România a fost reprezentată la întâlnirile COPA – COGECA de la Bruxelles de către Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) – AAC şi vicepreşedinte al COGECA, potrivit unui comunicat transmis de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (ACC).
Cel mai important şi urgent subiect abordat a fost legat de acordul Mercosur, despre care organizaţiile profesionale din toate statele membre au subliniat impactul negativ asupra sectorului agricol european, insistând asupra necesităţii unei opoziţii comune.
Astfel, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (ACC) a venit cu o explicație:
Florentin Bercu a solicitat şi obţinut aprobarea în cadrul Preşedinţiei COGECA ca secretariatul să realizeze şi prezinte în maximum o săptămână un material privind deciziile tuturor statelor membre în programarea anterioară referitoare la bugetul PAC separat, dacă în prezent au o poziţie stabilită sau care sunt intenţiile.
Viziunea COPA-COGECA asupra viitorului agriculturii UE 2025-2029
În ceea ce priveşte viziunea COPA-COGECA asupra viitorului agriculturii UE 2025-2029 care urmează să fie transmisă tuturor autorităţilor europene, reprezentantul României a solicitat completarea informaţiilor referitoare la managementul riscului.
Prin acesta, Comisia Europeană trebuie să sprijine în permanenţă dezvoltarea de soluţii naţionale, în diferite etape, fiind în acelaşi timp flexibilă pentru a le adapta şi integra în continuare.
De asemenea, este foarte important ca la calcularea şi acordarea plăţilor directe din viitoarea programare să fie utilizate datele cât mai recente pe suprafaţă ca dată de referinţă, din cauza cărora România pierde plăţile pe circa ca 500.000 ha.
Trebuie menţionată şi necesitatea ajungerii la convergenţa externă 100% sau finalizarea convergenţei externe începând din 2028, respectiv subvenţii mai mari în ţara noastră sau subvenţii egale în UE.
Despre Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii agricole: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.