Corteva Agriscience a organizat seria de evenimente Corteva Viticulture Day, o inițiativă menită să ofere fermierilor acces la cele mai noi tehnologii și soluții pentru cultura viței de vie.
Corteva Viticulture Day a reunit specialiști din România și Republica Moldova, creând un spațiu de schimb de experiență și aprofundare a cunoștințelor privind protecția plantelor, nutriția optimă a viței de vie, cât și alte aspecte importante începând cu înființarea plantației.
Unul dintre cele mai importante evenimente ale seriei a avut loc la Hanul lui Ureche, în Vrancea, o regiune emblematică pentru viticultura românească, la care am avut ocazia să participăm.
Acest seminar a adus în prim-plan inovații în domeniul protecției fitosanitare, soluții biologice și tehnologii avansate pentru creșterea calității producției de struguri.
Importanța colaborării și schimbului de cunoștințe
Alfred Ștefan, Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience, a subliniat importanța inițiativei, evidențiind că evenimentul reprezintă o continuare a succesului Corteva Learning Day din sectorul colegilor de la cultura mare.
„Tot ceea ce este frumos trebuie să se multiplice. Prin acest seminar, fermierii au avut oportunitatea de a analiza în detaliu fiecare aspect al tehnologiilor moderne, beneficiind de schimburi valoroase de experiență.
Interacțiunea complexă dintre factorii biotici și abiotici joacă un rol major în dezvoltarea viței de vie. De la condițiile climatice și caracteristicile solului până la influența microorganismelor și a factorilor de stres, fiecare element contribuie la dinamica plantației și la calitatea finală a producției. Gestionarea inteligentă a acestor variabile permite optimizarea culturilor și menținerea unui ecosistem viticol sănătos și productiv. Astăzi viticultorii vrânceni au avut ocazia să primească parte din aceste informații de la experți de valoare.
În cadrul discuțiilor, un aport semnificativ a fost adus de Petru Baltag, director tehnic la Cramele Cotnari, expert pe care ne bucurăm mult că l-am avut alături care a împărtășit experiențe concrete privind aspectele tehnologice, cum ar fi combaterea unor dăunători ca cicadele, înierbarea solului la vița de vie, cât și și provocările întâlnite în plantațiile viticole.”
Provocările viticultorilor și soluțiile oferite
George Andron, National Key Account Manager Specialty Crops Farms România & Republica Moldova, a evidențiat importanța unui management integrat al culturilor pentru asigurarea unei producții de calitate.
„Fermierii trebuie să colaboreze și să-și împărtășească experiențele pentru a obține cele mai bune rezultate. Noi le oferim nu doar produse cu formulări unice, ci și suport pentru combaterea eficientă a bolilor și dăunătorilor, dar și întreținerea viței de vie.”
Unul dintre speakerii tradiționali ai evenimentului a fost Sergiu Tutovan, expert foarte important din zona regiunii Mării Negre care a prezentat tehnologia de producție a strugurilor de masă, subliniind importanța unui management atent al fiecărei etape de creștere.”
Pe lângă cele menționate, discuțiile au vizat inclusiv recomandări la înființarea plantațiilor de viță de vie, cât și aplicarea tratamentelor și realizarea lucrărilor optime pentru obținerea unei producții uniforme și de calitate superioară.
Produse și soluții pentru o viticultură modernă
Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Produse Biologice România & Republica Moldova, a prezentat soluțiile Corteva pentru protecția și nutriția viței de vie.
„Printre produsele abordate s-au numărat Laser™ 240 SC, eficient împotriva moliei strugurilor, tripșilor și cicadelor, și Zorvec™ Vinabria™, un fungicid de referință împotriva manei.
Pe partea de nutriție, Corteva oferă soluții inovatoare precum Harbest, destinat creșterii calității strugurilor de masă prin sporirea aportului de zaharuri și rezistenței pieliței. Pentru uniformizarea creșterii și stimularea lăstarilor, au fost prezentate StarterMn Platinum și Utrisha™ N, acesta din urmă demonstrându-și eficiența în perioadele secetoase”.
Soluții pentru fiecare fenofază a viței de vie
Un aspect important discutat a fost aplicarea tehnologiilor în funcție de fenofaza culturii. BudPower s-a remarcat ca o soluție eficientă pentru uniformizarea dezmuguririi, în timp ce N-Balancer ajută planta să-și refacă rezervele de energie după recoltare.
Pentru gestionarea stresului hidric, secetei și îmbunătățirea calității bobițelor, Abundantia și Root Feed oferă suport în creșterea și dezvoltarea optimă a rădăcinilor.
Ilie Arghir, producător de struguri de masă din Cahul, Moldova a confirmat eficiența soluțiilor Corteva, menționând că produsele utilizate, precum Zorvec™ Vinabria™, au avut un rol crucial în protejarea plantațiilor sale împotriva manei.
„Acest schimb de experiență îmi pare foarte bun. Chiar dacă producătorii din România sunt specializați mai mult pe soiuri tehnice, iar noi pe soiuri de masă, dăunătorii, bolile și chiar o bună parte din provocări sunt aceleași.
De vreo trei ani utilizăm produsele Corteva. În 2021 am avut un an foarte specific am fost afectați de mană și soluția și scăparea noastră a fost Corteva lucrând cu produsul ZorvecTM VinabriaTM. Astfel, am continuat să includem puțin câte puțin produsele Corteva în schemele de protecție.”
Seria de evenimente Corteva Viticulture Day a demonstrat încă o dată importanța colaborării și accesului la tehnologii inovatoare în viticultură.
Participanții au apreciat formatul interactiv al seminarului și informațiile detaliate oferite de specialiști, iar Corteva Agriscience și-a reafirmat angajamentul, menționând că vor vi organizate evenimente și în perioada de vegetație, oferind oportunități suplimentare de învățare și aplicare a tehnologiilor avansate în viticultură.