8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePropunerile AAC România privind viitorul agriculturii UE 2025-2029

Propunerile AAC România privind viitorul agriculturii UE 2025-2029

România a fost reprezentată la întâlnirile COPA – COGECA de la Bruxelles de către Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) – AAC şi vicepreşedinte al COGECA, potrivit unui comunicat transmis de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (ACC).

Cel mai important şi urgent subiect abordat a fost legat de acordul Mercosur, despre care organizaţiile profesionale din toate statele membre au subliniat impactul negativ asupra sectorului agricol european, insistând asupra necesităţii unei opoziţii comune.

Astfel, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (ACC) a venit cu o explicație:

„Pentru ca acordul să fie blocat, este necesar ca cel puţin 35% din populaţia Uniunii Europene să fie reprezentată de statele membre care îşi exprimă opoziţia. În acest context, România joacă un rol esenţial.

Guvernul României, prin intermediul premierului Marcel Ciolacu, trebuie să ia o decizie în următoarele zile, având în vedere efectele dăunătoare ale Mercosur asupra agriculturii autohtone şi comunitare.

De asemenea, este crucial ca România să îşi anunţe public şi oficial opoziţia faţă de acest acord, mai ales în absenţa altor industrii care să beneficieze de pe urma sa”.

Florentin Bercu a solicitat şi obţinut aprobarea în cadrul Preşedinţiei COGECA ca secretariatul să realizeze şi prezinte în maximum o săptămână un material privind deciziile tuturor statelor membre în programarea anterioară referitoare la bugetul PAC separat, dacă în prezent au o poziţie stabilită sau care sunt intenţiile.

‹ adv ›

Viziunea COPA-COGECA asupra viitorului agriculturii UE 2025-2029

În ceea ce priveşte viziunea COPA-COGECA asupra viitorului agriculturii UE 2025-2029 care urmează să fie transmisă tuturor autorităţilor europene, reprezentantul României a solicitat completarea informaţiilor referitoare la managementul riscului.

Prin acesta, Comisia Europeană trebuie să sprijine în permanenţă dezvoltarea de soluţii naţionale, în diferite etape, fiind în acelaşi timp flexibilă pentru a le adapta şi integra în continuare.

Este esenţial, totodată, ca România să sublinieze faptul că nu acceptă interzicerea produselor de protecţia plantelor, cu excepţia celor dovedite ştiinţific ca fiind dăunătoare şi doar dacă înlocuitorii acestora pot oferi eficienţă şi eficacitate similară, afirmă Bercu.

De asemenea, este foarte important ca la calcularea şi acordarea plăţilor directe din viitoarea programare să fie utilizate datele cât mai recente pe suprafaţă ca dată de referinţă, din cauza cărora România pierde plăţile pe circa ca 500.000 ha.

Trebuie menţionată şi necesitatea ajungerii la convergenţa externă 100% sau finalizarea convergenţei externe începând din 2028, respectiv subvenţii mai mari în ţara noastră sau subvenţii egale în UE.

Despre Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii agricole: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF. 

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Anul 2024 – cel mai călduros an din istorie

Anul 2024 va fi cel mai călduros de la...
‹ adv ›

Grupul Electrica a anunţat luni că este supus unui atac cibernetic

Grupul Electrica a anunţat luni că este supus unui atac cibernetic iar echipele de specialişti colaborează cu autorităţile naţionale...

Păduchi la găini – principalele simptome, combatere

Infestarea cu păduchi la găini este o problemă frecventă și dificil de gestionat în gospodării și ferme. Acești paraziți...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole