4.1 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPolonia își face stocuri record de cereale pentru securitatea alimentară

Polonia își face stocuri record de cereale pentru securitatea alimentară

Polonia și-a extins stocurile de cereale la un nivel record, într-un efort de a consolida securitatea alimentară în cazul în care condițiile meteorologice extreme sau evenimentele geopolitice ar perturba aprovizionarea.

Agenția de rezerve de stat din Polonia, care nu dezvăluie dimensiunea exactă sau locația stocurilor, menține un stoc tampon de zeci de ani.

Agnieszka Bogucka: Cele mai mari rezerve strategice de până acum

Acest lucru se întâmplă chiar dacă Polonia este un exportator net de cereale și dispune de provizii ample în prezent, mai ales după ce fluxurile transfrontaliere din Ucraina au crescut, deoarece invazia Rusiei a îngreunat exportul maritim al Kievului.

„Polonia a menținut rezerve strategice de alimente, inclusiv cereale, mereu, dar nu am avut niciodată rezerve strategice de cereale atât de mari ca acum,” a declarat Agnieszka Bogucka, director în cadrul Agenției de Rezerve Strategice a Poloniei, într-un interviu săptămâna trecută.

‹ adv ›

Acest stoc subliniază multiplele amenințări la adresa securității alimentare, de la condițiile meteorologice nefavorabile care afectează recoltele, până la blocajele lanțurilor de aprovizionare cauzate de războaie sau pandemii.

Este, de asemenea, un exemplu al eforturilor guvernamentale de a se pregăti pentru posibile crize. De exemplu, Norvegia își construiește stocuri de cereale, Finlanda le stochează de zeci de ani, iar Suedia intenționează să reconstruiască rezervele de cereale, semințe și îngrășăminte.

Bogucka a declarat că Polonia adaugă treptat la stocurile sale din 2010, în principal pentru a se proteja în caz de secetă severă sau inundații.

Una dintre rarele ocazii în care a fost necesar să apeleze la rezerve a fost în 1997, când inundațiile au ucis peste 50 de oameni și au provocat pagube de miliarde de dolari.

Potrivit UkrAgroConsult, Bogucka a avertizat că agenția ar putea întâmpina dificultăți în a asigura unele produse în timpul evenimentelor extreme și a sugerat că gospodăriile ar trebui, de asemenea, să se asigure că au provizii adecvate de produse de bază.

Prețurile cerealelor au crescut rapid în trecut, în timpul crizelor. Acestea au crescut semnificativ în primele etape ale războiului din Ucraina, deoarece Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, forțând Ucraina să folosească rute mai costisitoare pe râuri, căi ferate și drumuri prin Uniunea Europeană.

Evoluția prețurilor la cereale:

Planul actual al agenției poloneze, care acoperă perioada 2022-2026, a fost conceput înainte de invazia Ucrainei și a fost influențat mai mult de lecțiile învățate din secete, inundații și pandemia de Covid, a declarat șeful agenției, Jan Rajchel.

Războiul va fi un factor care ar putea fi luat în considerare într-un plan actualizat, a adăugat el.

„Din cauza războiului din Ucraina sau a fenomenelor meteorologice tot mai intense legate de schimbările climatice, problema securității alimentare a devenit recent mai importantă,” a spus Rajchel.

Vezi și Ucraina: Recolta mare de soia a dus la scăderea prețurilor, fermierii vor reveni la porumb.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi estimări CE privind recolta de grâu și porumb în UE

Comisia Europeană a redus estimarea recoltei de grâu din...
‹ adv ›

Prognoza Strategie Grains pentru rapiță și floarea-soarelui în UE în 2025

Producția de rapiță și floarea-soarelui din Uniunea Europeană ar trebui să crească semnificativ în 2025, după ce condițiile meteorologice...

Bursa agricolă – principalele schimbări de pe piață

Bursa agricolă: Contractele futures pe grâu de pe Euronext au rămas aproape neschimbate joi, în condițiile în care închiderea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole