie sau tardivă.

Este util să înțelegem principiile care stau la baza ratelor de însămânțare.

Înțelegerea ratelor de însămânțare

Există în principiu două moduri de a determina cât de multe semințe trebuie semănate, fie după numărul, fie după greutatea acestora.

Semănarea după numărul de semințe este utilizată la însămânțarea cu ajutorul unei semănători de precizie, cu care fiecare sămânță este amplasată la o distanță egală de cea precedentă.

Semănarea după greutatea semințelor este mai potrivită atunci când se seamănă cu o unitate de măsură în care semințele sunt aruncate sau suflate în jos pe brăzdar.

În orice caz, prima chestiune care trebuie hotărâtă este ce număr de plante vă doriți per hectar.

Citește și despre Fertilizarea florii-soarelui: perioade, norme.

Număr de plante la hectar la floarea-soarelui

Populația-țintă de plante, dată de obicei ca număr de plante la hectar sau pe metru pătrat, reprezintă numărul final de plante care sunt stabilite și cultivate pe câmp și este importantă pentru randamentul economic și calitatea optimă.

Studiile Nuseed au determinat populația finală de plante care vă va oferi calitatea economică optimă a semințelor și randamentul pentru un anumit soi.

Pe măsură ce populația de plante crește, concurența dintre plante va crește și randamentul individual per plantă va scădea.

Cu toate acestea, randamentul per hectar va crește, deoarece plantele sunt capabile să utilizeze mai eficient resursele.

Densitatea plantelor afectează împărțirea asimilaților, densitățile mai mari tinzând să dea o componentă reproductivă sau de stocare mai scăzută per plantă.

Depășind populația optimă de plante, se va reduce dimensiunea semințelor. Alegând o densitate de plante sub cea optimă, se va pierde consecvența valoroasă a dimensiunii coronamentului.

Alte efecte ale unei culturi dense care trebuie luate în considerare sunt:

 • avantajul sincronizării și accelerării maturizării – populațiile de plante mai puțin numeroase vor mări dimensiunea coronamentului, iar calatidiile mari se vor coace mai lent;
 • dezavantajul unei concurențe ridicate între plantele ale căror tulpini sau rădăcini se slăbesc – important în zonele expuse sau secetoase, unde tulpinile puternice și rădăcinile eficiente vor fi esențiale.

Germinarea semințelor

Nu toate semințele semănate vor duce la plante, un procent mic nu va germina deoarece semințele sunt deteriorate sau sunt infertile sau sunt bolnave.

Semințele comerciale au un procent garantat de germinare ridicat, iar semănarea altor semințe diferite de cele cu germinare și vigoare ridicată, reprezintă o economie falsă.

De asemenea, merită să verificați data de pe sacul de semințe, deoarece procentul de germinare va începe să scadă pentru semințele vechi, în special dacă semințele au fost tratate.

Factorul de teren

Acesta este locul în care semințele semănate nu reușesc să se dezvolte în plante deoarece condițiile solului erau neadecvate, solul era prea uscat sau prea umed, prea rece și așa mai departe.

Într-o anumită măsură, factorul de teren depinde de judecata și de expertiza dvs., estimați ajustarea pe care trebuie să o realizați pentru pierderile din câmp din cauza condițiilor adverse ale răsadurilor.

În cazul în care condițiile sunt nefavorabile și preconizați că doar 50% din semințele care germinează se vor stabiliza, factorul dvs. de teren este 0,5.

În cazul în care condițiile sunt favorabile și preconizați că 90% din semințele care germinează se vor stabiliza, atunci factorul dvs. de teren este 0,9.

Populația de plante devine mai critică cu însămânțarea ulterioară în culturile de primăvară însămânțate.

Creșterea ratei de însămânțare poate avea avantajul de a obține o acoperire a solului de 100% mai timpurie, urmată de o creștere rapidă a indicelui suprafeței frunzelor și de posibilitatea de a absorbi energie solară cât mai repede posibil.

Dacă semănați târziu, acest lucru poate fi foarte util.

Nuseed va recomanda o rată de însămânțare, dar rețineți că, pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să aplicați cunoștințele dvs. cu privire la teren și sezon pentru a regla acest lucru în funcție de condițiile solului.

Vezi și Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui.

Umiditatea disponibilă va fi deosebit de importantă.

Calculul ratelor de însămânțare în funcție de greutatea semințelor

Ratele de însămânțare în kilograme la hectar pot fi calculate utilizând următoarea formulă:

Rata de însămânțare (kg/ha) = Populația-țintă de plante (nr./m2) × TSW (g) / Germinarea (%) × Factorul de teren

Fișa informativă Nuseed vă va da populația-țintă de plante pentru soiul ales.

 • La soiurile pentru consum, aceasta este deseori între 40.000 și 55.000/ha, ceea ce înseamnă 4,0-5,5 plante/m2;
 • La soiurile pentru ulei, poate fi mai mare, între 55.000 și 65.000/ha sau 5,5 – 6,5 plante/m2.

Greutatea la mia de semințe (TSW)

Soiurile și loturile de semințe dintr-un soi variază în funcție de greutatea semințelor, astfel încât rata de însămânțare trebuie să fie calculată pentru lotul de semințe pe care îl utilizați, acest lucru fiind exprimat în grame.

Factorul de teren

În mod normal, vă puteți aștepta la pierderi de 10% în condiții bune, adică un factor de teren de 0,9; în condiții mai puțin bune, s-ar putea să pierdeți 20% în timpul stabilizării, însemnând un factor de teren de 0,8.

Analizați cu atenție tabelul Ratelor de însămânțare pentru soiul dvs. și efectuați ajustări pentru pierderile pe unitate pe care le preconizați ca urmare a terenului dvs. și a sezonului.

Calculul ratelor de însămânțare în funcție de număr

Odată ce ați determinat rata de însămânțare luând în considerare populația-țintă de plante, rata de germinare și factorul de teren, va trebui să calculați spațierea pe rând.

Există mai multe moduri de a calcula spațierea pe rând, dar cel mai ușor este de a calcula lungimea unui rând la hectar și de a împărți populația-țintă de plante la aceasta.

Lungimea unui rând la hectar este un hectar exprimat ca 10.000 m2, împărțit la lățimea unui rând (de exemplu 75 cm).

 • De exemplu, 10.000 m2 ÷ 0,75 m = 13.333 m.
 • Lungimea unui rând la hectar, în acest caz, este 13.333 m.
 • Apoi se împarte lungimea unui rând la hectar la populația-țintă de plante (de exemplu 60.000 la hectar).
 • De exemplu, 13.333 m ÷ 60.000 = 0,22 m sau 22 cm.

Acest lucru înseamnă că, dacă configurați semănătoarea pentru a plasa semințe la distanțe de 22 cm pe rândul cu lățimea de 75 cm, veți obține o populație de plante de 60.000 de semințe la hectar.

Spațierea plantelor

Spațierea plantelor este în general determinată și stabilită de capul combinei, iar semănătorile sunt configurate pentru a se potrivi cu configurația respectivă.

În consecință, constatăm că multe semănători de floarea-soarelui sunt configurate la lățimi de rând de 70-75 cm.

La o populație caracteristică de 50.000-60.000 de plante, înseamnă că plantele sunt spațiate la 22-26 cm pe rând, dar la 75 cm de la un rând la altul.

În mod ideal, plantele ar fi la o distanță egală de cele învecinate, oferindu-se fiecărei plante același spațiu în care să crească.

Tabelul de mai jos prezintă spațierea între semințe pe rând pentru o gamă de lățimi de rânduri și populații de plante și configurații importante, care oferă spațiul cel mai apropiat ca valoare pentru fiecare plantă.

Acest lucru ar putea fi realizat cu semănătoare configurate la lățimi de rânduri de 40-55 cm, prea apropiate pentru o semănătoare de precizie (există o limită pentru cea mai mică distanță dintre unitățile de însămânțare), dar realizabile cu semănătoare convenționale de cereale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Epoca optimă de semănat a florii soarelui – de ce este important să o respectăm

În ultimii ani, este tot mai des neglijată perioada...
‹ adv ›

Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui

Buruienile reduc randamentul și calitatea boabelor/semințelor prin concurență cu cultura pentru resurse. Cu toate acestea, nu toate buruienile concurează...

Fermierii din Olt au o recoltă de floarea-soarelui de 2.400 kg/ha

Fermierii din judeţul Olt au recoltat floarea-soarelui pe mai mult de o jumătate din suprafaţă, iar producţia medie este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole