Menţinerea sprijinului direct pe suprafaţă în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru toţi agricultorii, indiferent de dimensiunea şi tipul de producţie, bugetul şi structura PAC, consolidarea cooperativelor la nivelul UE şi acordul Mercosur au fost printre principalele subiecte dezbătute la reuniunea COPA-COGECA de la Bruxelles.
Reuniunea COPA-COGECA – România
Potrivit unui comunicat al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (ACC), România a fost reprezentată la întâlnirile COPA-COGECA de către Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) – AAC şi vicepreşedinte al COGECA, cea mai mare organizaţie care reprezintă interesele cooperativelor agroalimentare, forestiere şi piscicole din Uniunea Europeană.
Reprezentantul României a dezbătut şi a intervenit în cadrul reuniunii Preşedinţiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a şedinţei comune a COPA şi COGECA şi a şedinţei grupului de la Vişegrad extins, pe cele mai recente poziţii ale COPA-COGECA referitoare la:
- priorităţile noului mandat de comisar european pentru agricultură şi hrană
- viziunea COPA-COGECA asupra viitorului agriculturii din UE
- bugetul PAC
- acordul Mercosur
- iniţiativa europeană privind fertilizanţii din Rusia
- revizuirea art. 29 din DCFTA UE Ucraina – perspectiva agricultorilor din UE şi a principalelor sectoare afectate şi Congresul European al Fermierilor şi Cooperativelor.
Florentin Bercu a lansat comisarului pentru agricultură şi hrană o serie de întrebări:
- sunteţi în favoarea unui buget al PAC mai puternic şi dedicat, adaptat la inflaţie şi incluzând politica de promovare, plus sinergii şi fonduri suplimentare pentru tranziţie?
- Susţineţi structura în doi piloni (plăţi directe şi dezvoltare rurală) a PAC?
- Ce aveţi în vedere cu pachetul de mini-simplificare pentru anul viitor?
De asemenea, reprezentantul AAC a solicitat comisarului un răspuns în privinţa intenţiei sale de a menţine sprijinul direct pentru toţi agricultorii din cadrul PAC, indiferent de dimensiunea şi tipul lor de producţie, în special sub formă de plăţi directe pe suprafaţă, în condiţiile în care, pentru COPA-COGECA:
Acesta l-a întrebat pe comisarul european dacă prevede vreo acţiune în ceea ce priveşte consolidarea cooperativelor şi a OP-urilor, pentru a încuraja prin condiţii micii fermieri să se asocieze.
Un alt subiect aflat la masa dezbaterilor a vizat asigurarea instrumentelor eficiente de gestionare a riscurilor în cadrul PAC pentru a face faţă evenimentelor şi catastrofelor climatice extreme tot mai frecvente.
Florentin Bercu:
Christophe Hansen, noul comisar pentru agricultură şi hrană:
Trebuie să producem hrană de calitate în UE la un nivel competitiv, iar pentru asta avem nevoie de un buget PAC puternic, separat şi o să lupt pentru asta cu mandatul pe masă. Avem nevoie de cel puţin 1,5 miliarde de euro pentru fondul de criză faţă de 450 milioane euro cât a fost în prezent.
Deficitul anual de investiţii în agricultură este de 62 de miliarde de euro. Este nevoie de predictibilitate ca să se poată investi şi băncile să acorde finanţări. Nu sunt fan al unui singur fond pe ţară. Susţin PAC-ul şi dna. preşedinte Ursula Von Der Leyen m-a asigurat că va susţine sprijinirea agriculturii pentru a fi competitivă.
În privinţa simplificării regulilor pentru fermieri, Christophe Hansen a afirmat că „toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu o face”.
De asemenea, noul comisar pentru agricultură şi hrană a transmis la reuniunea COPA-COGECA susţinerea sa pentru toate felurile de ferme din UE, indiferent de dimensiunea lor, şi pentru întărirea poziţiei fermierilor în lanţul alimentar prin intermediul formelor de asociere.
Acesta a atras atenţia că sectorul se confruntă cu o îmbătrânire demografică şi în acest sens intenţionează să ia măsuri concrete pentru reînnoirea generaţiilor.