15.9 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFlorile cu bulbi. Cum, unde și când le plantăm

Florile cu bulbi. Cum, unde și când le plantăm

Dintre toate plantele perene, cele cu bulbi ocupă un loc special, deoarece majoritatea dintre ele sunt capabile să formeze flori chiar în primul an după plantare.

Iar calitatea solului, fertilizările aplicate în acest caz practic nu joacă un rol esențial. Fapt ce se explică simplu – toate substanțele necesare pentru creștere sunt deja depozitate în bulbi.

În acest articol veți găsi cele mai importante aspecte pentru cultivarea reușită a plantelor cu flori ce se înmulțesc prin bulbi și anume:

  • Cum alegem bulbii pentru plantare;
  • La ce adâncime se plantează florile cu bulbi;
  • Unde se plantează bulbii plantelor decorative;
  • Când se plantează florile cu bulbi.

Majoritatea plantelor cu fori decorative, care se înmulțesc prin bulbi, fac parte din trei familii: Liliaceae, Amaryllidaceae și Aliaceae. Primele includ crinii și lalele, următoarea – narcișii și ghioceii, iar cea de a treia – diverse cepe decorative.

Citește și Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare

Alegerea bulbilor și adâncimea de plantare

La cumpărarea florilor cu bulbi, este foarte important să alegeți bulbi de calitate: aceștia trebuie să fie tari, denși (în special partea de jos), să nu aibă deteriorări (zgârâieturi, crăpături) leziuni sau putregaiuri.

Bulbii dintr-un ambalaj trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune. Înflorirea depinde și de mărimea bulbului: dacă bulbul de lalele sau narcise este mic, atunci este posibil să nu înflorească în primul an.

Înainte de plantare se recomandă dezinfectarea bulbilor cu o soluție de permanganat de potasiu. Pentru aceasta se pun bulbii în soluția ușor roză pentru 30 minute.

Adâncimea optimă de plantare depinde direct de dimensiunile bulbilor. Există o regulă de bază pentru toate plantele decorative care se înmulțesc prin bulbi.

Adâncimea de plantare trebuie să fie de 3 ori mai mare decât înălțimea bulbului. Spre exemplu dacă bulbul unei lalele are 4 cm, adâncimea potrivită de plantare va fi 12 cm.

Unde plantăm florile cu bulbi

Majoritatea plantelor decorative care se înmulțesc prin bulbi nu tolerează stagnarea apei, preferând solui ușoare și fertile.

Toate florile cu bulbi preferă locuri însorite, dar nu trebuie să vă fie teamă să le plantați sub copaci mari și ramificați. Deoarece, primăvara copacii înfrunzesc mai târziu, astfel plantele cu bulbi primesc suficientă lumină și nutrienți.

Clumbă din flori cu bulbi. FOTO: domiksad.net

La plantarea unei clumbe din bulboase în prim plan se plantează cele cu bulbi mici, care de regulă nu sunt înalte. De exemplu ghioceii, freziile sau muscarii, iar în al doilea – plante cu bulbi mari, care sunt mai înalte (lalele, crini).

Pentru un efect decorativ deosebit se recomandă plantarea a cel puțin 10-15 bulbi împreună.

Când se plantează florile cu bulbi

Perioada de plantare a bulbilor diferă la diverse specii. Totuși, depinde de condițiile climatice și anume de temperatura solului, care la momentul plantării, la adâncimea de 10 cm nu trebuie să fie mai mică de 10 grade C.

Cea mai bună perioadă pentru plantarea florilor bulboase începe de la mijlocul lunii septembrie și durează până la începutul lunii noiembrie. Astfel încât bulbii să reușească să dea rădăcini înainte ca solul să înghețe.

În cazuri excepționale bulbii pot fi plantați și primăvara devreme. Doar trebuie să ținem cont de temperatura solului și că perioada de înrădăcinare a bulbilor este de până la 30 de zile.

Citește și Rododendron simsii sau azaleea indiană – plantare și îngrijire

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru...
‹ adv ›

Liliac de vară sau Buddleja – varietăți, plantare, îngrijire

Genul Buddleja, numit și liliac de vară, cuprinde peste 100 de specii de arbuști decorativi prin flori, frunze și...

Begonia decorativă prin flori – soiuri, îngrijire, înmulțire

Genul Begonia este unul dintre cele mai diverse printre plantele decorative de interior și cuprinde peste 1000 de specii,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole