20.9 C
București
vineri, 11 iulie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvProducător de căpșune: Cu sistemul Up&Down avem o productivitate cu 60% mai...

Producător de căpșune: Cu sistemul Up&Down avem o productivitate cu 60% mai mare

Acum câțiva ani, Dragoș Ștefănescu, Agro Steaco a decis să investească într-un proiect ambițios de producere a căpșunelor în spațiu protejat, optând pentru o seră dotată cu sistem de cultivare Up&Down, implementat în România cu sprijinul Europrogress.

„Controlăm și ajustăm exact parametrii climatici și parametrii nutritivi, astfel încât să oferim plantelor exact condițiile de care au nevoie, iar lucrările, de la cele de întreținere și până la recoltare, se realizează mult mai ușor, având o productivitate cu 60% mai mare.

Cu ajutorul sistemului de jgheaburi mobile Up&Down, suprafața de cultivare este folosită mai eficient, avem o densitate mult mai mare a plantelor, iar prin gestiunea computerizată a proceselor, consumul de energie, apă și nutrienți este mult mai mic comparativ cu cele dintr-o seră tradițională”, ne-a spus Dragoș Ștefănescu.

Căpșunile plantate pe parcursul lunilor august-septembrie deja îi oferă fermierului recolte generoase, începând cu luna octombrie.

Fiecare etapă, de la planificare și până la implementare, a fost realizată cu suportul experților din partea grupului Europrogress, astfel încât să fie asigurată performanță maximă.

Dumitru Topală, Export Manager Europrogress Italia:

„Este un proiect pilot în domeniul cultivării căpșunilor în România. Vorbim aici despre o seră foarte robustă, capabila să susțină o greutate impresionantă generată de cele 17 jgheaburi suspendate în fiecare tunel (NR* în total 7,7 km de jgheaburi), încărcate cu plante de căpșuni cultivate în substrat de cocos, în care sunt controlați toți parametrii necesari pentru asigurarea calității superioare a fructului și a cantității recoltei”.

S-a realizat o seră înaltă cu un volum generos, cu ferestre conectate la sistem clima control computerizat ce garantează o ventilare eficientă, indiferent de condițiile meteo, fiind prevăzut și un ecran termic automatizat ce asigură obținerea unei însemnate economii energetice.

Sistemul Up&Down ne permite cultivarea unui număr aproape dublu de plante față de o seră traditională, în paralel cu opțiunea de poziționare a jgheaburilor în funcție de necesități

„Sera este dotată cu un sistem de fertirigare inteligent cu ajutorul căruia se pot face corecții ale parametrilor de pH și EC ai apei, cu strategii inteligente ale ciclurilor de irigare ce permit urmărirea momentelor optime de irigare și a parametrilor de fertirigare a culturii”.

Pentru mai multe detalii, vizionați videoul sau accesați sere-romania.ro.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

6 COMENTARII

  1. EU NU CUMPAR IN VIATA MEA O CAPSUNA , POATE SA FIE SI POLEITA CU PLATIA. POAMA DIN SOL FARA CHIMICALE ESTE FRUCTUL , LEGUMA CURATA .

  2. Felicitari ! Interesant – modern , stiintific , controlat, superintensiv si productiv !!! Exemplar , aplicabil , chiar la nivel redus -familiar (solar) ! Sunt interesat , ca pasionat , de cateva bune -practici , experiente legate de cultura capsunului , dimensiunile jgheaburilor ,cum ,unde si materialul de confectionare ,densitati ,material saditor ….. Felicitari !

  3. Admir initiativa si dezmint comentariile de mai sus sugerandu le doar sa si inagibeze ca sunt ibtr o zona torida in care cinditiile meteo nu pot favoriza cresterea . Succes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Făinarea viței de vie – sfaturi pentru combatere

Făinarea viței de vie (Uncinula necator), alături de mană,...

DN Agrar și BSOG semnează pentru producția de biometan în Alba

DN AGRAR Group una dintre principalele companii agroalimentare integrate din România și cel mai mare producător de lapte de...

Patria Bank şi-a dublat vânzările de credite noi acordate fermierilor, în prima jumătate a anului

Patria Bank a înregistrat în primele şase luni ale anului o dublare a vânzărilor de credite noi destinate fermierilor...

Elena Andrei: „Plătesc arenda fără stres. Totul e în telefon”

Sunt Elena Andrei, fermier în județul Călărași și vreau să-ți povestesc cum gestionez eu arenda în fermă, fără stres...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole